Образователни играчки за деца от 1 година

Съдържанието

Рафтовете на детските магазини са пълни със стоки, трудно е да изберете подходяща играчка за детето си. Съвременните играчки са многофункционални, помагат за развитието и в същото време носят радост.

Задачи за развитие

За удобно развитие на тази възраст се изисква специално внимание и внимание от родителите.

Не забравяйте, че можете да зададете на детето само възрастовите задачи: развитие на речта, малка моторна лодка, координация на движението и развитие на слухова памет.

Как се развива речта на възраст от една година?

На тази възраст детето едва започва да произнася сричките и думи, които са му ясни. Той е наясно с връзката между действие и звук. Например, когато види куче, той изрича “aw” или друг звук, който се отнася специално за куче.

Когато играете с бебе, не забравяйте да му говорите всяко действие. Например: „Какво прави майка? Мама взима куб и го поставя тук. Като показвате и произнасяте действията си, вие помагате на детето да овладее уменията на слуховата памет, да развие речта си и да координира движението. След това просто упражнение, предложи на детето да повтори действията си, да похвали след завършване на задачата. Чрез слуховата памет и простите действия бебето се развива на този етап от живота си.

Говори звуци и думи ясно. По-добре е да ги разтегнете малко и да говорите в съответствие с правописа, например „мляко”, вместо обичайното „малко”. Детето се научава да възпроизвежда по-бързо речта, която се чува от близки хора.

Грешката на мнозина в родителите е, че те говорят с детето в така наречения „детски език“, с други думи, те изкривяват звуци и срички, например „моето добро“. Общувайте с него на равни начала, както при възрастен, а след това детето ще може бързо да вдигне звуци и думи, да се научи да ги говори правилно.

Как се развива развитието на фини двигателни умения?

Фини моторни умения - Това е координирано движение на ръцете, когато мозъкът изпраща сигнал. Задачата на родителите е да покажат, че движенията на дръжките и пръстите трябва да са в съзнание. Игри с малки предмети, като бутони или мъниста, трябва да се провеждат само под надзора на възрастни. Детето вкуси всичко, за да може лесно да погълне малък предмет.

приложения от парчета хартия - добро решение! Нека детето разкъса листата на парчета, като ги залепи един по един в определен ред. Обърнете внимание, че хартията трябва да е тънка, за да се избегнат срязвания на дръжките.

Специална радост носи децата оцветяване от пластилин - може да се навие на топка или да се намаже по повърхността на листа.

Такова оцветяване може да бъде създадено от вас. Вземете дебел лист хартия или картон и нанесете обикновен чертеж с фломастър. Тя може да бъде дърво, цвете или къща. Чертежът трябва да бъде голям, без малки елементи!

Има много начини за развиване на фини двигателни умения в ръцете на децата, вашата задача е да изберете опция, която е интересна за вашето дете.

Как се развива координацията на движението на възраст от година?

Тръжната възраст от една година изисква специално внимание от родителите.Ако не развиете координация на движението в ранна възраст, то в живота на възрастните детето ви няма да е лесно.

Координация на движението - Това е взаимовръзката между мозъчните сигнали и работата на мускулната тъкан или основните двигателни умения. Ето защо неговото развитие в ранна възраст е толкова важно.

Координацията на движението се обучава с помощта на активни натоварвания и статични упражнения за развитието на малкия мозък. Най-често използваното оборудване като топки, топки и специални рогозки. Простите упражнения трябва да продължат не повече от 5 минути, в противен случай детето бързо ще се умори и следващия път ще трябва да го убеди да играе с топка.

Специални постелки могат да бъдат закупени в магазина или сами да създадете. Те имат линии и кръгове, други геометрични форми. Задачата на детето - да се научи да се движи върху тях в съответствие със задачата. такъв подложка лесно да се направи у дома, на базата на игралното поле "Twister". Покажете на детето си как да действа по този килим: стъпка върху всеки предмет или стъпка над елементите.

Как се развива развитието на слуховата памет при дете от една година?

Слухова памет - е способността за обработване на изслушаната информация за по-нататъшното му възпроизвеждане. Звукът влиза през ухото до мозъка, разпознава се и се обработва. След това мозъкът заповядва на невроните да извършват специфично действие, което се активира с помощта на мускулна тъкан.

Лесно е да се разбере, че бебето има проблеми със слуховата памет. Най-често тези деца се наричат ​​"невнимателни", т.е. те не могат да се концентрират върху едно действие, те се разсейват от външни звуци при изпълнение на задачи.

Слуховата памет се развива чрез съвместното четене на приказки и стихотворения. Често питайте детето да повтаря думата или звука след вас и не се обезсърчавайте, ако бебето не успее веднага. Той просто дойде в този свят, неговата подкрепа за провали е важна за него.

Какви играчки са подходящи?

Вашето дете ще се радва многоцветни кубчетаот които можете да построите малки кули или да ги поставите една по една в права линия, разпределяйки по цвят. От кубчета лесно се поставят къщи или брави.

В магазините можете да намерите образователни дърво тухли върху определени обекти с ярки изображения на обекти. Лесно и интересно е да се играе с такива кубчета, те могат да бъдат сортирани по размер, цвят или картина.

Бебето ще бъде интересно и меко велкро кубчета, от които също е забавно да се строят къщи, да се населяват различни животни и хора, просто да се свързват помежду си.

пъзели - Това е вълнуващо преживяване и когато изглеждат като познати снимки, е още по-забавно да се играе. За деца пъзелите могат да бъдат направени от дърво, пластмаса или картон. В тях има не повече от 6 елемента, за да може детето самостоятелно да създаде картина.

многоцветен разработване на сортировачи може да бъде и вълнуваща дейност за децата. Те са предназначени да развиват фини двигателни умения и координират движението. В допълнение, сортировачите помагат да придобият първите знания за формата на обекта и цвета. Сортиращият може да бъде обикновен или интерактивен, да прави звуци с правилния избор на фигури.

Образователна играчка под формата на преброим маса (Абака) помага на децата да се справят с развитието на координацията на движението, да ги научат да сортират обекти по цвят, както и да дават основните понятия за "количество", "цвят".

Mobil - Това е универсална образователна играчка, която може да се вземе за разходка по пътя.

Играчките, които са различни по форма, цвят и текстура помагат на детето да развива координация, слухова памет, реч и физическа активност, защото за да играете, трябва да достигнете до играчката! Те могат да бъдат механични или интерактивни.

Какво да купите като подарък?

Не е лесно да изберете подарък за дете, което още не е формирало интереси. Съставихме преглед на някои образователни играчки, които могат да бъдат не само радостни, но и полезни подаръци.

 • Удивителен подарък, който развива памет, фини двигателни умения, координация на движението и речта книги Матю Ван Флот, Едно нещо ги обединява - те носят радост както на възрастни, така и на деца! Например книгата на Матю Ван Флийт „Ойн” в твърда корица е цялото пътуване до селото, където тайните на жителите му се разкриват на детето. Големите изображения на животни са меки, което не позволява на бебето да се уморява. Детето може да инсултира грива на коня, руно или пилешки пух. Лесни за запомняне стихове ви позволяват да развиете слухова памет. Това е невероятен подарък за рожден ден!
 • Унка обучителна гъсеница - Това е ярка интерактивна играчка за деца. Гъсеницата чете поезия и пее песни, изрича звуци и думи: просто натиснете един бутон, всеки от които има свой цвят, на крака си. Може да се използва и като носилка, въжето е прикрепено отпред.
 • Сгъваем сортировач Hasbro Той има само 5 цвята: жълто, бяло, оранжево, синьо и червено. Сортиращата машина е компактна по размер, така че можете да я вземете със себе си за разходка или пътуване. Големи фигури с изображение на животни и 4 дупки за тях помагат на детето да се съсредоточи върху играта самостоятелно.
 • Пирамида Хап-П-Кид Пчела има три цвята: червено, жълто, синьо. Пластмасовият сортировач под формата на пчела ще бъде интересен подарък. Пчелата издава звуци при премахване или поставяне на пръстени, които възхищават децата.
 • Комплект дървени кубчета Bondibon само на пръв поглед изглежда проста играчка. В действителност, това е един от най-добрите образователни подаръци за деца от годината. Той помага за подобряване на фините двигателни умения, координацията на движението и най-важното - фантазията! Детето сам решава какво да строи: кула или къща. Кубовете са с различна геометрична форма и цвят, някои от тях имат модел под формата на кръгове и ивици. 60 ярки кубчета с различни форми ще радват детето ви.
 • За момчетата ще бъде радостен дар музикален толокар, Тя не просто се търкаля, но и прави звуци, когато се движи. Някои толокари имат леки елементи на волана или предни фарове. Родителите могат сами да носят детето зад дръжката. Някои малки деца се опитват самостоятелно да задействат толокара, като натискат с краката си.
 • За момичетата ще бъде полезно кукла или кукла, Интерактивни кукли, които излъчват същите звуци като вашето дете: “Агу”, “Мама”, “Уа”, са особено радостни.

Как да го направите сами?

Повечето майки предпочитат да правят образователни играчки със собствените си ръце. В курса има всякакви средства под ръка: останки от тъкани, мъниста, дантели, копчета, прежда и много други, които могат да бъдат намерени във всяка домакиня.

Развиващ се килим

Развиващ се килим - Това е най-доброто дидактическо ръководство за детето, на което се намират различни елементи. Например при производството Можете да използвате парчета от тъкани от различни текстури, дрънкалки, специални детски огледала (изработени са от специална пластмаса и безопасни за бебета), шнур и други предмети от бита. Колкото повече използвате шумолещи и процъфтяващи части, толкова по-интересно ще бъде вашето бебе.

Докоснете полето

Това е проста и интересна играчка. Вземете няколко картонени кутии и ги свържете заедно. Можете да вземете пластмасови кутии с клетки вътре. Напълнете кутията с пясък или зърна, украсете колоритно и засадете “градина”, развъждайте животни “в нивите”. Темата на вашата кутия зависи от фантазията на вашата майка. Можете да засадите в него моркови или да потърсите съкровище.

Slingobusy

Тази играчка е лесно да се създаде за тези, които притежават плетене на една кука. Големите дървени мъниста са вързани с конци от различни цветове и нанизани на връв. Те могат да се разглобяват и сглобяват. Те помагат на детето да различава цветовете, подобрява фините двигателни умения. Тази играчка се практикува най-добре в присъствието на възрастни.

Bizibord

Мария е измислила дъска с различни познавателни елементи Монтесори, За неговото производство ще трябва дървена дъска. Може да се покрие с ленено масло, да се постави различен модел или стикери.

Осъществяване bizyborda - мъжка професия. С помощта на болтове и винтове към нея са прикрепени ключалки, гнезда, звънци или звънци, ключалки, копчета, дантели, ципове, дрънкалки и много други.

Bizibord може да бъде с всякаква форма и размер, неподвижен или статичен. Има малки разлики в търговската марка за момчета и момичета. На първо място, това е цветова схема, както и съдържание.

За момичетата цветовете са златни, прасковени, зелени или розови. Бордът може да се пълни с гребени, мъниста, фиби, пигтейли от прежда.

За момчетата, bizybord под формата на пътно платно с различни видове транспорт или дъска с различни механизми, като ключалки, контакти и циферблати от телефон, звънец на врати, ключове и бутони, ще станат идеални. Различни превключватели и циферблати също ще бъдат перфектното попълване за дъската.

Важно е всички части да са здраво прикрепени, за да се избегне проникването на малки елементи в дихателните пътища на бебето.

Производствена процедура

Byzibord може да бъде направено от самите родители:

 1. Решете размера. Най-добре е да направите 50 * 50 см, след което бебето лесно може да протегне ръка с всеки предмет.
 2. Третирайте повърхността и ръбовете на дъската така, че да е гладка, за да избегнете трески в дръжките по време на играта.
 3. Изберете елементи за бъдещия съвет на съответните теми. За това можете да прочетете по-горе.
 4. Изберете правилната боя. Тя трябва да бъде екологична и не ярка. Ако решите да украсите дъската с стикери, изберете всяка, с изключение на хартиените, така че да не могат лесно да бъдат отлепени.
 5. Прикачете избраните части, като обърнете внимание на задната повърхност на дъската. Не трябва да са изпъкнали, изпъкнали предмети.

Сега вашият бизнес съвет е готов напълно. Насладете се на собствения си ръчно изработен продукт.

Сензорен панел

Много лесно се изпълнява и интересно нещо. Бутони с различни форми и размери са прикрепени към възглавницата в определен ред. Тази играчка развива фини двигателни умения на ръцете и координацията на движението, както и помага за навигация в пространството.

Възглавницата може да бъде във всякаква форма или размер. В допълнение към копчета, лъкове, ципове и шнур с различна дължина могат да бъдат прикрепени към възглавницата.

Не забравяйте да проверите дали всички елементи са здраво задържани. Ако детето иска да издърпа част от устата си, той не трябва да го разкъсва!

сортировач

Проста и интересна играчка. Тя може да бъде създадена от картонена кутия или баня за замразяване на лед. Във всяка клетка прикрепете фигурката, изрязана от хартия. Отделно, пригответе същите парчета картон. Помогнете на бебето, покажете ми как да играя и тогава той ще се справи сам.

Тактилни торбички

Лесната за изработване играчка спомага за развитието на фини двигателни умения. Напълнете чорапа с боб или грах, плътно шийте венеца, играчката е готова!

От чорапи можете да шиете чанта-зайче. За да направите това, изрежете чорапа на две части и ги зашийте. Filler изберете какво искате. Украсете зайчето с очите и чучура, плътно шийте дъвката, за да избегнете пробив и обрив на зърната.

Препоръки към родителите

Играчката трябва да отговаря на санитарните стандарти, да е без мирис.

Посочете препоръчителната възраст за тази играчка. Твърде сложните играчки ще бъдат нездравословни за вашето бебе.

Играчките трябва лесно да се разглобяват и сглобяват, така че да могат лесно да се почистват.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве