Разработването на килим за деца го правите сами

Съдържанието

Когато такова малко чудо като дете се появи в семейството, младите родители започват да мислят за това как да осигурят правилното физическо, емоционално и умствено развитие на бебето. Изправени пред подобна задача, трудните пътувания до детските магазини започват в търсене на правилното решение.

Днес модерната индустрия за производство на дидактически игри, наръчници и играчки за деца от различни възрасти е не само на високо ниво, но продължава да набира скорост. По-специално, в момента такъв универсален продукт като образователни постелки за деца - те могат лесно да бъдат направени самостоятелно.

Една от работилниците за правене на малък кръгъл килим може да видите по-долу.

уговорена среща

Детският килим е своеобразен първи дидактически наръчник за деца и родители. При разработването на такъв продукт, основната идея беше да се поставят върху цветните и ярки платна с различни размери всякакви развиващи се елементи: тъкани с различни текстури и цветове, музикални детайли, дрънкалки, гризачи и др.

Целта на този атрибут е развитието на слуха, двигателната активност, когнитивната сфера и сензорномоторните умения на трохите. С помощта на тези килими детето се научава да достига до играчките, да пълзи, да седи, да ходи и да различава цветове и форми по време на играта.

Важно е матът да отговаря на следните изисквания:

 • Материалите трябва да бъдат с високо качество. Това изискване важи не само за тъканта, но и за компонентите, за да се избегне алергична реакция при бебето.
 • Целостта на материалите, т.е. липсата на различни видове щети пукнатини, стърготини, лошо направени шевове и др.
 • Качеството на изработка на продукта трябва да бъде високо. Декоративните предмети и различните аксесоари не трябва да излизат навън, а трябва да бъдат здраво ушити и прикрепени.
 • Многофункционалността на платното. Тъй като бебетата растат достатъчно бързо, ще бъде необходимо да се подобри този детски аксесоар. Струва си да се обърне внимание дали е възможно, ако е необходимо, да се променят и допълнят разработваните части и играчки върху закупения килим. Например, ако такъв развиващ се продукт е зашит за новородени, бебета до 3 месеца и е планиран да бъде използван в бъдеще, идеалният избор ще бъдат модели със сгъваеми меки страни и силни шарнирни дъги, към които могат да бъдат прикрепени различни дидактически материали. Наличието на дъги и сгъваеми страни в този продукт позволява модернизиране и увеличаване игрален област.
 • Възрастни особености на детето. Не е необходимо да се шият кърпа, препълнена с музикални и електронни елементи към бебето, както и изработване на пъзели. Децата на тази възраст просто започват да се запознават с околната среда и не могат да мислят логично и да установяват причинно-следствени връзки.
 • Разнообразие от допълващи материали. Колкото по-шумни, шумолят, звъни, сензорно-моторни, движещи се, интерактивни, огледални, светещи и др. елементи с различна текстура, цвят, размер и форма - по-бързо и по-лесно детето се интересува от играта. Такова платно не само развива бебето, но и го забавлява, когато родителите са заети и не могат да обръщат внимание на него за известно време.
 • Мобилност. Способността, ако е необходимо, е лесна за сгъване и транспортиране на този продукт.
 • Всички елементи на детския образователен килим трябва да бъдат лесно отстранявани и разкопчавани, особено музикални и електронни. Това трябва да се вземе предвид, тъй като понякога трябва да се мие кърпата.

Търсенето на стоки, които отговарят на всички горепосочени изисквания, може да доведе родителите до такъв резултат, при който цената на такъв детски атрибут ще бъде доста висока. Отличен изход от тази ситуация е самият такъв център за развитие.

Процесът на шевни собствените си ръце

Без съмнение е съвсем очевидно и ясно се виждат ползите от такъв продукт за развитието на бебето. Ето защо, ако изборът е направен в полза на самосъздаден център, трябва да работите малко, бъдете търпеливи и въображение. И първо трябва да помислите и да решите как ще изглежда килимът и каква възможност да го направите, така че резултатът да бъде оригинален атрибут, изпълнен с родителска любов, грижа и топлина.

За да се предотвратят грешки при създаването на платно и да не се нарани бебето, важно е да се имат предвид следните точки:

Първо, наличието на огледала на килима е неприемливо. Това е опасно не само защото огледалото може да се счупи или част от него може да бъде прекъсната, но и вредна за гледката на бебето, защото когато се отразява от огледалната повърхност, светлината е 100% поляризирана.

 1. Темите за фини двигателни пръсти не трябва да бъдат монотонни. Детето бързо ще загуби интерес към тази игрална дейност. Необходимо е да се редуват различни текстури на допир. Това също е необходимо, за да се развият напълно тактилните усещания на трохите.
 2. За основа на платното не трябва да избирате богати монохроматични тъкани с лъскав ефект. Очите на бебето бързо ще се уморят и страстта към играта ще изчезне.
 3. При декорирането на продукта е важно да се има предвид нивото на развитие на трохите. Не бъдете прекалено подробни и усложнявайте състава. По-добре да оставите малко свободно място, за да направите желаните промени.
 4. Използвайте при производството на тези детски атрибути в студени и топли нюанси. Цветовете трябва да са ярки, но не и лъскави.
 5. Също така е важно да се мисли за кои зони ще се раздели платно. Да избирате декорирани елементи по такъв начин, че да изглеждат подходящи и да отразяват идеята на плана.

Изберете модел

Много варианти на детски образователни картини. Фокусирайки се върху любимия си модел, ще бъде много по-лесно да проектирате своя собствена, правейки я по-съвършена и индивидуална.

Разработването на мини-сайтове може да се класифицира както следва.

По възраст дете

 • За новородени. Кърпа мека, ярка. Не забравяйте да имате страни и дъги. Играчките са подредени така, че бебето да може да ги достигне. Допълнителни елементи се използват под формата на меки дантели, ленти от тъкани от различни материали, тропащи и шумолещи играчки. Често тези килими се произвеждат според типа "трансформатори". Ако желаете, те са доста лесни за сгъване, могат да се превърнат в чанта за играчки или люлка.
 • За трохи от 6 месеца до 1 година. Най-често това са килими с музикални качества. Бебето по това време се научава да седи, да пълзи и да ходи. Трябва да има достатъчно място за игрални дейности. Детето става по-удобно и забавно да играе на пода. Като се изхожда от това, развиващото се платно се ушива с вложка от пяна или синтетичен каучук. Дъното на този продукт - масло. Това помага при почистването му от възможни примеси.
 • За деца от 1 година. За децата от тази възраст изборът може да бъде направен в полза на двустранна кърпа. Ако искате да промените полето на дейност на играта, просто завъртете продукта. Бебето - едногодишни деца също се интересуват от музика или електронни постелки, тъй като бебето бързо развива своите слухови умения и танцови движения.
 • За деца от 2 години. По това време развитието на бебето на речта набира скорост.Тематично-дидактичната среда на игралното поле трябва да стимулира трохите да активират лексиката по теми: размер, първи цветове, животни и звуци, които правят. На тази възраст е формирането на сюжета - ролева игра. Идеалното би било изборът на развиващ се атрибут под формата на игрални къщи и лабиринтни писти;
 • За деца от 3 години. На тази възраст децата се учат да установяват причинно-следствени връзки. Основната дейност - сюжетно-ролева игра. Децата се учат да намират нови приложения за познати играчки. Логиката и мисленето се развиват активно. Килими - пъзели, сложни лабиринтни писти са много полезни и интересни за децата на тази възраст.

С дъги и страни

Продуктите от този модел са доста често срещани и търсени. Дъгите се пресичат, съвсем просто се разкопчават от подложката. Могат да висят различни игрални елементи, музикални детайли и др. Страничните ограничители са изработени от мека материя, понякога изработена във вид на ролки.

За момчета и момичета

Такива платна могат да се различават по цвят, форма, съставни части. Начини да се направят такива рогозки, огромна сума. Всичко зависи от въображението и уменията на капитана, който се ангажира да създаде такъв продукт.

Момчетата най-често използват в продукта нюанси на синьо и синьо и изображение на пътна и строителна техника. Такива "кола изтривалки" ще помогне на детето да се запознаят с правилата на пътя. Като идея за декориране на платното за младите автомобилни ентусиасти, можете да направите светофар, в който трябва да изберете правилните цветове и да ги прикрепите с лепкави ленти или нитове. Достойни за същото ще изглеждат и домашно приготвени машини, способни да скърцат или да подскачат, заради малките части, поставени в тях.

При декорирането на килими за момичета за основа се вземат червени и розови цветове, изобразяват се кукли, цветя, сърца и др. Интересни и подходящи за млади дами изглеждат кърпа с пристрастие към икономическа работа: уместно е да се използват различни дълбоки джобове, лайнери, вложки, апликации под формата на печки, шкафове, в които с лента - лепенки или нитове можете да поставите малки тъкани и саксии.

Под формата на пъзели

Най-често срещаните картини от този вид са продуктите, изработени от поливинилхлорид (PVC), тъй като е устойчив на удари, не е твърд, дълготраен и топлоустойчив. Благодарение на изброените качества на тези суровини, можете да сте сигурни, че детето, играещо на пода, ще бъде топло и удобно.

Има текстилни подложки, пъзели, които майките правят с удоволствие сами.

Етапи на работа

След като вземете решение за модел на детска матрак за развитие, можете да продължите директно с неговото производство. Ще бъде много по-удобно да се работи на базата на план за действие.

Първият етап е подготвителен. На този етап се нуждаем от:

 • Да се ​​направи рисунка на игралното платно, като се вземат предвид всички декоративни допълнителни елементи и образователни детайли.
 • Вземи тъканта. При избора на тъкан е важно да се вземе предвид нейната хипоалергенност. Такива качества притежават: памук, грубо бяло платно, деним материал, велосипед, сатен, филц. Ако проектът има трикотажен елемент на декора, трябва да изберете памучна прежда, тъй като тя не само е приятна на допир, но и не предизвиква дразнене върху нежната кожа на детето. Не забравяйте за пяна или синтетик, който ще позволи на трохите да играят на топло и меко платно.
 • Подгответе всички необходими инструменти и аксесоари: ножици, игли, конци, приложения, бонбони, бутони, панделки, ципове, самозалепваща лента, дантели, мъниста и др.

Вторият етап - работа с кърпа.

Игралната подложка се състои от две основни части - задната и предната. След като вземем решение за тъканта, формата и размера на продукта, започваме да правим модела на дъното и горната част на платното, без да забравяме отстъпките за шевовете. След това внимателно трябва да избършете ръбовете, като се уверите, че няма нишки, които да стърчат.

Третият етап - работа с декоративна облицовка.

Избрани тъкани се шият върху плат, което е в основата на килима. Извършваме същите действия с подготвени мебели, шумолещи и звукови части, играчки. Когато се работи с декориране на платното, особено важно е да се гарантира, че елементите, които трябва да бъдат прикрепени, са здраво прикрепени.

Четвъртият етап е завършване на работата.

На този етап частите на платното - основата и дъното - са пришити от грешната страна. Но за да бъде килимът мек, е необходимо между тъканите да се вмъкне пяна или синтетик (ако е много тънък, тогава ще са необходими два слоя).

Майсторски клас по изработка на килим

Нека разгледаме стъпка по стъпка как да направим развиващ килим с дъги за новородено.

Производственият процес може да се види на видеоклипа:

Първа стъпка. Подготовка на необходимите инструменти и материали.

Внимание! Тъкани за кърпа трябва да бъдат избрани най-качествените, например, памук. Този материал е доста издръжлив и напълно естествен. Използвайте за създаване на продукти, по-добри тъкани от различни цветове - студени и топли цветове.

 • около 1 метър монохромна светла тъкан на дъното и дъгата;
 • 8 петна от плат в точки на полка, цвете, лента, чек или друг модел;
 • Памучни ленти, сатенени ленти или ленти от плат (по избор);
 • гимнастическа пластмасова обвивка, чийто диаметър ще бъде приблизително 65 cm;
 • хартиена мостра под формата на квадрат със страни 45 см дължина;

Внимание! Страните на квадратния шаблон на хартията ще варират в зависимост от диаметъра на избрания обръч. Ако дъгата е по-дълга, размерът на продукта ще бъде по-голям.

 • ножици, игла, конци, канцеларски нож, щифтове;
 • синтезатор: 2 метра на арки и 1 метър на основата на кърпа.

Втора стъпка. Материал на шаблона.

Изрежете първата основа - дъното на платното.

На избраната тъкан се нанася хартиен квадрат, който внимателно се загражда с тебешир или сапун. От двете страни трябва да оставите отпечатъци от около 1,5 - 2 см, това са така наречените пролуки за шев. След това моделът трябва да бъде отрязан.

След това - шият горната част на продукта.

Необходимо е да сгънете квадратчето хартия 4 пъти по диагонал, така че да се получи триъгълник. След това тя се поставя последователно върху 8 участъка от тъкан, след което се закръглява и нарязва. Важно е да не забравяме да оставим разстояние за шиене на материал. Резултатът ще бъде 8 триъгълника. От тях ще се състои от горната част на килима.

Всеки два триъгълника се сгъват големи страни един към друг и се зашиват. Резултатът от такива действия ще бъде 4 квадрата, които също трябва да бъдат зашити по такъв начин, че накрая да има един голям квадрат. Всички материали трябва да бъдат зашити, така че всички шевове да останат вътре.

Сега трябва да работите със синтепон. От него трябва да се издълбаят два квадрата със страни от 50 cm.

Резултатът от този етап на работа ще бъде завършен отгоре, мека основа и дъно на продукта.

Трета стъпка. Изработване на дъги.

Избраният обръч е разделен на две равни части с ножове. Получават се дъги, които също трябва да бъдат меки. За целта трябва да се прикрепят части от синтепон към всяка половина на обръча, плътно притискане и навиване с честота 2–3 см. Освен това, такива особени арки трябва да се затворят с кърпа и да се обвият. Въпреки това, в средата на една от дъгите ще трябва да вмъкнете две ленти от плитка, лента или плат, които ще бъдат вързани в горната част и ще държат дизайна.

Внимание! Използването на щифтове значително ще улесни работата с частите на обръча, тъй като те ще фиксират тъканта и няма да позволят да се пълзи.

Четвърта стъпка. Създаване на "джобове" за дъги.

За да се закрепят здраво дъгите към основата на килима, е необходимо да се направят четири “джоба” от парчета материал. Необходимо е да се шият един вид тръби, ширината на които трябва да бъде малко по-голям от диаметъра на дъгата, увити с полиестер и тъкан, а дължината - приблизително 10 - 12 cm.Дъгата трябва да е свободна да влезе в джоба, но да не излиза.

Стъпка пет. Приключване на работата.

Първо трябва да шиете джобовете в ъглите на платното. След това трябва да шиете дъното и горната част на продукта отвътре навън, с предните страни навътре (като калъфка за възглавница), оставяйки малък отвор, през който може да се постави полиестерът. Основата на килима е готова.

След това трябва да настроите дъгата. Те трябва да бъдат вмъкнати в джобовете, поставени по диагонала на продукта, да се пресичат и да се свързват отгоре с пришита лента или плитка. За да не изскачат дъгите, с помощта на материала трябва плътно да обвиете джобовете с дъги.

Разработване на подложка за новородени. Остава само с помощта на сатенени панделки или памучни плитки, за да се закачат на дъгата играчки, teethers за венците или дрънкалки.

Процесът на създаване на следващия килим е представен в две части. Не забравяйте да погледнете - ще видите много интересни идеи.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве