Най-популярните настолни игри за деца 5 години

Съдържанието

Детските игри на борда стават все по-популярни. Те са подходящи за всяка компания, защото тяхното разнообразие е голямо. Съвременните играчки, развитието, логиката, дидактиката - това е само малка част от разнообразието. Децата се радват да отделят време за такива игри у дома и в детската градина, със семейството и приятелите си. Въпреки че игрите имат конкурентни тактики, те събират играчите заедно в търсенето на решения, наблюдавайки се, изучавайки действия и последствия.

Ползите

Настолните игри са колективен въпрос. Така че едно от полезните свойства - тясна комуникация на играчите. Детето се учи да преговаря, общува, да се предаде, да придобие чувство за здравословна конкуренция, не по-малко важно за бъдещия живот.

Ситуационното моделиране е друга полезност на настолните игри. Въображението започва да работи. Детето получава проблемна ситуация и търси начини да я реши, анализира, подсказва какъв може да бъде резултатът.

Също така, детето се запознава с външния свят - животни, растения, професии, ситуации. Те също учат правилата на живота - безопасност, правила на пътя, правилното поведение, какво е добро и кое е лошо.

От гледна точка на психичните процеси, бебетата развиват мислене, внимание, памет, Логическото мислене активно участва в сортирането и групирането на игри. Наред с това, детето се научава да чете, преброява, пише. Много игри са насочени към запознаване на детето с творбите на различни писатели, народното изкуство. Популярни и полезни игри за развитието на фини двигателни умения, които влияят върху точността, яснотата на действието, детския речев апарат.

Полезността на настолните игри е несъмнено голяма. Изглежда, че такива прости детски забавления, но какъв е потенциалът за развитието на бебето в тях. И ако те са направени от самото дете с родителите си, тогава тяхната стойност значително се увеличава.

вид

Няма ясна класация между настолните игри, тъй като много от тях могат да бъдат класифицирани в различни категории.. Но все пак сред тези забавления има няколко разновидности:

hodilki

Игри с чипове, зарове и карта. Картата може да бъде тематична според приказките, карикатурите, с изучаването на животни, растения, професии - изборът е огромен. Комплектите включват и допълнителни задачи под формата на загадки, изпълнение на стихове, песни, танци. Подходящ за всяка компания, но колкото повече деца, толкова по-голяма трябва да бъде картата, в противен случай играта ще приключи много бързо.

Лото / Домино

Детските тематични домино и лото имат много теми: растения, плодове, животни, транспорт, професии, сезони и други подобни.

конструктори

Играйте комплекти като "Направи си сам", "Лего", сглобяването на различни части, създаването на улици, градове - всички игри, в които трябва да се съберат частите, да се стигне до определен резултат. За момчетата тази игра е особено интересна. Към него е прикрепена инструкцията с опции за ръчно изработени изделия. Но това не означава, че детето трябва да бъде ограничено до това. Ако му е трудно да измисли сам модел, тогава възрастните могат да бъдат от помощ и да дадат идея.

Пъзели и мозайки

От 40 до 60 големи части - оптималният брой пъзели за деца 5-6 години. Ако децата са опитни и добре запознати с този въпрос, тогава броят им може да се увеличи и размерът на частите може да бъде намален. Сложността на мозайките също може да варира. Ако преследвате целта да вземете, но не да изморите детето, изберете пъзели със средна сложност.

дидактичен

уроци с картички „Намерете двойка“, „Какво е допълнително?“, „Памет“, „Кой къде живее?“ са насочени към развиване на мислене, внимание и памет. Едно дете в играта пресъздава връзките с външния свят, запознава се с процесите, развива логиката. За детската градина тези игри са перфектни - децата се учат чрез игра.

стратегия

Интересни игри с правила, в които играчът взема решение, от което зависи по-нататъшният ход на стратегията.

"Монопол", "Деца на Каркасон" и подобни играчки ще накарат детето ви да мисли и мисли чрез действията си, за да постигне желаната победа.

Игри, развиващи фини двигателни умения

Мъниста, резиночек тъкане, "Jenga" и много други. Детето контролира точността в изпълнението, координацията на движенията, точността.

Игри с чипове и пешки

Това са традиционните "Шашки", "Шах", "Лудо", "Табла". Всички те карат детето да мисли и да мисли чрез действията си няколко стъпки напред.

печатен

Създаване на игрален материал със собствените си ръце. Тото, домино, шах, карти - всичко това може да се направи у дома без допълнителни разходи. И детето ще особено оценява играта, направена със собствените си ръце.

Най-добрите игри за всеки от тях. Всички деца имат различни интереси и характер, така че изборът може да бъде всеки, защото разнообразието от игри ще позволи да се задоволят всеки каприз.

Популярни игри

Изобилието от настолни игри няма да доведе до отегчаването дори на най-големите неспокойни и придирчиви критици.

Отговорете след 5 секунди

Играйте с часовник, топката се движи по спирала за пет секунди, и въпросните карти. След пет секунди трябва да отговорите на един въпрос с три отговора. Назовете три любими ястия, цветове и т.н. Ако успеете да дадете отговор, тогава се придвижете напред, а ако не, тогава останете на място.

Dobbl

Игрален комплект с карти. Необходимо е бързо да намериш чифт собствено изображение, скрито в цветна илюстрация на друга карта. Поради бързото темпо на играта не се притеснява, и детето може да го играе няколко пъти.

Патфайндър и пищен мъж

Игри, в които дете, използващо фрагменти от карти, създава карта на движенията от героя към героя. Колобку, например, трябва да стигне до бабата на противоположната страна на полето, но избягвайте да се срещате с хищни животни.

Мистър Туистър

Играта, дублираща Twister, но трябва да играете тук с пръсти. Той учи да различава цветовете, да брои, развива фини двигателни умения.

Монопол младши

Детска версия на монопола. Детето научава какви са парите и как да го използват. Подобно на нея - "Marakkesh" и "Farm Frenzy". Детето също се разпорежда с домакинството си, като се опитва да го управлява правилно и да прави изгодни сделки.

Наклонената кула на Миомбо

Детска колоритна версия на играта Genga. Първо, детето изгражда кула от барове, а след това внимателно ги премахва, опитвайки се да не ги пускат. Този играч ще загуби, след като курса ще падне.

Дрънчащата джунгла

Комплектът включва магнитни яйца и змии. Необходимо е да можете да държите яйцата така, че да не се привличат помежду си и да не правят дрънчащ звук.

Псевдоним - отборна играчка

Цел: да обясните на вашия екип каква дума е написана на картата, какво е съставено, без да го произнасяте. Такава игра "Познай кой си?" Е различна в това, че всеки играч поставя панел с дума на главата си и, задавайки въпроси, се опитва да познае думата.

Конструктор "Строител"

Конструкторът „Строител” от 65 елемента е изработен от дърво и включва различни части за изграждане на кули, къщи и всякакви фигури. Светлият и висококачествен материал прави играта безопасна и интересна.

Колелото на съдбата - игра с викторина

Комплектът включва барабан и карти с думи (повече от 1000), които са поставени на специални полета. Движенията на играчите се определят от колелото. Играчът трябва да познае къде ще падне топката.

крокодил

Това е карта, думите, от които искате да изобразите, а не с думи, само израженията на лицето и жестовете.

Коридор (Лабиринт)

В тази игра основната тактика е.Детето трябва да прави движения по такъв начин, че да улови противника и да не бъде хванат и да се измъкне сам.

приключение

Огромен брой игри. "Доктор Aibolit" проста игра на известния анимационен филм със задачи ще примами детето. Оригиналната и популярна играчка "Котка и мишка" е триизмерно поле с чипове-мишки, вътре в които има стъклена топка. Ако той падне, чипът на играча се връща към началото. Котката на мишките се намесва, създавайки препятствия. Друга интересна hodilka "Turtle Runs". Децата се редуват да вземат различни задачи от картите. Цялата усмивка е, че къде - чия грешка може да се намери само в края.

Лото на четири езика

А просто лото, но от другата страна на картата думата е написана на 4 езика - руски, английски, френски и немски.

Първо, детето запомня думите в ненатрапчива форма, чрез асоцииране на картина-звук, и второ, можете да разберете кой от езиците е по-близо до детето ви.

Сет младши

Трябва да съберете набор от карти по цвят, форма и брой знаци. Победителят ще бъде този, който в кратко време ще събере най-много сетове.

Деца на Каркасон

Игра с фрагменти от картата на картата. Момчето трябва да помисли за тактиката на картите с героя си и първо да стигне до финалната линия.

Обитавана от духове кула

Задайте с часовник със стрелки и символи. Необходимо е да се съберат призраците в цветове от три символа, ако цветът не съвпада, тогава часовникът започва да добавя пет минути. Ако намерите същите деца, поставете ги в спалнята. Играта е предназначена за работа в екип.

Frukto10

Играта е до 10. В центъра на масата има палуба от кръгли карти с плодове и цифри. Екипът от миещи мечки и таралежи избира карти по вид и търси онези от тях, които ще добавят до десет. Всичко това трябва да се направи бързо, така че противниковият отбор да не вземе картата. Победителят е отборът, който събира повече карти.

хлебарка

Карти със семейства на животни се смесват и се разпределят поравно на всички участници. Всеки играч взима карта от играча отляво и се опитва да събере семейства. Губещият е този, който ще има карта с хлебарка в ръцете си.

Uno

Играчите получават 7 карти. Цел: да се изхвърли карта, подобна на цвят или номер, на тесте на масата. Играта се усложнява от специални карти за задачи.

Цветен код

Картите с геометрични форми с различни цветове трябва да се повторят с помощта на специални цветни рамки в комплекта. Помага да се развие цветово възприятие и да не се бъркат нюансите.

Zverobukvy

Малки цветни карти с букви и големи карти с животни и имена включват пет различни игри. Най-лесно е да съберете буквите на вашето животно възможно най-бързо.

пъзели

Една от любимите детски настолни игри. Различни анимационни герои, рамки, изображения със светли пейзажи могат да забавят вниманието на бебето за дълго време. Децата обичат, ако играта се случва с цялото семейство.

Лото миризми

Ароматни буркани трябва да се разпръснат на полето с изображения - плодове, битови аромати, цветя. В края, можете да проверите резултата, като завъртите аромата.

Издърпайте моркова

Обемна ходилка под формата на планина с морков в горната част. Hares лов за него, но по време на играта може да попадне в капан. Печели този, който първи ще бъде на върха.

Не се сърди човече

Играта позволява до четирима играчи. Борд с четири сектора - бази, на които играчът поставя четири от своите чипове. Ако матрицата хвърли номер шест, тогава играчът има право да донесе нов чип в полето, ако е по-малко, тогава този ход е на полето. Победителят ще бъде този, чиито чипове ще бъдат по-рано в центъра на полето - къщата на чиповете.

Пилот Луи

Задачата на играчите е да спасят пилетата си от самолет с Луи. Това може да се направи с помощта на специален лост, удрящ се срещу който самолетът започва да прави финтове. Проектиран за четирима играчи.

доходен

Игра за обмен на карти. Колкото повече играч се променя, толкова по-голям е шансът да стане победител.

Игри на хартия

Тези игри са добри, защото се нуждаете само от хартия, писалка и никакви разходи. Те включват "Tic-tac-toe", ходилка карти, пъзели, изрязани от картина, т.е. всички играчки, които могат да бъдат направени "тук и сега", ако всичко, което вече е на разположение, е уморено и искате нещо ново.

дидактичен

"Кой какво яде?", "Къде е чието бебе?", "Ядливо-негодни за консумация", "Зеленчуци и плодове", "Каква приказка", логично домино "Какво тогава?" И много други популярни игри за запознаване на детето с външния свят.

Всички игри развиват различни чувства и умствени способности на децата. Ето защо е по-добре да ги закупите в комплект или да не изморите детето, да ги промените, докато изучавате напълно.

Съвети за избор

Преди да закупите игри, решете с каква цел ги купувате.

  • Ако си купите игра за бебетопопитайте какво му харесва. Ако това е подарък, а след това разберете за интересите на рожден ден човек.
  • За деца от 5-6 години главното е безопасността. Уверете се, че няма пиърсинг предмети, твърде малки детайли. Ако играта е с калъф и батерии, тогава всички корици трябва да бъдат здраво фиксирани.
  • Избирайки игра, внимателно прочетете инструкциите. И като цяло - проверете дали е на разположение. За щастие, днес играта има граница на възрастта, така че изборът се улеснява. Но ако детето ви вече е надраснало някои от тях, можете спокойно да наблюдавате възможностите за по-големи деца.
  • Помислете за условията на играта - брой играчи, възраст, присъствие на възрастни. По време на мача не трябва да има такива условия, при които да е невъзможно да се играе - има много играчи, присъствието на лидери, които трудно се събират в къща с едно или две деца. В противен случай детето просто ще изостави тази дейност и всички интереси ще изчезнат.
  • Друг аспект е материалът.от които е направен наборът от игри. Хартиените и картонените карти и картите се износват бързо. Спасение - лакиран материал. Висококачествено и плътно, защото децата много бързо се разстройват, ако се появят натъртвания. Металът може да нарани. Дърво и пластмаса имат най-добрите характеристики.

Както виждате, всичко е индивидуално в избора на играчки. Най-добре е да изберете игра с дете заедно. Съвместната селекция ще ви помогне да закупите играта за цялото семейство и забавното забавление.

Отзиви

Отзивите за бордните игри са положителни. Всички майки подчертават влиянието си върху логиката и мисленето на децата. Но вниманието и паметта на петгодишните стават все по-тежки, така че скоростта на игрите не е толкова лесна, колкото бихме искали. Майките обичат игрите за възприемане на цветовете, изучават букви, цифри, форми, което е естествено за бъдещите ученици.

Децата също обичат да играят в компилацията на логически песни, проходилки, звукови ефекти с различни интересни детайли. Колкото по-колоритен е игралният материал, толкова повече той улавя детето, толкова повече той иска да го разбере и изучи. Научавайки се да играе, детето търси лидерство. Ето защо, в една семейна игра, родителите създават ситуация на успех за детето, което допринася за засилване на интереса към играта и привличането на приятели.

Майките харесват, че изборът на игри е голям, но те се разхождат из търсенето на интересна опция. Затова игрите се променят, тъй като стават „раздразнени“ и губят интерес към детето. Децата обичат да играят с цялото семейство. Родителите купуват съвместни игри за няколко деца. Но в същото време те отбелязват, че разликата във възрастта не позволява да се избере еднаква игра. Дизайнери, пъзели, лото, шах и играчки с непредсказуем ход на действие - проходилка, крокодил, коридор се считат за универсални. Друг плюс в придобиването настолни игри - Можете да направите поръчка през интернет, а набора в най-кратки срокове ще бъде на масата.

Като цяло, настолни игри за родители и деца - спасение от униние, асоциация и полезна почивка след тежък работен ден и детска градина. Настолни игри за деца стават все по-популярни. Това е интересно и забавно занимание. Днес родителите и възпитателите често се сблъскват с хиперактивност на децата, компютърна зависимостнежелание да се учи.В такъв момент, настолната играчка става спасител - тя ще успокои, увлече и научи детето ви много.

Преглед на настолните игри може да се разглежда без да напускате компютъра си. Каква игра ще играе детето ви? Отговорът може да бъде получен от приложеното видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве