Настолни игри за деца

Съдържанието

Изглеждаше, че с настъпването и активното развитие на компютрите, настолните игри ще изчезнат в рамките на няколко години - съвременните технологии, пренасящи сюжета във виртуалното пространство, предлагат много по-ярки графики, подобряват самия парцел и дори им позволяват да играят заедно с близките си. Подобни прогнози обаче бяха направени и преди: предполагаше се, че радиото ще накара вестниците да изчезнат, развиващата се телевизия ще унищожи радиото и интернет ще унищожи всичките три негови предшественици.

Въпреки това, всички тези изобретения на човечеството все още съществуват и са популярни и сега можем да кажем, че ако те все още се интересуват от настолни игри, тогава те няма да изчезнат. Освен това, освен чисто забавни, настолните игри имат още една, много важна функция - развиваща се. Поради тази причина те трябва да бъдат от особен интерес за родителите, които биха искали да предадат на децата си определени реални житейски умения.

Щети и ползи

Честно казано, невъзможно е да се открие каквато и да е вреда от настолните игри като цяло, въпреки че някои, не много успешни проби, поради съмнителното им съдържание, могат да отблъснат потенциален купувач. Да, настолните игри са малко по-лоши от компютърно-базираната сложност и визуални впечатления, но това не е вредно, но те дават по-светло чувство за конкуренция, не развалят очите и не забавят толкова много, т.е. не създават мания.

Друго нещо - ползите. Ето само някои от предимствата на настолните игри:

 • Във всяка компания, било то семейство или приятелиЩе бъде интересно да тествате умствените си способности, хитрост и късмет.
 • Настолната игра е от значение във всяка ситуация.когато не сте сами, дори и да има лошо време отвън, по някаква причина, активната физическа активност не е достъпна и компютърът или Интернет не работят.
 • Някои настолни игри носят такъв ярък образователен елемент.които дори се използват в образователните институции.
 • Настолни игри перфектно убиват времето на дълго пътуванеособено след като техните мрежови конкуренти в тази ситуация често са недостъпни - извън големите градове, безжичният интернет у нас все още е “заловен”, освен ако не е точка.

Въпреки това, ако говорим за причините за закупуване на настолни игри за дете, тогава основното внимание трябва да се съсредоточи върху възможностите за обучение на дадена игра.

Ето основните причини, поради които за дете игра на дъска не е просто играчка:

 • Сметка за обучение. Тъй като почти всяка настолна игра предполага победители и губещи, трябва да имате възможност да преброите точките, ходовете и т.н. За възрастните тази задача не изглежда трудна, но е много полезна за развитието на математическите способности при децата. Ако говорим за сложни игри като същия "Монопол", то тогава резултатът е малко по-сложен и дори се появява умението за провеждане на банкови и икономически операции, което е полезно за възрастните.
 • Научете се да четете. Много съвременни деца не са много нетърпеливи да научат азбуката, а единственият начин да ги интересува наистина е да демонстрира интересна игра, която е невъзможно да се играе без възможност за четене. От настолните игри, за които не е задължително да четеш, на ум идват само шашки, шах и табла и всички останали развиват това умение.
 • Семейно обединение. Много семейства изпитват хладна атмосфера между членовете поради факта, че твърде малко време е посветено на комуникацията. Причините за това са различни интереси, абстракция на всеки от собствените им притеснения. Една вълнуваща игра е чудесен начин да съберете цялото семейство на една маса и буквално да ги накарате да прекарват времето си заедно с интереса.
 • Обучение по комуникационни умения. Срамежливостта и срамежливостта са характерни за толкова много деца, но това не е най-добрата черта на характера. Дори и напълно непознати деца могат да се съберат по време на играта, а в процеса те ще трябва поне малко, но все още да общуват помежду си, което ще ги научи да не се страхуват да се опознаят. В допълнение, играта ще научи и поведение в обществото - поне правилно се държат в случай на победа, и след поражение.
 • Достоен заместител на притурки. Много са написани за опасностите от прекалената употреба на компютър, таблет или мобилен телефон, така че няма да се повтаря. Приспособленията привличат деца с яркостта и вълнението от игрите, а след това „закаченото“ дете просто не може да се отърве от навика, който е станал част от живота. Друго нещо, ако му предложите добра алтернатива, която може да служи като настолни игри.

Въпреки това е невъзможно да не се забележи, че изборът на играта струва повече.

Съсредоточете се върху определената възраст на кутията, както и върху характеристиките на развитието на детето ви, ако искате подаръкът да го заинтересува.

Купете игра, която е прекалено лесна - бързо ще ви омръзне и ще бъдете изоставена, а вие ще получите нещо за растеж, докато е твърде сложно - и детето ще бъде разочаровано, без да има възможност да спечели. В допълнение, се грижи за разнообразието - всяка, дори най-интересната игра има тенденция да се притеснява с времето.

вид

Разнообразието от съществуващи настолни игри е толкова голямо, че не е лесно да ги класифицирате. Съществува солидно подозрение, че каквато и да е най-неочакваната идея, която потенциалният потребител може да е изразил, се оказва, че тя или нейното подобие вече е превърнато в реалност.

Ако говорим за насочване на определени играчи, тогава всички игри могат да бъдат разделени на семейни игри, за момчета, за момичета, за едно дете или за две деца, и дори за детска градина. Игрите за цялото семейство не трябва да съдържат твърде наивни, приказни елементи, иначе родителите няма да се интересуват от това.

Игрите за момчета и момичета се различават по-скоро в дизайна и семантичното съдържание, тъй като различни мотиви са по-интересни за момчетата, но няма да играят принцеси.

Ако говорим за игри за едно дете, то тогава е по-често пъзели, логически или прости мини-игри, които не изискват участие на втори човек.

Игрите за двама задължително включват конкуренция.

Настолните игри за детска градина са предназначени за голям брой играчи от същата възрастова група.

Повечето родители се стремят да придобият образователни и развлекателни игри за децата си, забравяйки, че в много ранна възраст някакви настолни игри осигуряват определено развитие. Дори и игри с карти, които обикновено не се препоръчват за деца, са способни да дадат нещо полезно - например добре познатата забавна „глупачка“ развива добра памет.

Абсолютно всяка игра може да донесе допълнителни ползи, ако е на английски, защото няма нищо по-добро за изучаване на английски от редовната практика.

За деца от 1 година най-често (на първо място!) Придобиват прости математически игри, позволявайки им да научат числа и да се научат да броят.

Разбира се, с развитието на детето, игрите трябва да станат по-сложни, давайки му не само елементарни умения, но и по-сериозни познания. Интелектуалните игри често са забавни викторини по география, екология или всеки друг клон на знанието, или можете да го направите наведнъж. Някои от тях също изпълняват когнитивни функции, ако, без да знаят верния отговор, играчът може веднага да го намери и да научи повече.

Различни икономически симулатори придобиха огромна популярност, но не бива да се мисли, че това е само стандарт.монопол". Дори на негова основа са разработени десетки модификации, които отчитат специфичните интереси на бъдещите играчи, например спортни игри, които са насочени към закупуване и развитие на известни футболни клубове. Всички тези примери се характеризират като развиващи се памет и интелигентност.

Някои хора се нуждаят само от нови игри с ярък дизайн, като се вземат предвид съвременните реалности, но обикновените дървени съветски шах могат да дадат на дете много. Противно на общоприетото схващане, някои настолни игри не са лишени от елементи на активно движение - има игри на умение.

Дори и да няма очевидни и уникални моменти в играта, той може да реши проблемите на пътя: да го вземете на дълго пътуване и детето ще намери нещо, което да направи!

Може би е лесно да се объркате от такъв избор, но е важно да запомните, че невъзможността да се намери нещо интересно е твърде пресилена причина да не се купува дете на борда.

Най-популярни игри

Всеки човек, дори дете, има специални вкусове, докато съвременните производители на игра правят всичко възможно да задоволят нуждите на всеки. В този контекст няма да бъде напълно правилно да се избират някои от игрите като най-добрите, или поне просто интересни, защото няма приятел на вкуса и цвета. Въпреки това все още се опитваме да направим малък преглед на популярните игри, за да покажем поне малко от тяхното разнообразие.

И нека да започнем с легендата, наречена "Монопол", защото тя е позната на всички. Първият сет се появи по време на Голямата депресия в Съединените щати, когато в трудна икономическа ситуация хората можеха да забогатеят и не се нуждаеха от пари поне в играта.

Можеш просто да мечтаеш за несметни богатства в наши дни, но факт е, че играта допринася за развитието на бизнес умения и обикновено е този, който вече е започнал да разбира как работи.

Има десетки вариации на тази игра, предназначени да донесат ситуацията на играта до това, което е интересно за бъдещия собственик - например покупката на атракции в рамките на една страна или дори град. Сред руските потребители, търсенето се превърна и в версия като „Европолия“.

Сред децата „пешеходците” са спечелили много популярност, те също са „пешеходци”. "Монопол" всъщност се отнася и за тях в определен смисъл, но най-често игрите с зарове и чипове не предполагат сложен заговор - просто хвърляте и ходете там. Привлекателността за децата се крие в красивото игрище и необходимостта да се помогне на един или друг герой на приказката, веднага да пристигне в крайната дестинация. Ползата е в преподаването на акаунта, следователно за децата от дори началната училищна възраст това вече е просто забавление.

Настолни игри, които имитират определен спорт, са често срещани. Тенис на маса, разбира се, се откроява, защото е успял да се превърне в отделен спорт и не само децата го играят.

Любимата игра на съветските момчета е футбол на маса, но макар и по-малко познат, има и настолен баскетбол. Бъдещите дами и господа също могат да харесват билярд, който се играе на специална маса за играчки.

Съдейки по търсенето, вечната класика също не губи популярност. шах Обикновено интересни не по-рано от средната училищна възраст, но пуловете, поради простотата на техните правила, ще се вместят дори и за предучилищна възраст.

Той има подобен успех и лото, особено тъй като има специални видове деца. доминообикновено се счита за забавление за мъже пенсионери, тя може да бъде интересна и полезна дори за деца, ако е, да речем, детско домино "животни"Помощ за изучаване на малки животни, или"плодове". Продължавайки темата за масовите забавления от последните десетилетия, отбелязваме, че производителите дори са реализирали в настолната версияМорска битка"А"Поле на чудеса».

Ще насърчи обучението да чете игри като "Azbukivediya"А"Прочетете-заграбване". Вторият е особено популярен - децата, които все още не могат да четат, могат да играят в него. Тези играчи, които вече са се научили да четат, значително ще развият това умение, защото тук печели този, който може да чете по-бързо. За използването на чипове, "Read-catch" често се сравнява с играта.DobblНо това, че човек е с карти, и не преподава четене, просто забавлява и развива вниманието и бързината на реакцията.

Ако детето вече чете добре и има добър речник, моля, свържете се с неговата иградървен философ“, Задачата, в която е да се правят кръстословици от думи с определени букви и точки.

Това се отнася и за "Тик-Так БумНо има смисъл да се измислят думи от определен набор от букви за известно време. Излезе с думата необходима, докато в ръцете на часовник тиктака бомба. Ако успеете, предайте бомбата на следващия играч, а ако не успеете, ще „експлодира“.

Някои родители са изненадани дори от едно име, но играта се нарича „Правила на пътя". Противно на очакванията, това не е тест, а тя няма да научи детето да кара кола, но ще помогне да се разбере значението на пътните знаци и да не се удари от кола, докато върви по улицата. Там, между другото, можете да играете с шофьор, а ако детето се интересува, но не искате да го поставите на компютъра, помолете го да управлява без никакви джаджи - с помощта на съживена съветска играчказад волана". За по-колоритно изучаване на знаци с голям брой чипове има и такава игра като:Светофар».

Любителите на предизвикателни логически игри за двама със сигурност ще се насладят на играта "КоридорътСмисълът на който е донякъде подобен на китайския тик-так-палеца - трябва да объркаш опонента си и да не се объркаш.

Дори играта в асоциацията е намерила своя дисплей в десктоп версията - най-известната версия се нарича "псевдоним". При много малки деца, той разширява речника, в допълнение, той може да се играе на чужд език.

Нещо подобно по смисъл и дейност, но там те ще трябва да бъдат обяснени не с думи, а с жестове, движения или дори със собствените си ръчно изработени рисунки, затова тази игра е насочена към тийнейджъри и възрастни.

Друг аналог е играта "крокодил". Но за тийнейджърите, особено за творците, от тази серия е по-добре да придобият играта “Imadzhinarium„Защото не само развива въображението, но и позволява много по-добро разбиране на другите играчи, но също така изисква достатъчно развит ум.

Интересна игра за бързина и внимание -риболовкакто добре. " Един тийнейджър щеше да отиде за истински, но би било интересно за едно дете да лови риба, която се появява с въдица. Подобни характеристики са разработени и играта "КалъфНо там, хвърляйки специални кубчета с шапкови характеристики, трябва да изберете това, което ще намерите сред многобройните оформления, а този, който се справя със задачата, по-бързо печели.

Необичайна игра на карти, която изисква собствен набор от карти - "прасенце". Обикновено се играе от голяма компания, а освен забавлението се развива и внимание - необходимо е внимателно да се следват съперниците, опитвайки се да наблюдават за тяхното безгрижие. Друга игра на карти е "кораТя се отличава с прилично разнообразие от задачи и затова развива редица способности, включително логика, скорост на мислене и реакция, и много други.

За да научи децата една проста сметка ще помогне на играта "котка и мишка". В своята концепция, тя донякъде напомня за типичен "проходилка", но има много необичайно разпределение. Ако искате да впечатлите детето си с игра на дъска, използвайки модерни технологии, купете муСъстезание по хлебарки».

Обкръжението на играта е такова, че действието се извършва в кухнята, която тече хлебарка, и тя трябва да бъде забита в капана - кой ще се справи първо, спечели.Характерна особеност на играта е, че има истинска механична хлебарка, която сама по себе си може да бъде забавна играчка.

Не забравяйте, че децата харесват игри по един или друг начин, имитирайки дейностите на възрастните. Децата, разбира се, мечтаят да станат супер агенти, за тях - играта "Детски шпиони, Която учи да създава тайни шифри и да ги решава. Разработчици на игриоперация"Обърна внимание на популярността на детските" медицински "комплекти, но отиде много по-далеч - сега детето ще може да" оперира "на човек и да го излекува от всякакви болести!

Можете да "правите" и животновъдството, сега не се нуждаете от реални животни или дори от приспособления - за тези, които се интересуват, играта "ферма". Дори неочаквани настолни игри като „Гадателка»Къде можете не само да предскажете бъдещето, но и да спечелите точки и да спечелите. Е,мафия„Не се нуждае от представяне - ще има шанс да се опитате поне като гангстер или полицай, а тази играчка ще бъде заловена не само от деца, но и от възрастни.

производители

Най-популярните игри на дъска се произвеждат от десетки различни компании по света, както с висококачествени и скъпи модели, така и с бюджетни и прости, докато по-малко познатите игрови концепции се произвеждат само от една компания. Най-известните игрални марки са популярни благодарение на постоянно интересните сцени, високото качество и издръжливостта на всички компоненти.

Обърнете внимание на следните производители - ако видите такъв етикет, това означава, че играта определено си струва да се види:

 • Hasbro. Тази американска компания е създадена преди почти сто години, а играчките започват да се произвеждат през 1940 година. През десетилетията на своето съществуване тя успява да постигне мащаба на годишния оборот от няколко милиарда долара, но това не е изненадващо, защото именно тази компания притежава правата на известния монопол, както и Twister и Erudite, да не говорим за колекциите на популярни детски играчки.
 • Play Land. Друга много голяма компания, занимаваща се с производство на играчки, но разположена вече много по-близо - в България. Компанията съществува от около двадесет години, но успя да завладее пазарите на всички източноевропейски страни поради голямото внимание на разработчиците към местния манталитет на всяка държава. По-специално, на руски език версии на продуктите на тази марка, ако е възможно, вземат под внимание историята, културата и икономиката на Русия.
 • Djeco. Не толкова добре позната марка в света, но не заради лошото качество, а заради фокуса на най-малките потребители. Настолните игри на тази компания се отличават с отличителния си дизайн, подобен на него, и със сигурност ще заинтересуват детето.
 • Hudora. Този немски производител е по-известен със своя „транспорт“, а именно скутери и дълги платна, но през последните години активно развива развитието на настолните игри, което вече е приветствано, включително и от местните потребители.

Руските производители, в сравнение с водещите чуждестранни производители, все още не са постигнали значителни постижения. Може би основната компания, произвеждаща такива продукти, е ТМ „Червена котка, Чийто завод се намира в Ростов на Дон. Няма никакви собствени разработки, които са придобили безразсъдна популярност в портфолиото на компанията, но намира своя потребител, макар и само защото публикува евтини руски интерпретации на известни игри от други марки - например, произвежда най-малко десетина монополистични сортове.

Как да го направите сами?

Домашни настолни игри са почти невъзможно да се срещнат, но с определени умения и голямо желание да си направя сам, това е напълно възможно. Смисълът на това не е дори в спестяването на пари, а по-скоро в реализирането на собствения творчески потенциал, или, алтернативно, в създаването на наистина оригинален и уникален подарък.Трябва да се отбележи, че за самостоятелно производство на повечето настолни игри ще се нуждаят от умения за работа с дърво - за създаване на чипове.

Практически единственият начин да се направи без това е да се направят хартиени или картонени чипове, но тогава трябва да измислите начин да ги направите трайни или просто да направите нови навреме, за да замените износените. Теоретично, за същата цел можете да използвате и останалите чипове от други игри или дори да намерите пулове от старите комплекти.

Независимо от вида на играта, за нейното самостоятелно създаване е необходимо да има таланти в областта на рисуването. Ако не сте специалист по дървообработване, тогава всички детайли от твоето творение, включително игри и чипове, ще бъдат изработени от картон, а без красив визуален дизайн ще изглежда като доста скучна хартия. Това е особено вярно, ако детето е малко, тъй като ярки цветове просто са необходими, за да усети приказка и забавление. Въпреки това, това е вярно за деца от всякаква възраст, само възрастните могат да оценят поне самия опит, но по-младите няма да оценят безцветната игра.

Много важна подробност за повечето настолни игри е умрелият, който определя броя на ходовете. Възможно е и да не го правите сами - продава се във всеки голям магазин за играчки. След като разгледахме всичко по-горе, стигаме до заключението, че със собствените си ръце най-лесният начин да направите е "проходилка". Дори и донякъде можете да опростите задачата си, а не да начертаете игралното поле, но вместо да използвате собствения си чертеж, използвайте клипинг от някое списание или дори само разпечатка на изображение от интернет. Остава да се постави върху него маршрута, по който играчите ще продължат напред и ще решат проблема с чиповете и заровете - това е всичко, подаръкът е готов.

Друго нещо е, че за една вълнуваща детска игра определено се нуждаете от интересна история, която трябва да бъде предварително обмислена. Същият шах, който всъщност е доста сериозна стратегия, е по-малък по популярност от много съвременни игри, именно защото там няма графика или антураж.

Ако ги вземем за пример, за да привлечем интерес, цифрите биха си стрували да се появят истински войници, а също така да измислят някакъв фон, в който да опишат какво са воюващите страни, защо са се събрали в битка и как по-нататъшна съдба. Обикновените "проходилки" не се нуждаят от такава мащабна легенда, но все пак си заслужава да измислят защо е толкова важно за играчите да стигнат до местоназначението си колкото е възможно по-скоро.

Ако сте сериозни, погрижете се за всяка опаковка за играта и нейните компоненти. Със сигурност сте прекарали много време в неговото създаване, вложили много енергия и собствена душа там, така че е по-добре да се запази възможно най-дълго време и чиповете да не бъдат изгубени.

Отзиви

Да се ​​говори за прегледи на настолните игри като цяло е твърде трудно - това е широка тема. Въпреки това огромното мнозинство от гледни точки за ролята на такъв дар в живота на детето се характеризира с висок процент на положителни.

Повечето родители искрено вярват, че това е оптималната комбинация от игри и учене, а през десетилетията на напредналата индустрия на настолните игри разработчиците са се научили да развиват буквално всякакви полезни качества и са създали хиляди решения за всеки вкус - според интересите. В допълнение към чисто практическите умения, настолните игри подобряват настроението на играчите и атмосферата в отбора, както и възрастовите ограничения, дори можете да изберете играта за най-малките деца.

Разбира се, има отрицателни отзиви, но те са по-вероятно да бъдат точно определени. Никой от коментаторите не беше доволен от игрите на борда като цяло, неговите твърдения винаги се отнасят единствено до един конкретен продукт. Най-често критиките са насочени към качеството на определен набор - например в световно известна игра, издадена от местна компания под формата на бюджетно копие, картите могат да бъдат краткотрайни.Някои от оригиналните малко известни игри са критикувани за сложността или, обратно, недостатъчната преднамереност на заговора. Понякога сюжетът на индивидуалните игри се критикува, че е неморален или се опитва да превъзнася ниските човешки качества.

Какви настолни игри да играете с деца, вижте също в следващото видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве