Настолни игри за деца 8-9 години

Съдържанието

Настолните игри са достигнали върха на своята популярност през миналия век, но дори и днес, въпреки натиска на модерните цифрови джаджи, те все още намират своя масов потребител. Най-често те се придобиват от родители, които искат да отклонят детето от съмнителни хобита на виртуалните светове и да го заинтересуват в истинска комуникация. С правилния избор, бордовата игра може да сблъска с главата на дете на възраст 8-10 години.

Ползите

Много хора от по-старото поколение са искрено убедени, че всякакви игри са чисто детски забавно, без никаква полза, освен безсмисленото „убиване“ на времето. Всъщност, това съвсем не е така, защото играта, включително играта на дъска, в 99% от случаите също играе някаква полезна роля. Ако говорим за деца в предучилищна възраст, тогава практически всички игри, които са достъпни за тях от гледна точка на трудност, са полезни за тях.

Деца на възраст 8-10 години няма да могат да извлекат нещо полезно от най-простите игри, но за тях ще има такива игри, които биха казали, че времето зад тях не е било напразно.

Всъщност, основните предимства на настолните развлечения могат да бъдат разделени на три основни области:

 • Психично развитие и придобиване на нови умения. На възраст от 8-10, детето вече знае доста, но все още е много далеч от нивото на дори посредствен възрастен. За съжаление знанието не е твърде често срещано сред днешните млади хора, но може да бъде стимулирано, ако подадете информация в процеса на играта - дори това, което се възприема като рутинна. Ако играта по темата съответства на това, в което детето наистина се интересува, тогава можете да бъдете сигурни, че той ще бъде изключително щастлив благодарение на получения дар.

Ако говорим за разширяване на обхвата на знанието, тогава най-подходящите ще бъдат различни викторини (задължително с правилните отговори), като опция - игри, които ви принуждават да опитате ролята на възрастен в необичайна ситуация.

В допълнение, настолните игри могат да допринесат за развитието на логиката, въображението, творческото мислене и дори сръчността.

 • Съобщение. Не може да се каже, че модерните технологии „убиват” комуникацията, защото, в известен смисъл, те, напротив, разширяват възможностите си. Има обаче частично заместване на понятията, защото в процеса на виртуалната комуникация човек, най-често, не вижда събеседника си, а също така има достатъчно време да измисли достоен отговор. Често уверен потребител на форуми в живота е скромен и срамежлив човек, който не може да свързва две думи в непозната компания, докато тези, които не излизат извън тази дума, обикновено успяват в живота.

Всъщност, способността на човек да остане уверено в обществото се поставя по-скоро в юношеството, но поставянето на прилична основа за това може и трябва да бъде направено сега, на 8-10 години. Сега можете да научите вашето бебе да бъде душата на компанията, която ще му осигури много приятели и просто нови познати в бъдеще, а също така гарантира добро настроение. Освен всичко друго, ако планирате да играете със семейството си, това ще допринесе и за създаването на отлична семейна атмосфера, която също е много важна за правилното морално и психологическо състояние на всички нейни членове.

 • Приспособления за противотежест. Психолозите и социолозите предизвикват тревога - виртуалната реалност безвъзвратно привлича все повече хора и последствията от тази тенденция могат да бъдат най-плачевни. През последните години родителите вече са успели да оценят опасността от това явление и се опитват да ограничат времето, прекарано от детето към компютъра, с таблет или телефон.8-10 години е възрастта, когато детето е почти най-засегнато от виртуални възможности.

Опасността се утежнява от факта, че сега той е ходил на училище и в момента наистина се нуждае от приспособление, и е почти невъзможно да се контролира дали той наистина го използва само за бизнес, и е невъзможно да се ограничи детето до училище - такъв опит води само до психологическа травма. ,

Единственият изход от настоящата трудна ситуация е да се заинтересува детето от нещо, което няма нищо общо с електронните устройства и бордовата игра е може би най-доброто решение в тази ситуация.

вид

Наборът от игри, които са лесни за разбиране за деца на възраст 8-10 години, са достатъчно широки, за да е доста лесно да се изгубите. Колко много интересува детето от играта зависи от успеха на избора, затова е желателно преди покупката родителите да имат ясна представа какво могат да купят.

Затова си струва да се подчертае поне няколко групи игри, които да са привлекателни за едно дете от тази възраст:

 • Психологическа роля. Характерна особеност на тези игри е, че играчите се разделят на отбори, но поне един от отборите няма представа кой е с тях и кой е срещу тях. По този начин, целта е да победят врага, без да има представа кой е той! Най-впечатляващият пример за този вид игра е известната "мафия", но за деца на 8-10 години тя все още е твърде сложна и не се препоръчва да я играе на тази възраст. Но по някакъв начин концепцията за „гноми-вредители“ има тази концепция, тя е по-малко сложна, има по-малък брой участници и най-важното е, че е идеална за тази възрастова група, въпреки че можете да я играете с цялото си семейство.
 • Образователна. Това всъщност включва всички игри, които директно дават на детето нова информация за света. Най-простият вариант на прилагането на такъв план е всякакъв вид викторина или играчки, които ясно демонстрират определени процеси, като „Evolution“. Ако говорим за добре познати неща, тогава трябва да се отбележи, разбира се, "Монопол", който дава най-простите бизнес умения.

Много хора се страхуват, че в продължение на 8-10 години тази игра е твърде сложна, но всъщност тя не е така - само малки играчи няма да изградят невероятна стратегия за постигане на победа, а ще разчитат на късмет.

 • Съобщение. Думата игра се появи много преди бордовите игри да станат масивни, така че не е изненадващо, че с разцвета на последните трябваше да се появят някои негови версии. Децата по принцип обичат игри като "Активи" или "Алиас", защото значително усложняват оригиналната концепция на играта - сега не си измисляте думите сами, те изпадат и трябва да ги обясните за известно време, а дори и по различни начини - от словесни Описания за израженията на лицето, жестове и дори рисунки!

За играта със семейството си, това вероятно не е най-добрият вариант, но за големите екипи това е точно това, от което имате нужда.

 • Игри за развитие на внимание, ловкост и отзивчивост. Игрите от този вид дават доста практични резултати под формата на развитие на определени качества, които могат да бъдат полезни в живота във всеки един момент. Ако говорим за сръчността, то Jenga перфектно го развива - представете си купол от дървени кубчета, от които играчите се редуват да изваждат един по един, така че да не се рушат и кой ще сбърка - загуби.

Вниманието и отзивчивостта се обучават чрез насочване в определени ситуации, в които други играчи трябва да реагират възможно най-бързо с кодова дума или действие. Класически пример за такава игра може да бъде „Третото излишно” във версията със столове, а в десктоп версията има десетки концепции за изпълнението на плана. Например, Wild Jungle и Uno са придобили особена популярност.

 • Logic. Такива детски игри обикновено са интересни за момчето, но не и за този, който обича мобилността. Настолни игри, развитие на логиката, изискват огромна усърдие, и обикновено нямат ярки парцел, но все още са популярни дори сред децата. Ако изберете най-доброто от този жанр, тогава си струва да споменем, може би, “Set” и “Carcassonne”. Първият е буквално класика на жанра, той изисква грижа и находчивост, за да разбере какво може да бъде общо между различните геометрични фигури. Противно на предполагаемо безинтересния бод, създателите и многобройните играчи твърдят, че играта забавя хората на всякаква възраст.

Що се отнася до Каркасон, в известен смисъл това е стратегия, която включва изграждането на собствената ни цивилизация и улавянето на някой друг, но геймплеят там е организиран по такъв начин, че ще бъде по-трудно да се спечели без логическо мислене.

Топ 10 на най-популярните игри

Естествено, всеки топ е донякъде субективен - ние се опитахме да избираме само наистина популярни игри на маса, но никой не може да каже с точност кои от тях се продават повече, особено след като числата вероятно се променят от година на година. По-правилно е да се каже, че нашата върха е 10 удивително интересни настолни игри, които почти със сигурност ще бъдат ентусиазирано приети от деца на възраст 8-10 години. Така че, тук те са:

 • Monopoly. Общоприетия хит, който не губи луда популярност в продължение на почти сто години. Това ви кара да се чувствате като богат бизнесмен, а това изисква не само късмет, но поне малък дял от стратегията. Планирайте как да похарчите сравнително малък капитал, за да го умножите и унищожите опонентите!
 • Дейност. Комбинацията от хвърлянето на заровете и избирането на картата сляпо усложнява класическото познаване на скритите думи, особено ако трябва да се направи задача, но не знаете как. Ето защо тази игра развива въображение, логика и находчивост!

За деца на възраст 8-10 години е по-добре да се приеме опростен вариант на децата, така че да няма твърде сложни понятия.

 • Крокодил. Много подобен на предишната игра, като в предците си все още "на живо", а не на настолна версия със същото име. Разликата е, че задачата може да бъде обяснена само с жестове, а това може да бъде фраза и дори поговорка.
 • Genga. Играта е изключително проста в своята концепция, в която няма заговор, но има невероятно усещане за вълнение. Това е дървено изпълнение на концепцията за изтегляне на карти от построена къща от карти, много благоприятна за развитието на сръчност.
 • Дивата джунгла. Друга много проста игра, но вече със скоростта на реакция. Всички участници публикуват едновременно една карта със снимки, ако две от тях имат една и съща картина, трябва да имате време да вземете първата статуетка на масата. Кой е имал време, той дава своите отворени карти и кой дава всичко - печели.
 • Каркасон. Отличен заместител на компютърните стратегии, позволявайки ви да изграждате замъци и манастири, както и пътища. Този, който изгражда най-силната империя или напълно побеждава врага, ще спечели. Тази игра е толкова популярна, че дори е домакин на реални световни първенства!
 • Билет за влак Тази игра донякъде напомня за границата на сложния китайски тик-так-палеца, защото трябва не само да предотвратите ходенето на опонентите, но и да изградят свои собствени маршрути, които са диктувани от получените карти. Допълнителен информативен плюс - играта се осъществява на реална карта на даден регион.
 • Timeline. Историята може да изглежда като скучна наука само за онези, които имат грешен подход към изучаването й, и тази игра ще покаже как. Необходимо е да се построят интересни дати като изобретяването на пържени картофи или първия банков обир в правилния ред.
 • Джуджета вредители. На пръв поглед всички играчи действат заедно - играят за джуджетата, копаят тунели и търсят злато.Обаче, с напредването на играта става очевидно, че някой всъщност играе умишлено против, а след това задачата на цялата компания става улавяне на вредителя, докато последният ще се опита да не предаде нищо.
 • Concept. Следващата игра е да се обяснят думите и думите, но тук обяснението е ограничено дори от жестове, но от категориите, които са представени на игралното поле. Наборът от игри включва около хиляда концепции, така че няма да бъде лесно да се повтори.

Съвети за избор

Избирайки игра на дъска, вие вероятно искате тя да бъде харесана от детето и активно използвани от тях. За да стане това, следвайте тези съвети:

 • Помислете за възрастта на детето. За дете на 8-10 години, не купувайте детски игри за деца в предучилищна възраст, те са скучни за него, но и не давайте тийнейджъри - той няма да може да ги спечели още, така че бързо ще се откаже от подаръка.
 • Не следвайте сляпо препоръките за възрастта на кутията. Скоростта на развитие на децата е различна във всеки отделен случай - някои са на по-напреднала възраст, други изостават. Когато избирате, започнете с колко години бихте могли да дадете на бебето си, а не колко много е в действителност.
 • Отчитайте интересите. Желанието да се развият определени умения, същата логика, е напълно разбираемо, но на активно дете не трябва да се дават игри тип Сет, те са твърде скучни за него. Както и обратното - има твърде активни, шумни игри, където спокоен и балансиран играч е обречен на провал. В крайна сметка, не забравяйте за антуража - момичетата с момчета обичат напълно различни струни.
 • По същия начин има някой, с когото да играеш? Игрите за голяма компания не се дават на сингъла, докато детето, заобиколено от приятели, не трябва да дава нещо, което всеки не може да играе веднага.

За информация как да играете Monopoly и други настолни игри, вижте следния видеоклип.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве