Детски килим

Съдържанието

Какво е това?

В съвременния свят има много образователни играчки и игри за деца от най-ранна възраст. Много популярен атрибут сред тях се счита за детски килим за развитие, който е малко меко платно с различни игрален елементи: ярки играчки, шум и шумолене на обекти. Тези килими са подходящи както за новородени, така и за по-големи бебета.

Основната цел на такава малка детска площадка е да подпомогне развитието на детето: подвижността на ръцете и пръстите, вниманието, паметта и двигателната активност, както и стимулира бебето към самостоятелно активно пълзене, способността да седи и ходи.

Специални функции

Както беше отбелязано по-рано, този продукт за развитие има много голяма функционалност. Наличието и разнообразието на малките части не само допринася за развитието на подвижността и вестибуларния апарат, но и обучава паметта и интуитивните умения. Детският развиващ килим стимулира детето да опознае всичко, което го заобикаля. В допълнение към всичко това, това платно за игра лесно ще заинтересува и забави бебето, докато родителите му са принудени да посвещават времето си на други дейности.

Безопасно е да се говори за следните предимства на детските образователни постелки:

 • Ако е необходимо да се транспортира такъв продукт, няма да има никакви трудности: той е лек, компактен и просто сгънат.
 • Функцията на този продукт е не само развитието, но и забавлението на бебето. Бебето се научава да взаимодейства с предмети и играчки, докато преживява първите емоции.
 • С течение на времето, когато детето порасне малко, такова платно може да бъде актуализирано с различни допълнителни детайли, съответстващи на нивото на развитие на детето, използвано в други дидактически игри, например в интериора на детската стая и на разходка в парка.

модел

Има много варианти на детски образователни постелки:

 • За новородени: използва се меко платно с различна форма, светло, с вложки от конци, тъкани и пяна.
 • С арки и страни: най-често срещаният продукт. Дъгите се пресичат и можете да окачите играчки, дрънкалки, музикални елементи и т.н. Също така, тези дъги лесно се отделят от платното. Страните могат да бъдат от мека материя, подобна на ниски стени или продълговати валци.
 • Музикално;
 • Сгъване и преобръщане;
 • Двустранно: основният плюс е промяната на игралното поле на дейностите на бебето;
 • "Трансформатори": чергите просто се сгъват и превръщат в преносима люлка - люлка или чанта за играчки;
 • С твърда рамка;
 • Под формата на игрални къщи;
 • Под формата на малки писти - лабиринти;
 • Под формата на пъзели: тези килими са изработени от различни материали. Най-често срещаните са PVC продуктите, тъй като можете спокойно да оставите детето си да играе на пода, като се уверите, че тази площадка няма да остави студа от пода. Не по-малко популярна и тъканна версия на този модел. Идеята на пъзела е, както следва: продуктът се състои от няколко елемента, които са прикрепени един към друг с жлеб, ленти, шнурове, ципове, лепкава техническа лента или бутони.

Общото за тези продукти е, че всички те могат да бъдат играеми и оборудвани с всякакви допълнителни подробности. Поради това, децата са включени в активността на играта и научават за света и околната среда.

Отзиви

Ще разкажем малко повече за най-популярните модели на образователни постелки, базирани на опита и обратната връзка на младите родители, публикувани в печатни медии и на различни форуми.

 • Музикален (електронен)

Плюсове: ниска цена; голям брой музикални елементи и разнообразни звукови ефекти; светъл; компактна.

Недостатъци: насочени предимно към деца на възраст над 3 месеца; нужда от постоянна смяна на батериите; малко или никакви играчки и допълнителни елементи в комплекта.

 • Малка любов (израелска марка)

Плюсове: идеален за новородени; за производство на висококачествени и безопасни материали; замислен набор от функции и добър звук на музикални и шумови устройства; твърди или меки сгъващи се страни; наличието на подвижни дъги; възможността за самостоятелно обновяване на игралната среда.

Против: висока цена.

 • Fisher price (направено в Англия)

Плюсове: висококачествени тъкани и пластмасови части; музикалните играчки могат да бъдат разположени вертикално и хоризонтално, както и да се използват поотделно; дъга сигурно закрепена към основата на пластмаса; цветни платна; ориентирани за деца от 0 до 3 години.

Против: цена; сензорно-моторните играчки са изключително неадекватни.

 • Килим "Трансформър"

Плюсове: удобен за пътуване, като водоустойчив, а вътре е нагревател; мека; светъл; лесно се трансформира в чанта, люлка - носене за бебето и играчка.

Против: висока цена; най-често броят на елементите на играта е ограничен.

 • Килим - Пъзел

Плюсове: разумна цена; насърчаване на развитието на логиката; колоритен; подходящи за употреба на открито; някои модели предотвратяват развитието на плоски стъпки; достатъчно качествени материали.

Против: подходящ е само за деца, които вече знаят как да пълзят или да ходят; липса на допълнителни подробности за играта.

Всички гореспоменати килимчета за игри могат да бъдат както прегъващи се, така и ролки, което е много удобно за използване, по време на съхранение и транспортиране.

Съвети за избор

След като реши да закупи матрак за разработване на трохи, е необходимо да се обърне внимание на следните детайли:

 • За производството на продукта трябва да се използват само естествени материали. Това изискване се отнася както за тъкани, така и за допълнителни игрални части. Това е важно, за да се избегне алергична реакция при дете.
 • Няма дефекти (различни повреди, драскотини, стружки и др.).
 • Продуктът трябва да бъде сглобен правилно. Всички малки части са здраво ушити или прикрепени.
 • Килимите с малки размери са подходящи за бебета от 0 до 6 месеца, тъй като децата от тази възраст не се нуждаят от много място за игрални дейности. Съответно, колкото по-възрастно е детето, толкова по-голям е продуктът.
 • За новородените и бебетата са идеални килими със страни. Но тъй като децата растат бързо, най-добрият вариант е да се закупи модел на етаж със сгъваеми ръбове за лесно пълзене. Най-често такива килими се затоплят и кърпа, тъй като те са предназначени за игра на пода. Това е важно за детето да бъде топло и удобно, както и за лесно почистване на платното от мръсотия и петна.
 • Желателно е да имаш дъги, тъй като върху тях можеш да поправяш и променяш различни елементи на играта по всяко време. Дъгите трябва да са здрави и здраво закрепени към платното.
 • Наличието на различни елементи на материала, цвят и форма: шум, звънене, шумолене, скърцане, сензомотор, светлина, движение, интерактивно, огледало и др Колкото повече от тези играчки, толкова по-лесно е да се интересуват бебето.
 • Възможността да снимате музика и електронни части. Това е много важно, защото постелката трябва периодично да се измива.

Как да си направим килим сам

Разбира се, при избора на развиващ се килим за бебе, младите родители очакват пълно съответствие на предстоящата покупка с всички горепосочени изисквания.Качеството на продукта обаче определя неговата цена. Цената на такава детска игра е доста висока. Но има решение на този проблем. Струва си да се опитваш да направиш такъв килим.

Решавайки да създаде такава развиваща се играчка направете го сами, трябва само да включите фантазията и да работите малко.

За производството на това платно може да са необходими следните материали:

 • Тъкани от различни текстури и всякакви приложения;
 • Игла, конци, ножици;
 • Опаковки за бонбони за изработване на шумолене;
 • Различни аксесоари (копчета, панделки, ципове, закопчалки и др.). Ако при декорирането на килима е желателно да има заключване - мълния, тогава е по-добре да изберете модел, чиито зъби са редки, големи и заоблени.

След това ще разгледаме план за действие за изработване на матрица за развитие:

 • Направете скица под формата на картина и отразете върху нея всичко, което в крайна сметка трябва да се окаже;
 • Определете размера на продукта;
 • Решете за избора на плат и направете модел от материала за частите на платното за игра (за дъното и отгоре). За основата на продукта е най-подходящо бебешко одеяло, малко меко одеяло или лесна за почистване тъкан с ярки шарки. Дъното (лицевата страна) трябва да се шие от нехлъзгаща се материя.
 • Обърнете внимателно краищата, уверете се, че нишките не залепват никъде;
 • Изберете тъканни приложения и ги зашийте върху горната тъкан, която е в основата на килима. Да извършват подобни действия с подготвените фитинги;
 • Освен това са прикрепени декоративни елементи, шумолене и звукови детайли.

Внимание! Децата са любопитни, а обкръжаващите ги предмети - вкус. Ето защо е много важно да не се разхлабят части и елементи и всичко да се зашие плътно, а конците да са трайни.

 • След това шийте горната и долната част на платното. За да се направи продуктът мек, можете да поставите между тях пяна или синтетичен зимник.

Всеки любящ родител може самостоятелно да създаде такъв развиващ атрибут за детето си. По-късно, когато бебето порасне, тази подложка ще стане важен обект за него в емоционален смисъл. Детето ще знае, че това платно е направено само за него с неограничена топлина и любов.

За информация как лесно можете да направите красив килим за бебе с дъги със собствените си ръце, погледнете в програмата "Всичко ще бъде добро".

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве