Как да направите със собствените си ръце материали за уроци по метода на Монтесори?

Съдържанието

Методът Монтесори е популярен дори след повече от 100 години. Според този метод е необходимо да се осигури на детето пълна свобода, като му се осигури най-подготвената среда. Развиващата се среда трябва да съдържа различни материали за чувствителното развитие на бебето. Възможно е да направите такива материали, за да практикувате, като използвате собствените си ръце.

Научете повече за това характеристиките на метода Монтесори Можете от друга статия или да гледате следния видеоклип.

Изработване на материали за собствените си ръце

Всеки от нас знае, че децата растат и се развиват много бързо. За да се осъществи развитието им, интересно е децата постоянно да имат нужда от нови образователни играчки, които да съответстват на тяхното ниво. Ако сте избрали образователната система Монтесори, тогава ще се нуждаете от специални материали, за да подготвите развиващата среда на детето.

В магазините можете да намерите огромен избор от материали, подходящи за Монтесори средата за развитие, която не е трудно да се направи у дома. Няма да отделяте много време за това, но в същото време ще спестите значителна част от семейния бюджет.

Първо, трябва да извършите одит сред играчките на трохите си. Това ще ви помогне да разберете какви материали имате и какво трябва да се направи. Подредете материалите, които са подходящи за класа, на достъпна височина за детето. Помислете за разделяне на пространството на зони, което се предполага, че ще бъде система Монтесори.

Сега можете да работите по занаятите.

Изработваме рамки за вложки

За да направите свои собствени лайнери, трябва:

 • дебел картон (подходящи за обувки или гофриран картон);
 • цветна или самозалепваща хартия;
 • хартия за нанасяне на основата или друг подходящ материал;
 • Бутони или мъниста;
 • тел;
 • ножици, канцеларски нож;
 • лепило;
 • молив;
 • линия;
 • компас.

Как се прави:

 1. Изрежете еднакви правоъгълници от картон. Броят на правоъгълниците се определя от броя на формите, с които ще запознаете бебето. За едногодишно дете ще са достатъчни 4 основни фигури: кръг, квадрат, триъгълник, правоъгълник.
 2. Във всеки правоъгълник с помощта на канцеларски нож, нарязани няколко идентични форми, които се различават по размер.
 3. Покрийте ги с цветна или самозалепваща се хартия. Опитайте се да се уверите, че всички фигури от една и съща форма са покрити с различни цветове.
 4. За всеки лайнер в средата, прикрепете бутон или мънисто с тел. Това ще улесни бебето да ги използва.
 5. Залепете получената рамка към основата.

Вашите лайнери са готови. Можете да проведете урок. С тази рамка можете да научите цветове, геометрични форми с бебе, да научите как да сравнявате обекти по размер. Това ръководство е предназначено за деца от годината.

Груби букви

За производството на писма ще се изисква:

 • тънки листове от синя и червена хартия (цветна хартия за принтер);
 • шаблони на малки букви с главни букви;
 • дебел картон;
 • PVA лепило;
 • лепило;
 • ножици;
 • молив;
 • линия;
 • грис.

Учител:

 1. Начертайте листа в правоъгълници с еднакъв размер. Сините правоъгълници по броя на съгласните букви, червените гласни, както и самата Мария Монтесори.
 2. Във всеки правоъгълник проследяваме буква в шаблон.

Тези 2 елемента могат да бъдат изпълнени на компютър и да се отпечатат готови листове.

 1. Залепете листите на картона. Картон трябва да се вземат възможно най-плътно, листа на хартия за рисуване няма да се побере. Би било по-добре да го направите с лепило-молив, той лежи по-равномерно.
 2. Поставете под преса и оставете да изсъхне добре.
 3. Сега нарязани на отделни карти.
 4. На контура на буквите, нанесете PVA лепилото и поръсете с грис. Не трябва да се прави твърде дебел слой.
 5. Ние изтръгваме излишния грис и коригираме, когато е необходимо.
 6. Започваме да изсушаваме. За тази карта е по-добре да се поправят от всички ъгли. Можете да използвате лист от фазер, гипсокартон, гофриран картон от кутиите. Всеки ъгъл е закован с щифтове. Ако картите не са фиксирани, тогава е вероятно те да се завъртат или огънат.
 7. Прилагаме втория слой лепило PVA и го оставяме да изсъхне отново. Вторият слой е необходим, така че грисът да не се разпада от буквите по време на уроците.

Следващият видеоклип показва малък майсторски клас за подготовката на числа по начина, описан по-горе.

Започва да се използва ръководството е по-добре не по-рано от 3-4 години. С негова помощ детето ще развие директни асоциации на звуци и букви, ще запомни имената на буквите и техния правопис, ще се подготви за последващото писане и четене, ще развие фини двигателни умения. Много е важно да следвате правилното очертание на писмото, както при писането. Ако детето не е правилно, трябва да го спрете и да го покажете отново. Ако сега детето помни неправилното изписване на писмото, то по-късно в писмен вид той ще го напише по същия начин.

Докоснете чанти

Ще бъде необходимо:

 • естествена тъкан (например, сатен);
 • различни зърнени култури, можете да използвате елда, боб, грах, ориз, просо, грис;
 • тестени изделия;
 • ножици;
 • резба;
 • линия;
 • щифтове;
 • лъжица.

Как се прави:

 1. Нарежете плат за чантите, вземете размерите сами. Направете дължината на нарязаната тъкан равна на две дължини на торбата и добавете 1 см към шевовете.
 2. Сгъваме тъканта за една торба на половина, предната страна трябва да е вътре.
 3. Пришийте страничните шевове и горната половина на шева. Закрепете конеца в началото и края на линията.
 4. Изрежете ъгли.
 5. Завърти се и желязо.
 6. Зърнените храни се смилат във фурната за 20 минути. Това ще помогне да се избегнат грешки в бъдеще.
 7. Изсипете зърната в торбите. За всяка торба използвайте само един вид зърнени култури, теглото на всяка торба трябва да бъде същото като останалите.
 8. Зашийте горния шев до края и можете да дадете играчката на детето.

Друг вариант е подготовката на сензорни торбички във видеото по-долу.

Можете да опростите процеса на създаване на торбички, като ги направите под формата на забавна гъсеница.

За да направите това, отрежете от хлабавите чорапогащи с желаната дължина. Изсипете един вид зърнени култури в чорапа и завържете възела. Тя трябва да направи плътна топка. Сега заспиваме следващия вид зърнени култури и го връзваме отново. Това трябва да се прави с всеки вид зърнени култури. Последната топка може да се пълни с пластмасова обвивка или торбички за шумолене. Зашийте опашката на гъсеницата, като я направите. От страна на чорапа украсяват муцуната. За очите, можете да използвате мъниста, за устата - малък участък от червена материя. Можете да направите антените от тел и мъниста.

Такива играчки са подходящи за деца от най-ранна възраст. С тяхна помощ, тактилните усещания, фините двигателни умения и вниманието на трохите ще се развиват перфектно. Също така, поради различния звук, използването на тактилни торбички ще допринесе за развитието на слуха.

Mobil

Системата Монтесори предвижда използването на мобилни телефони за новородени. Въпреки това, те изобщо не приличат на тези, които можете да намерите в продажба. Монтесори-мобилите се отличават с ясни форми, спокойни цветове, свежи цветове, липса на музика и бързо въртене на детайлите.

Формите се подбират абстрактно, движението се извършва с помощта на въздушен поток, гладко и естествено. Зад такова темпо на движенията е по-лесно да гледате и фокусирате бебето.

Предлагаме да направим мобилен шестоъгълник, класически мобилен телефон Монтесори.

Ще ни трябва:

 • 3 листа дебел картон, изберете основните цветове: червено, синьо, жълто;
 • ножици;
 • линия;
 • лепило;
 • лента;
 • лека дървена пръчка.

Как се прави:

 1. На листа за отпечатване на разклонители. Може да се отпечата на тънка хартия и да се залепи върху картон. След това се изсушава под налягане.
 2. Работете с местата на завоите с линийка и ножици, така че да са добре огънати.
 3. Изрежете сканирането.
 4. Сглобете шестоъгълника и лепилото в ставите.
 5. Закрепете лентата в един от шевовете.
 6. От другата страна на лентата е вързана дървена пръчка. Уверете се, че пръчката е гладка.
 7. Фиксирайте мобилния телефон на разстояние 20-25 см над главата на детето, но не директно над лицето.

Във видеото по-долу можете да видите как да направите шестоъгълник за мобилен телефон, използвайки техника на оригами.

Такъв мобилен телефон може да бъде предложен на бебе от 3 месеца. С негова помощ той ще се научи да фокусира очите си върху движещи се обекти, да ги следва с очите си, да възприема цвета и формата.

Стойка (дъска)

Стои на Монтесори в съвременния свят също се нарича бизнес ски. Това са така наречените образователни табла, на които можете да фиксирате всичко в живота под забраната за бебето. С помощта на тях бебето ще бъде ентусиазирано запознато с домашния живот.

За да направите своя собствена стойка, използвайки метода на Монтесори, ще ви е необходимо:

 • DSP или всеки борд;
 • самонарезни винтове;
 • момент на лепене;
 • различни брави с ключ, верига, брава, камбанка, превключватели, щепсел с щепсел, дискове от стари стационарни телефони, ключалка за прозоречни листа, капак на прозореца, цип, копчета, велкро, бутони, шнур, подвижни куки, масажор за ръце, катинар, карабинер, сензорни торби с житни растения - като цяло, всичко, което в живота ви не се доверява на трохите и това ще ви разкаже въображението.

Как се прави:

Необходимо е да се фиксират елементите на bizybord на дъската. Може да измислите заговор и да действате в съответствие с него. Можете просто да използвате в разпръсната форма всички тези елементи, които са открити във вашия дом. Колкото повече артикули подреждате, толкова повече стойката за бебето ще примами.

Следното видео представя малък видео-преглед на ръчно изработения bizybord.

Тази образователна игра е подходяща за деца от 2 до 7 години. Въпреки това, той ще може да заинтересува малкия изследовател по-рано. Играенето на детето се научава да отваря и затваря ключалки, използва контакти и ключове, работи с шнур и различни крепежни елементи. В същото време се развиват отлично моторни умения, внимание, постоянство. Детето се научава да намира решения на различни ежедневни проблеми, удовлетворява познавателния си интерес. В същото време той получава свободата на избор и може да работи само с някакъв елемент или да премине към различни.

Можете да намерите идея как да направите интересен bizikub в следващото видео.

Сензорен панел

Такъв килим ще бъде забавно за трохите за дълго време, защото има много изненади. Зашийте такъв килим възможно от изрязване на тъкани, стари дрехи, парчета плат от различни текстури. Всякакви аксесоари, куки, ципове, приложения, велкро закопчалки, бутони и катарами за колани ще ви помогнат.

Да започнем с това, да шият основата на бъдещата подложка според планираните размери. Като пълнител можете да използвате синтетик. Можем да използваме и тънко покривало от бадеми.

След това включете въображението и помислете за скицата на бъдещия килим. Килимът може да съчетава тъкани с различни текстури, да шиеш джобове за различни скрепителни елементи, в които ще се крият анимационни герои (готови приложения могат да се поставят в джоба), да се направят неотварящи се джобове (или да се скрият под апликациите) с различни зърнени култури (предварително загрейте зърната в пещта) ), шумолене пластмасови торбички, шият пищялки, които правят звук, когато щракнете върху тях.

Остава само да донесете скицата си до живот.

Вижте малък видео-преглед на готовия тъчпад за деца.

Тази подложка ще допринесе за развитието на сензорни трохи. С него бебето ще развие фини двигателни умения, тактилно усещане, ще се запознае и ще се научи да използва различни привързаности. Подходящ за 8-месечно бебе и възрастно дете.

Пирамидални "възглавници"

За да направите такава пирамида, ще ви е необходима:

 • тъкани от различни цветове;
 • Велкро закопчалки;
 • Материали за запълване - синтетик, слюда или полиетилен, елда, играчки от козметика, макарони.

Нарежете 2 квадрата от тъканта. Имайте предвид, че възглавниците могат да бъдат направени в различни размери и цветове. В този случай ще трябва да изчислите размера на квадрата и цвета, така че съседните страни на подложките да са с един и същи цвят. Например за основата на пирамидата правим квадрат със страна от 12 см. Ще направим дъното на квадратното червено, горната част да бъде зелена. Страните на следващия квадрат ще бъдат с размер 11 см. Ние шием дъното на този квадрат в зелено, а горната в жълто, правим третия квадрат със страни от 10 см, дъното в жълто, и избираме отгоре и продължаваме в тази последователност.

На предната страна на плата квадрати шият велкро. От една страна, бъдещата възглавница е твърда част от липата, а от друга - мека. Сгъваме 2 квадрата от една възглавница, обърнати един срещу друг и изцяло от 3 страни, а от 4 страна оставяме малка площ отворена. Ще ни трябва, за да запълним възглавницата.

Обвийте възглавницата и напълнете с пълнител. За най-голямата долна възглавница използвайте най-тежкия пълнител (например елда), за да придадете стабилност на пирамидата. След напълването, ние шием оставащия отворен участък. Една възглавница е готова.

По същия начин ще шием и останалите възглавници за пирамидата. Използвайте за тях по-лесно пълнители.

Пирамидата е готова и можете да я дадете на употребата на детето.

Такива пирамиди ще бъдат много щастливи деца, започвайки от 1-2 години. Тя ще помогне на децата да научат цветовете, ще допринесат за развитието на тактилно възприятие, ще помогнат за формирането на разбиране на понятията "повече" и "по-малко".

Игри с прищепки или цветни таралежи

Това ръководство ще бъде най-лесно да се направи. Ще трябва да изрежете фигурите от цветни картони. След това детето допълва липсващите елементи с помощта на прищепки. Можете да изрежете кръг за слънцето, облак за дъжда, триъгълник за коледната елха, таралеж и да го направите игли, да направите лапи и опашка за птиците и животните. Детето ще може да ви помогне да украсите фигурите, като рисувате очите си и ги оцветявате.

Опитайте се да изберете прищепки, които да съответстват на цвета на фигурата. Тогава детето не само ще развие фини двигателни умения чрез обучение с този материал, но и ще научи основните цветове. За лъчите на слънцето използвайте жълти каишки, за дъжд до облак оставете трохите да намерят сини прищепки, за зеления триъгълник, от който планирате да направите коледна елха, помолете за зелени прищепки.

Както виждате, много материали от Монтесори се правят лесно на ръка. За да ги направите, не е нужно да купувате много, най-вече играчките са направени от импровизирани средства. В магазините аналозите на тези дидактически игри ще ви струват много скъпи.

Гледайте следното видео с дейностите на Монтесори за малки деца.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве