Bizibord - забавен образователен съвет за дете

Съдържанието

Отглеждането на малко дете не е лесна задача, която изисква постоянно внимание от страна на поне един от родителите. В същото време възрастните понякога се нуждаят и от свободна минута, която често липсва - не можете да оставите бебето сам, защото не е ясно какво ще прави в този момент, или ако няма да направи нищо. Отлично решение за млади майки и бащи ще бъде такова изобретение като bizibord.

Какво представлява bizybord и за какво е?

Bizybord (или съвет за развитие) е специално изобретение на съвременните учители-възпитатели, което позволява да се постигнат две цели едновременно: надеждно да се отклони вниманието на детето, така че той да не се занимава с различни глупости и в същото време да развива уменията си с игрив метод.

Както подсказва името, това е наистина дъска и дори с различни детайли, прикрепени към нея, предназначени да интересуват бебето. Вероятно всички забелязват, че малките деца са много любопитни. Всички те трябва да се докоснат или дори да се залепят в устата ви. Това не означава, че те са вредни, те просто нямат достатъчно познания за света и по този начин го знаят.

Не съществува стандартен набор от неща, прикрепени към такава разработка, но най-често в минималната версия това са материали с различни текстури, позволяващи на детето просто да получи тактилен изглед на определени елементи (все още изглежда светло и красиво).

Съвременните дизайнери стават все по-усъвършенствани и по-активни, прикрепяйки всички неща, които интересуват децата към базата. Въпреки това, те могат да бъдат опасни за тях или просто да се откъснат от прекомерния интерес на децата - тук ще намерите контакти с щепсели, дръжки за врати на шкафове и кръгли циферблати на телефона и много други. В по-сложна версия, bizybord може да съдържа леки структурни елементи - например, пластмасови прости форми (кръг, квадрат, триъгълник), които могат веднага да бъдат вмъкнати в отворите на съответната форма.

Малко история

Bizybord е ярък пример за педагогическата методология на Монтесори, наречена на неговия изобретател. Мария Монтесори (1870-1952) е може би първата известна личност, която е забелязала, че училищното образование е твърде стандартно и не отчита индивидуалните особености на детето. Тя предложи по-гъвкав подход, при който на детето се предлагат оптимални условия за развитие под формата на референтна развиваща се среда, а знанието не се вкарва в сила със сила, а доброволно попада там - поради естественото любопитство.

Bizibord е метод на Монтесори за най-малките. Малко вероятно е едно малко бебе да се заинтересува, ако започнете да му обяснявате как работи същата ключалка на вратата - той няма да слуша или просто няма да разбере нищо. Друго нещо е, когато играе с нея, той случайно разбира принципа на работа, тогава за него това ще бъде причина за радост и гордост в себе си. Той определено ще си спомни това и най-важното - няма да наруши нищо ценно.

Както техниката Монтесори като цяло, така и bizybords през века на тяхното съществуване са многократно критикувани, но те не са изчезнали.Напротив, през годините тези или други учители въведоха разумни идеи за това как да подобрят изобретението, благодарение на което съвременните „умни“ табла са много по-полезни и по-интересни от тези, с които веднъж започна всичко.

Видео прегледът на играчките "bizybord" по метода на Монтесори може да се види в следващото видео.

Какво е полезно за развитието на бебето

Аргументирайки ползите от bizybord, обикновено показват четири основни точки:

 • Дори и най-примитивният съвет за развитие включва чувство, а това развива фини двигателни умения. Бебетата ръководят ръцете и пръстите си не толкова добре, колкото възрастните, така че тактилното им любопитство до голяма степен се дължи на баналното желание да се "затопли" и тази играчка ще предостави всички възможности за това.
 • Получаването на нови усещания еднозначно стимулира мозъка, който трябва да усвоява, систематизира и запаметява получената информация. С такива прости упражнения започва развитието на човешкото мислене, което се ускорява значително поради bizborde.
 • Ако дъската съдържа доста сложни композитни структури и се използва от малко по-голямо дете, тя може също да допринесе за развитието на нейната логика. На пример с прости механизми, като например heck или locks, той може самостоятелно да разбере каква е тази конструкция, както и други (като нея).
 • Детското любопитство често завършва със счупени неща или, което е много по-лошо, здравословни проблеми за едно дете - което си струва само вечното желание да поставите пръстите си в гнездото! Bizybord обаче е създаден само за тези цели - той е абсолютно безопасен, но в същото време дава на детето всички възможности за проучване на заобикалящия ни свят.
10 снимка

На колко години играете

Отговорът на този въпрос може да варира значително - в зависимост от това колко сложен е даден тип бизнес дъска., Педагозите и детските психолози смятат, че използването на най-простите структури може да бъде полезно от 10-месечна възраст - на този етап мозъкът на бебето вече е достатъчно развит, за да запомни усещанията на допир и да направи някои прости заключения.

Използването на bizyborda се счита за определено полезно до двегодишна възраств което детето обикновено вече е научило по-голямата част от знанията, предлагани от „интелигентния съвет”, а сега вече е възможно да го разсее и развие с някои прости карикатури. В същото време, има по-сложни и интересни модели, така че като цяло, детските психолози съветват да не се отнеме борда за развитие далеч от детето, но просто изчакайте момента, в който няма повече да интересуват собственика си.

вид

Класифицирайте bizybordy може да бъде на редица характерни черти, като се започне със стила на дизайн - дали продуктът е фокусиран върху момчето или момичето, какъв е наборът от подробности? Повечето от тези класификации са по-описателни. Очевидно класификацията на образователните табла може да бъде възможна само чрез нивото на сложност и очакваната възраст на домакина.

8 снимка

Най-малките, например, конструктивни детайли не стигат до нищо, за тях основното е тактилните усещания, които могат да бъдат осигурени с помощта на различни видове тъкани, бутони, джобове и други подобни. Има дори и такова разнообразие като мек bizybord, който изобщо не е дъска, тъй като основата му също се състои от плат.

Децата, по-близки до 1,5-2 години, могат да хвърлят по-сложни задачи, като например същите фигури със слотове за тях, ключове и контакти, брави. Играчката може да бъде сложна и дори повече, но след това помислете за замяна с пълноценен (макар и малък) конструктор.

Популярни части и артикули

Въображението на днешните създатели на bizybord не знае граници, така че те могат да използват най-неочакваните компоненти в процеса на създаване. Родителите, които нямат педагогическо или психологическо образование, както и опит в използването на bizybord (или поне предварителен опит в отглеждането на деца), може да бъде трудно да се определи с избора на модел на борда.

Не е ясно на родителите какви подробности са наистина полезни и които са плод на прекалено бурното въображение на производителя и желанието му да заинтересува неинформираните клиенти. Струва си да се обмисли какви компоненти се считат за общоприети, „стандартни” за бизнес дъски - някои от тях на конкретен приличен модел може да не са, но нито едно от тези неща няма да стане излишно.

Така че използвайте успеха:

 • Най-малките детайли - копчета, примки, куки.
 • Прости брави от всички известни видове - от болтове и болтове до болтове и вериги за врати.
 • Различни превключватели и бутони, както и (в сложни версии на дъските) прости осветителни устройства в работно състояние - електрически крушки или фенерчета.
 • Дървен абакус.
 • Колела, топки и зъбни колела - всичко, което може да покаже движение.
 • Ципове.
 • Гледайте циферблата, набирате от телефона, дистанционното управление на телевизора - в по-голяма степен, за да защитите оригиналите на такива неща от прекомерното любопитство от страна на детето, но и за развитието му в предучилищна възраст - при условие, че той вече разбира поне приблизително цел на субекта.

Понякога рисунката може да бъде възприемана и като отделен елемент от борда за развитие, при условие че той наистина е като отделна част.

8 снимка

Форма и размер

При вземане на решение за избор на bizybord с неговата форма и размер, изходете от факта, че използването на продукта трябва да бъде възможно най-удобно за вашето дете., При избора на форма, обърнете внимание на нестандартни решения, предназначени да привлекат вниманието не само към съдържанието, но и с външния вид - например, днес такава играчка може да изглежда като влак или къща.

Освен това повечето от тези продукти все още изглеждат стандартни - най-често това е правоъгълник, но други прости форми са популярни.

Що се отнася до размера, тук той трябва да бъде отблъснат от факта, че детето е имало всичко под ръка. Ако говорим за дете на възраст от 10 месеца до 2 години, тогава неговата физическа активност е сравнително ниска. За хобито и играта с bizybord той трябва постоянно да седи на земята, което означава, че в идеалния случай, той трябва да достигне с ръцете си до ръбовете на дъската - това ще бъде оптималният размер. Разумното изключване е допустимо, ако има две или повече деца, и се предполага, че те ще играят заедно. Тогава игралното поле се увеличава пропорционално, така че да не е твърде пренаселено в близост до него.

Популярни производители и модели

За онези родители, които вече са осъзнали, че не могат да се справят без бизнес, е полезно да се проведе малко проучване сред най-популярните производители на такива играчки с описания на моделите, благодарение на които станаха известни. В нашата страна най-често се предпочитат следните фирми.

Smekalkin

Тази компания като цяло се фокусира върху производството на образователни играчки за най-малките деца, а изборът на образователни табла е просто невероятно. Тук има всичко - за всеки вкус и всякакъв размер, и можете да изберете двустранни бизиборди, както и опции с лабиринти и врати.

Щастлив дом

Тази компания няма собствен уебсайт, но е известна на цялата страна благодарение на поразително красивите си бизнес табла. Особеността на този производител се крие във факта, че той предлага само готови скици, а започва да произвежда само след като поръча само себе си. На теория това позволява малки промени в избраната скица, които би трябвало да представляват интерес за творческите родители.

umnichka

Тази марка се откроява за най-скъпите си модели, цената на които може да достигне десетки хиляди рубли.Такава висока цена се дължи на факта, че производителят създава не само обичайните bizybords, но и сложни структури от тях - един вид "къщи", всяка страна на която е отделна платка за развитие със собствен набор от компоненти.

Такова решение не е подходящо за бебета, но може сериозно да привлече по-големите деца, които имат добре развита физическа активност. С успех такъв продукт може да се използва дори когато има много деца. Тази марка е доставчик на продукти за детски градини.

Умно дърво

Продуктите на тази компания се отличават със своята визуална сбитост, която по никакъв начин не намалява интереса на децата, тъй като създателите много интелигентно избират едноцветната спокойна цветова гама. Този избор е много добър за децата, които са особено неспокойни - играчката не само ще привлече вниманието им, но и ще ги успокои малко. В същото време, разработчиците предлагат широка гама от bizybord от различни посоки.

Интересна къща

Висококачествено, красиво и измислено бизиборди от тази марка определено ще харесат бебето. Детето ще се научи да отваря и затваря циповете, връзвай връзките на обувките, закрепвай дрехите си върху бутоните.

Разбира се, списъкът на производителите на образователни табла не свършва дотук, но тези компании заслужават специалната любов на родителите си.

Съвети за избор

Много родители, които за първи път избират bizybord, започват само от привлекателен външен вид, но това не трябва да е единственият критерий за покупка. Има няколко прости правила, на които трябва да следва добрата дъска:

 • Безибордът трябва да бъде със солидна конструкция, без напълно разглобяеми части. Децата са склонни да издърпват в устата си някаква гадост, а разхлабеният цип може да бъде огромен проблем, така че преди да направите покупка, трябва внимателно да проверите закрепването на всички елементи. Обърнете внимание и на боята - тя трябва да бъде с високо качество, да не се отлепи и би било хубаво да се изясни колко е безопасно.
 • Смята се, че дъските за развитие на меките тъкани са много по-безопасни, но това не е съвсем вярно. Такава фондация е наистина по-добра, ако детето е на по-малко от една година, но по-големите деца вече имат достатъчно сили да разкъсат този или онзи детайл от такава фондация. За тях се препоръчват дървени дъски. В този случай bizybord трябва да бъде гладка и да няма остри ъгли.
 • Сложността на играчката трябва да съответства на възрастта на детето, за което се купува. - Това се отнася както за спецификата на задачите, така и за набор от компоненти. Развитието на борда може да съдържа дори остри елементи - или същите тънки нишки, които също могат да бъдат отрязани, но такива модели могат да се доверят само на тези деца, които вече разбират как да се справят с такива неща.

Как да го направите сами

В това начинание няма нищо особено трудно, толкова много родители наистина правят точно това - отказват да купуват в полза на домашно приготвена играчка. Първата стъпка в създаването й ще бъде подробното планиране - как трябва да изглежда крайният резултат, какви материали ще трябва да използвате и къде да ги получите, как да ги комбинирате и в какъв ред. Подгответе се за задачата (на пръв поглед много лесно) да отнеме поне един ден.

плат

Ако планирате да правите тъкани на базата на bizybord, изберете издръжлива, приятна на допир тъкан, от която нишките не се изкачват. Само в случай, че нишката ватирана част около периметъра - на тази основа е готова. Повечето от аксесоарите са прикрепени към основата на тъканите с конци - те просто трябва да бъдат зашити, но това трябва да се направи сигурно, за да се задържа. Всяка майка може лесно да направи такъв bizybord със собствените си ръце.

дърво

Дървеният безиборд е по-скоро задача на папата.

 • Най-простият и правилен материал за основата ще бъде шперплат.Този материал има остри ръбове и може да остави трески, така че трябва да бъде внимателно полиран от всички страни с шкурка.
 • Методът на закрепване на компоненти към дървената дъска може да зависи от материала на самите компоненти. Ако става въпрос за самонарязващи се винтове (например за закрепване на въртящи се зъбни колела), уверете се, че те не излизат от задната страна - детето може да се нарани за тях. Всички части, които могат да бъдат прикрепени с конци, закрепете по този начин, но изберете по-надеждни конци - за да не се счупят.
 • Изработване на отвори за крепежни елементи, независимо дали са резба или винтове, не забравяйте да мелене също и краищата на тези дупки, тъй като те често са остри.

Изборът на компоненти, отблъскване от това, което е под ръка - буквално всичко ще направи. Въпреки това, психолозите препоръчват използваните сложни механизми да бъдат колкото се може повече.

Ясно е, че никой няма да постави работен телефон на bizybord, въпреки че дискът му там е напълно подходящ, но бутони и превключватели би било хубаво да зададете съответните функции. Нека да включат някои малки фенери и да дадат звукови сигнали. Така бебето е много по-бързо да разбере целта на такива неща и да се научи как да ги използва на практика.

Постепенният процес на създаване на bizybord у дома може да се види в следващата галерия.

Друг вариант на bizybord със собствените си ръце се разглежда в следващото видео.

Препоръки за игри

В идеалния случай един добър bizybord трябва да съдържа определена концепция - или поне да позволява взаимодействието на отделните му компоненти за някакъв общ резултат. Един добър пример за такова взаимодействие може да послужи като набор от малка топка, пластмасова гофрирана тръба с извита форма и чаша в долния си край. Такова просто упражнение много добре развива разбирането на пространството в бебето.

Превключвателите или бутоните се възприемат много по-добре, ако имат определена видима (или звукова) функция.

Ако конструкцията на bizybord предвижда отваряне на врати, има смисъл, че поне един от тях има малка тайна, където можете да скриете нещо. Тези малки трикове действително допринасят за развитието на мисленето на детето, тъй като нещата, които ни изглеждат прости и очевидни, все още не са достъпни за него.

Това е най-лесният начин за хлапето да обясни, че имате обект, сега никой не го вижда, но той е там, но вие го имате отново - вратите работят по този начин. Може да има много подобни идеи, затова, когато придобивате конкретен съвет за развитие, не се колебайте да попитате как това ще разшири разбирането на детето ви за функционирането на света наоколо.

Отзиви

Изобщо не е изненадващо, че повечето коментари на бизнес сайтове на различни уебсайтове за малки деца се свеждат до факта, че това е блестящо изобретение на човечеството. Такива продукти имат много предимства.

Най-често купувачите показват, че дори най-неспокойният мъж може да се интересува от такава играчка, а на тази възраст едва ли има друг начин да вземеш дете с нещо полезно за ума. Нееднократно се отбелязва, че bizybord е може би първата достъпна образователна играчка, тъй като всички останали са важни още в по-зряла възраст.

Жалбите могат да бъдат посрещнати рядко, но за пълнота е важно да ги споменем. Обикновено се критикуват нискокачествените bizybords, за чиято сила родителите не обръщат внимание, когато купуват - поради тази причина разработените от пластмаса дъски (особено от евтин ценови сегмент) често се споменават отрицателно. Моделите с тънки нишки също се споменават като опасни, както поради тяхната нестабилност, така и поради това, че понякога децата дори успяват да се режат.

Как да направите една от опциите за bizybord със собствените си ръце, можете да видите в следващото видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве