Образователни игри Вячеслав Воскобовича

Съдържанието

Купуването на играчки за деца в съвременния свят наистина удря в джоба на семейството. Бих искал тези разходи да не са загуба на пари за вятъра, а това се случва доста често. Детето, след като изигра няколко дни, забравя за новата играчка, защото тя му става безинтересна, отегчена. Съвсем друго нещо - закупуването на образователни игри V. Voskobovicha. Неговите игри имат много функции, ще интересуват дете от различни възрасти, с помощта на което детето ще създаде и фантазира.

Малко за В. Воскобович

Вячеслав Владимирович Воскобович, който получава образование по специалността инженер-физик, дори не си представяше, че ще трябва да се потопи в педагогиката. Той трябваше да направи това за възпитанието и пълното развитие на синовете си. В началото на 90-те години, по време на перестройката, имаше много малко качествени игри в магазините, не всеки можеше да си позволи да ги купи. Затова, когато става баща, той мисли за създаване на собствени игри, които да са интересни не само за синовете му, но и за техните връстници. Проучването на творбите на Зайцев и Никитин му помогна в това.

Създадените игри помогнаха не само да се разнообрази играта на децата, но и да допринесе за пълното им развитие.

Самият Воскобович се позовава на своя метод за детско развитие като технология. Той допринесе много за педагогиката на този период, ставайки новатор в времето на перестройката. Авторът даде името на своя метод "Игра на феи лабиринт".

След кратък период от време се създава Център за развитие на игрите на Воскобович. Именно там се разработват и произвеждат игри и той разпространява и прилага методологията.

По метода на Воскобович

Неговата технология се основава на разбирането и запаметяването на теоретичните знания, получени чрез практически действия, това е специален път от практическата част към теорията. В момента V. Voskobovich е разработил повече от 50 игри. Те са многофункционални творчески помощни средства. Детето може да се учи с помощта на тях с удоволствие и лекота.

Игри Voskobovicha насърчаване на пълното развитие на личността. С тяхна помощ процесът на обучение за четене и броене протича гладко и лесно. В своята методология авторът е внимателен към развитието на творческите способности на децата. За да изпълни предложените задачи, детето ще трябва да поеме креативен подход и да включи въображението.

Въз основа на това можете да видите, че технологията е разработена на три основни принципа: интерес-знание-творчество.

Целите и задачите на неговата методология са:

 • насърчава развитието на интереса и желанието на детето да научи нови неща;
 • развиване на способността за наблюдение, изследване на света;
 • да се развива въображението, творческото мислене (способността да се гледа на познат обект с напълно различен поглед, да се мисли гъвкаво и оригинално);
 • хармоничен подход към развитието на емоционалното, фигуративното мислене и логиката при децата;
 • подпомагане развитието на математически и речеви умения;
 • формират първоначални идеи за заобикалящата действителност;
 • насърчаване на умственото развитие;
 • развиват фини двигателни умения.

Какви са игрите

Вячеслав Voskobovich казва, че той се опитва да се измъкне от производството на игри за еднократна употреба, когато детето събира, разглобява и почиства играта далеч. Той се стреми да създаде многофункционални игри, които ще бъдат творчески използвани от детето постоянно.

Характеристики на играта

 1. Разработен в съответствие с интересите на момчетата. Те са ангажирани с удоволствие. Децата постоянно откриват нещо ново, непознато досега.
 2. Всяка игра може да се използва от деца на различна възраст, вариращи от 2 до 7 години. За децата са подготвени прости задачи, за по-големи деца задачите са по-сложни. Колкото по-възрастно е детето, толкова по-високо е нивото на трудност.
 3. Гъвкавост и гъвкавост. Всяка игра включва решение на много проблеми на обучението, допринася за всеобхватно развитие деца и творчество.
 4. Предложеният завършен дидактичен материал се систематизира по възрастови и образователни задачи.
 5. За много игри е предложен методологичен наръчник, в който вече можете да вземете завършена приказна история. с включени задачи, илюстрации и въпроси. Този момент е ключов за технологията на Воскобович. Един възрастен ще бъде пълноправен партньор на бебето, въпреки възрастта си.
 6. Висока вариабилност. Предложени са много задачи за игрите, започвайки с манипулация и завършващи със сложни упражнения за развитие.

Стойността на приказките в игрите

На първо място при създаването на игри Воскобович постави интересите на децата. Знаейки колко малки деца обичат приказките, той ги включи в своите учебни помагала. Четене на приказка и подпомагане на приказните герои, децата тихо преминават към учене.

Заедно с героите от приказките, мъдър гарван Метър, смелото дете Гео, хитър, но селски Вкус, забавният магнолик, паякът Юк, Нетащите лед, Чудният цвете и пчелата. ,

Пурпурната гора е сензомоторна среда за развитие на детето. Състои се от различни зони за игра. В тези зони героите учат децата да играят различни игри, помага им в тази приказка.

Как се играе с дете

Когато купувате игра, прочетете внимателно инструкциите за нея и следвайте всички правила.

Важни етапи на играта:

 • Един възрастен трябва да запознае детето с приказни герои, да вземе упражнения с подходяща степен на трудност и да организира игра с бебето.
 • Необходимо е да се даде възможност на децата да научат игрални техники, да придобият необходимите умения за проектиране, да изпълнят задачите.
 • Сега децата могат да започнат самостоятелна игрална дейност, да измислят задачи, да проектират своите форми и да правят схеми за тях.

Необходимо е допълнително да се насърчава развитието на речта на детето в игрални дейности, тъй като основно децата правят всичко с ръцете си и практически няма взаимодействие с външния свят. Детето може да коментира действието, да разкаже историята на приказката, да опише подробно възможностите за изпълнение на страхотни задачи.

По време на играта е необходимо да се организират малки физически минути. Децата не винаги могат да седят спокойно на едно място, а игри Воскобовича, като правило, го изискват. Затова трябва да започнете да играете с детето си за много кратко време. 10 минути е достатъчно за начало. След това време отложи играта. Когато детето е готово да продължи, можете отново да играете с него.

Имайте търпение и одобрявайте действията на бебето възможно най-често, с него се радвайте на успеха и победите си. Не се оплаквайте в случай на грешка. Технологията на Воскобович предполага, че детето е заобиколено от спокойна атмосфера, която дава възможност да се мисли творчески. По време на играта между бебето и родителя трябва да царува партньорство.

Плюсове и минуси на технологията на Воскобович

Децата, които редовно се занимават с игри на Воскобович, имат изразени умения:

 • анализира информация;
 • за сравнение;
 • добре се справят с ориентацията в равнината;
 • четене и четене;
 • разграничават и назовават геометрични форми;
 • разпознава цветовете;
 • фокусиране на вниманието през дълъг период;
 • изпълнява възложени задачи;
 • завърши работата.

Децата, участващи в тази техника, имат много добре развита памет и мислене, способността за концентриране е на високо ниво.

Може да се нарече само един минус на тази авторска технология - не е възможно да се правят много помощи със собствените си ръце. Те трябва да купуват само в специализирани магазини. Цената на игрите обикновено е доста висока.

Популярни игри на Воскобович

Абсолютно всички игри Voskobovicha имат свои собствени посока в развитието на детето.

Помислете повече. С повечето от представените по-долу игри можете да се запознаете, като гледате кратки видеоклипове в края на описанието на ръководството.

квадрат

Ръководството съдържа 32 триъгълника с различни цветове. Те са разположени на определено разстояние един спрямо друг и са залепени за основата на тъканта, която е перфектно огъната. Играта има 4 основни цвята: червено, жълто, синьо, зелено. За деца до 5-годишна възраст, за играта се предоставя квадрат от два цвята и за деца по-стар квадрат от 4 цвята.

"Square Voskobovicha" лесно се трансформира в различни форми: самолет, костенурка, къща и други. Формите се събират като плоски и насипни. Можете да използвате готови схеми за сглобяване, или можете да мечтаете и да създавате свой собствен образ. Общо схеми за добавяне над 100%. \ T

Забавна приказка за тайните на врата Метър и материали, които ще бъдат необходими в процеса на играта, предлагани в комплекта. Герои като мама Трапезе, правоъгълник на татко, дядо четириъгълник, площад Пипсикак помагат на децата да се справят с предложените задачи.

Играта може да помогне при формирането на дете:

 • способността да се гледа на ситуацията като цяло, да не се закачат на малки детайли;
 • способност за моделиране;
 • добро ниво на развитие на ориентацията в пространството;
 • творчество, памет, внимателност, усърдие.

Можете да чуете имената на тази игра, като "Maple Leaf", "Solitaire", "Eternal Origami".

Екран на играта

Играта ви позволява да спестите много хартия за рисуване, преминаване на лабиринти и изпълнение на други различни задачи, които изискват рисуване.

Екранът на играта се състои от:

 • субстрат - лист от ламиниран картон, върху който е изтеглена решетката;
 • прозрачна пластмаса, боя, върху която се използват водни маркери.

Между листата са закрепени с пружина. Животните се изтеглят върху субстрата в ъглите. С тяхна помощ бебето е по-лесно да се движи по листа. Лъвът живее в горния ляв ъгъл, еленът в долния ляв ъгъл, паучът се извисява в горния десен ъгъл, а понито в долния десен ъгъл.

С помощта на играта можете:

 • просто нарисувайте;
 • поставете помощ за развитие под пластмасовия лист и я заобиколете (покажете пътя през лабиринта, проследете очертанията, следвайте пътеките);
 • може да пише графични диктовкиучението на детето да се ориентира в самолета, да изобрази фигури, да копира изображението в клетките, да се запознае с концепцията за симетрия и т.н.

В продажба можете да намерите 3 варианта на геймърите:

 1. игрална игра;
 2. контролер за игра с включен маркер на синя вода;
 3. За нея се предлага синя игра със син маркер и още 5 пакета, предназначени за деца на различна възраст от 3 до 8 години.

Можете да използвате парцали, за да отстраните маркера от пластмасовия лист.

Безспорните предимства на геймърите ще бъдат неговата ефективност (задачите могат да се използват многократно), променливостта (с един лист можете да решите няколко проблема), самоконтрола (детето ще може да види грешката и да предприеме мерки, за да я коригира).

Towers

Тази игра е получила признание за това, че е отлично средство за обучение на малки деца да четат.Играе, децата се сгъват сричкии след това добавят думи от срички.

Включва 12 кубчета под формата на Теремка. Във всички стаи има прозорец или арка за гласни. Отделно предложени гласни са стволове. Забавните артисти с имена, започващи с гласна, ще повикат детето в техния свят. За да получите сричка, путката трябва да вземе съответната кутия гласна и да я сложи в прозореца на теремка. Получената сричка трябва да се пее. По същия начин, трохите ще бъдат запознати с акцента и мекия и твърд знак. За предлаганите игри, с подробно описание на техния напредък.

Играейки “Теремки”, децата ще могат да разширят своя речник и да развият творческите си способности. Също така, играта ще допринесе за успешното развитие на психиката на детето.

Skladushki

Много колоритен игра за игри, ще помогне с запознаване на детето с гласни и съгласни, ще помогне да се разбере принципа на сгъване срички. Ръководството е направено като книга, чиито страници са украсени с ярки картини. Приказни герои предлагат на детето да научи стихове и да пее песни.

Диск с всички песни е снабден с комплект. Книгата използва визуалната, тактилната и слухова чувствителност на детето. То ще има положително въздействие върху развитието на грижата за децата, усърдието, усърдието, паметта.

Чудотворни кръстове

Този пъзел има много функции и ще допринесе за формирането на първоначални математически идеи, фантазия, осигурява подкрепа на детето в неговите изобретателни прояви.

Играта изглежда като рамка с вложки, които се различават по форма и цвят. Използваните геометрични форми се сглобяват от отделни части. Такива упражнения се предлагат на детето на първите игри. Когато трохите започнат да се справят добре с тези упражнения, те стават по-сложни. С помощта на предложените схеми бебето ще направи различни изображения на фигури и предмети. "Албумът на фигурите" представя яснотата на пъзела.

Играта ще помогне на детето да се запознае с основните цветове, ще допринесе за развитието на умения за сравняване и анализ, ще формира идеи за цялото и части, ще научи как да се използват схемите.

Фенери. Формулярни стандарти

Комплектът предлага "фенерчета" - стандарти от различни форми и размери. За полето на играта, изработено от килим, те се фиксират с лента. Полето за играта може да бъде позиционирано хоризонтално и вертикално.

Албумът, който е включен в пакета, предлага различни схеми за конструиране на фигури. Можете да работите въз основа на тях и да изразите своето въображение и да измислите собствените си. Албумът е разделен на теми: човек, животни, пеперуди и др. Това е направено за лесно използване.

Ползата допринася за:

 • развитието на изобретателни способности и въображение;
 • развитие на детската реч;
 • развитие на фини двигателни умения;
 • сетивно развитие на бебето;
 • развитие на тактилна чувствителност;
 • развитието на внимателност;
 • интелектуално развитие;
 • развитие на психичните процеси;
 • развитие на паметта;
 • разработване на математически умения: количествено изчисление, понятие за "по-малко", пространствени отношения, познаване на геометричните форми;
 • развитие на способността за проектиране в самолета.

Прекрасна пчелна пита

Играта, която е предназначена за деца от различна възрастова група. Може да се нарече пъзел и конструктор. Изработен е под формата на рамка, в която са направени дупки под формата на пчелни пити. Всяка клетка съдържа селекция от геометрични фигури. Броят на частите във всички гребени е различен. Цветовете също са различни. В червената клетка - един детайл, зелен - два, оранжев - четири, жълт и син - пет детайла. Например, една зелена клетка се състои от два трапеца.

На малките деца може да се предложи да разложат фигурите в цвят или форма, за да съберат пъзел. Попитайте го как се наричат ​​детайлите или му кажете за това.Можете да го помолите да построи кула или да направи песен, докато разширява клетката по броя на частите.

За по-възрастните момчета се предлагат схеми, според които те могат да изградят различни форми. Те могат да сънуват и да записват цифрите си. Получените форми се използват като шаблон: към кръг и цвят. Героите на приказната чудотворна пчелна пита са пчелите Жужа и Карчик. Заедно с тях момчетата пътуват и изпълняват различни задачи.

Дизайнерът на "Miracle honeycomb" ще се развива в трохи:

 • логика;
 • способност за намиране на решения на математически проблеми;
 • фини двигателни умения;
 • зрение;

Играта ще запознае децата с геометрични форми, ще даде представа за понятията "част и цяло".

Logoformochki

Полето на тази прекрасна образователна игра е съставено от квадрати от 3 * 3 см. Под него е подвижна владетел, с помощта на която можете да моделирате геометрична форма или композит. Те са съставени от 3 стандартни червени фигури (кръг, триъгълник, квадрат) и 6 зелени компонента. Композитни фигури, които се образуват чрез комбиниране на горната и долната част на референцията, са получили името си от сходствата с обектите, които те приличат (ваза, гъбички). Имена могат да се видят в инструкциите. Можете да предложите на самото дете да измисли име.

Фигурите в хоризонтални и вертикални редове са подредени в строга последователност. Във вертикалните редове всички фигури имат един и същ връх (върхове), в хоризонталните редове - дъното (корените). С помощта на шип, разположен на всички фигури, е удобно да ги вземете и поставите обратно, както в калъпи, така и на други повърхности.

Можете да измислите много игри с формуляри на лого само или да използвате готови такива, можете да използвате форми като шаблони, да създавате фигурки, да го боядисате и да го рисувате.

Играта развива логика, мисловни процеси, памет, внимателност, фини двигателни умения, фантазия.

Кошници за математика

С този инструмент, детето може да направи страхотно пътуване до страната на математиката. Героите на играта, фигурите на животните, ще помогнат на бебето да се чувства удобно в света на броенето и да го оправи, да посетят числата и да открият техния състав, да сравнят числата и да изпълнят математически операции.

Детето, заедно с невероятните си приятели, събира в кошниците линейни гъби. Те организират състезания, които събират повече гъби и кои по-малко заедно мислят колко гъби трябва да се поставят в кошници, за да станат същите. Като цяло, инструкцията описва 10 игри, които могат да бъдат предложени на дете.

Чрез играта се развиват фини моторни умения. Едно дете рисува гъби, обгръща ги и ги оцветява.

Тази универсална полза е предназначена за деца от 2 години.

Шнекът на шнура

Това ръководство е направено под формата на дървена дъска с 27 дупки. Комплектът включва и червени, сини и зелени дантели. Задачата на бебето е да използва предоставените схеми, за да закачи връзките в дупката или да ги навие върху закопчалките. В резултат на това той получава рисунка или писмена дума.

Приказката "Philemon Cotterfield", която се базира на играта, трябва да бъде разказана на детето предварително. Необходимо е да се съчетае магията на магьосника и досочку, показваща как да работи.

С помощта на ръководството можете да прекарате графично диктовка, която ще ускори запомнянето на буквите и цифрите на детето. Работейки с дантели, детето ще развие фини двигателни умения. Ориентацията в три реда крепежни елементи ще допринесе за развитието на пространственото мислене. При децата се развива вниманието, паметта, развива се постоянството.

Смешни номера

Играта включва 10 ярки цветни карти с номера, изработени от картон, и подробни инструкции. С помощта на цифри под формата на животни, можете да направите когнитивна и вълнуваща игра, наречена “Digicircus”, от скучния процес на изучаване на математика.

Не само цифра е съставен на всички карти, но цифров фотоапарат, например, 1 е таралеж, 2 е зайче ... Информация, която детето получава игриво с фигури на животни ще бъде запомнена много по-бързо, защото тя ще се основава на конкретни изображения. За да получат знания от бетон до абстрактно, за децата е необходимо, така че да ги асимилират много по-бързо.

Приложените инструкции описват много игри с цифров цирк, които можете да използвате, за да практикувате.

Цифровият цирк ще запознае малкия човек с числа, естествени числа, порядкова и количествена стойност на числото. Детето лесно ще се справи с резултата в рамките на 10, ще се научи да анализира, сравнява, сравнява и комбинира числа. По време на играта ще се развие паметта, мисленето, вниманието, фантазията, детската реч.

Geokont

Името на играта произлиза от фразата "геометричен контур". Представлява дъска, върху която се намират пластмасови карамфили. Цветовата резиночка и подробната инструкция са включени в пакета. Ръководството описва необичайните пътувания на приказни герои през гората, среща с паяка Уки и цветните му паяжини. Децата трябва да изпълняват различни задачи, за да помогнат на героите. Предлаганите нива на трудност са различни, възрастният избира подходящия за определено дете.

Децата създават модели, фиксират дъвка на шипове според схемите или сами ги измислят. Можете да рисувате песни, геометрични фигури, сложни модели, паяжини.

Когато играете, детето ще:

 • помнете цветове, форми;
 • развиват двигателни умения;
 • научи ориентацията на координатната система;
 • развиват творчеството;
 • научете се да анализирате и сравнявате.

Кораб "Плюх-плюх"

Ръководството е направено във формата на кораб с пет мачта, които са разположени, увеличавайки се по височина. Увеличението се обозначава с цифри от 1 до 5, разположени в основата на платноходката. Мачти от дървени летви. Слагат многоцветни платна, пришити от груба материя.

В основата на играта е приказка за капитан Гус и моряк жаба. С тях бебето прави едно невероятно пътуване. По време на приключенията, които очакват героите, на детето се предлагат различни задачи. Например, фиксирайте посочения брой платна, разлагайте ги по цвят и размер.

Ръководството е многофункционално. Това е чудесен заместител на обичайната пирамида.

С негова помощ:

 • бебето ще определи цветовете;
 • научете как да сортирате елементи, като вземате предвид броя, цвета и размера;
 • ще се формират първоначални математически представяния;
 • ще се развие тактилна чувствителност и фини двигателни умения.

Корабът "Splash-Splash" има брат "Spray-Spray". Основната същност на играта с него е същата. Разликата е, че „лодката спрей-спрей“ е прикрепена към килима, има седем мачта и велкро ветрила.

Дизайнер на писма

Ръководството е дъска от шперплат с прикрепени към нея гумени ленти. Те изпълняват функцията да фиксират детайлите на писмото. Комплектът включва 15 елемента с различна форма за правене на писма.

Дизайнерът ще помогне на детето да научи азбуката. С него можете да изложите графичното обозначение на всяка буква, пренареждайки я по-късно в друга. Детето ще бъде подпомагано от жители на лилавата гора, които наистина искат да получат тайните на магьосника Филимон Котърфилд.

Ръководството ще помогне на детето:

 • в разбирането на звука и писмото,
 • при запаметяването на графичната нотация на буквите,
 • в развитието на фини моторни умения и въображение.
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве