Как да научим детето за състава на числата до 10 и след това?

Съдържанието

Започвайки да изучаваме и изучаваме числа и да броим, детето се сблъсква с концепцията за състава на число. Много родители не мислят и не обръщат внимание на това, като участват в изучаването на последователности. Изследването на състава на числата обаче ще ускори запаметяването, както и разбирането на детето за принципа за формиране на числа.

Защо ви е нужен?

Обучението на детето е много важно. Започвайки от обикновен 10 и въвеждайки концепцията за "десетки", "единици", ще улесните процеса на запаметяване на числа. Също така, детето логично разбира формирането на числа от 10 нататък. Това ще бъде плюс за извършване на аритметични операции, сравняване на числа.

Началото на домашното обучение ще бъде успешен старт в образованието на вашето бебе. Той няма да бъде подчертан при решаването на примери и проблеми и изоставане от темата. В съвременния стандарт на образование акцентът се поставя върху резултата с помощта на състава на числото, вместо да се използват броенето и пръстите, така че обучението е по-интензивно и ефективно.

Оптимална възраст

Концепцията за оптималната възраст е относителна, защото някой на 4-5 години е привлечен към резултата и е трудно някой да го направи в училище. Важен период на предучилищна възраст обаче е 5-6 години. Тогава е важно да се култивира в детето желанието да се научиш и да научиш нещо ново. Бонус за учене - гъвкавостта на ума на бебето. В подготвителната група акцентът на класовете се прави точно върху сметката. Децата с прости картини, примери за живот или пръсти се научават да прибавят и изваждат.

За да се улесни този процес, сега е важно да научим детето за състава на числата. В училище работата с състава на номера започва от първи клас. Ако първата половина на годината минава с лесна скорост, тогава скоростта на учене се увеличава: децата се обучават до сто.

Как да се научи бързо брои?

Да се ​​научи детето да брои до 10 е най-лесно. От начина, по който върви този процес, зависи от по-нататъшното му разбиране на числата. Започнете с едно просто: научете детето си да брои всичко, което вижда (стълби, коли, дървета по пътя към детската градина).

Непременно фокусирайте устройството. Той не трябва да бъде разговорен "един", а математически "един". Не забравяйте за празнотата - нула. След това започнете да изучавате номера от книгите, четете им приказки. След това обърнете внимание на обратното броене (полет на ракетата, намаляване на плодове, сладкиши). Ученето на точки в рамките на 10 е най-лесно.

За да фиксира играта в къщите за числата: задайте две числа и детето трябва да каже какво между тях или преди и след това. Например, 3 и 5. Между тях е числото 4. Преди 3 е 4, а след 5-6. Напишете номер на лист хартия и помолете да намерите необходимия брой предмети (мъниста, зърна, грах). Използвайте видимост: играчки, номера, магнитни табла.

Колкото по-често вземате предвид играта, толкова по-бързо материалът ще се абсорбира. Основното в този случай не е запаметяването, а разбирането на числата и количествата.

Научете се да преброявате правилно

След проучване на числата можете да продължите с броенето. Покажете на детето си "фокуса", като две числа се превръщат в едно чрез комбиниране на обекти или, обратно, разделяне. След това покажете как можете да разчитате на пръстите си и с помощта на различни обекти. Сравнете числата. Научете да определяте от две числа по-малко и повече. Важно е да се проучат признаците на операциите и да се посочат техните имена.

Когато става въпрос за номер десет, започват да въвеждат понятието "единици", "десетки".

Нека фигурата се превърне в двуетажна къща. Ние изучаваме композицията.Десетки са етаж, а единиците са апартаменти. Обяснете номерата на вторите десет, използвайки идентични играчки, подредени в два реда от десет - от 11 до 18. Освен това отбележете, че номер 19 е последният във втората десет, което означава, че трябва да замените номер едно с 2 - получаваме 20. Ще бъде по-лесно, ако Елементите ще бъдат номерирани от 0 до 9.

Необходимо е да научим детето да направи няколко прости и да го наречем. Предложете две цифри и поискайте комплексен номер. Когато материалът ще се научи, научете обратното - да разглобите броя на единиците и десетките. Обучението трябва да се проведе под формата на игра. Така че интересът на детето няма да изчезне и урокът ще се превърне в очарователно запознаване с числата. Ако следвате правилата, ще ви бъде дадена устна сметка с лекота.

Не забравяйте, че не е важна скоростта, а процесът. Необходимо е да се разбере формирането на числа, а не само механично да се запомни, фактът, че детето винаги е на изслушване.

Устен профил

Вербалната сметка ви позволява бързо да изпълнявате задачи. За да е лесно, трябва да обясните на детето числения състав. За да направите това, подредете числата от 2 до 10. Колкото по-голям е броят, толкова повече внимание трябва да се обърне на него. Обяснете, че за да преброите след десет, трябва да подредите номерата на компонентите в ума си. Например, 8 + 7. Попитайте бебето колко са нужни 8, за да получите 10.

Предложете номер 7 да се разложи с двойка. Тогава детето ще разбере, че отговорът ще бъде 5. И добавянето ще ни даде 15. Първо няма да е лесно, но когато детето овладее този метод, устната сметка ще бъде коригирана.

Не прекалявайте, урокът не трябва да надвишава 10 минути. Можете да го приемате няколко пъти на ден или да си вземете еднодневна почивка.

Когато преминете към устна сметка, ограничете детето в използването на материали за броене (пръсти, пръчки), всичко това само ще забави процеса на обучение. Разбира се, материалът не трябва да се отстранява драстично, да се прави постепенно.

Преброяване на материали

Изборът на броене на материали днес е много богат. Най-известните - преброяващи пръчки. Родителите са привлечени от лекотата на използване и достъпността им. Въпреки това, простотата не дава висока ефективност. Детето става зависим от шаблона и не може да прехвърля такава сметка към устната.

Има много карти: "Композиция на номера", "Брой къщи", "Цвете", "Домино". Всички те са комплекти от композитен измерим материал с променливи характеристики. Детето се научава да намира в броя на компонентите, т.е. научава, че десет се състои не само от две 5, но също и от 8 и 2, 7 и 3 и така нататък.

Дървени и пластмасови комплекти от числа и символи на изчисления с пръчици в комплекта също перфектно ви позволяват да развиете визуална памет, като съпоставите броя на пръчките и броя. Класическите резултати, резултатите с дублиране също са отлични за изучаване на състава на числата. Ето един ясно изразен метод за разлагане на числа с добавяне на до десет и остатъка за получаване на отговор.

Цифрови барабани с номера и знаци се използват за по-опитни деца. Принципът е прост: детето преминава през колела с номера и знаци и получава ясен пример за решението. За малките - пирамиди и игли. Обикновено преброяването и преместването ще помогнат при запомнянето на числа.

За детето е по-интересно да създаде изчислителни материали с майка си. Нарисувайте заедно, създавайте кутии с цифри и ги напълнете с мъниста, пребройте фланелките, моливи, направете номер и, съответно, грах или поничка. Това означава, че съчетават различни методи и методи за изчисление за по-добро запаметяване.

Популярни техники

Методи за изучаване на състава на числата, можете да намерите много и да изберете подходящия за Вашето дете.

Дидактическите материали, книгите, ученето са насочени към улесняване на изучаването на числа, тяхното запаметяване и приложение в обучението.

  • “Прекрасен стажант”, автор Елена Бортникова. Наръчникът е предназначен за деца от 4 до 6 години. Насочена е към развитието на математически умения и логика, която е необходима за устната отчетност.С помощта на стихотворения, рисунки, задачи, детето лесно по игрален начин се запознава с такива сложни понятия като цифри, номера, номера и т.н.
  • Техника Николай Зайцев. Обучение по карти "Stoschet". Фигури до 100 с техния състав. Под всяка цифра е необходим брой точки, който съответства на десетки и единици. Тази техника често се използва в детските градини.
  • "Математически стъпки" на Елена Колесникова, За деца от 3 и повече години. Тя започва с проста (геометрични фигури, преброяване на играчки и запознаване с числа в игрална форма), задачите стават по-сложни в резултат на класове, детето идва да осъзнае понятието „състав на числата“.
  • - Проучвам състава на числото. Дидактичен материал с много карти. Картата включва номера, броя на елементите, съответстващи на броя (домино, зарове), както и състава на даден номер.

Изследването на състава на броя е много важно за лесното учене на децата в училище. Колкото по-скоро започнете да запознавате бебето с цифри, толкова по-бързо той ще разбере състава на номера и ще научи устния резултат.

Следният видеоклип, който можете да използвате в процеса на преподаване на детето на състава на числата.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве