Как да научим детето да играе шах?

Съдържанието

В един от моите статии казах как да научим детето от нулата основите на шахмата, Но овладяването на правилата на шахмата е само началото на дълго пътуване.

Ако детето вече знае как отиват парчетата, интересува се от шахмата, а знанията ви не са достатъчни - по-добре е обучението да бъде поверено на професионалисти. От около 4 години, той може да бъде записан в шахматен клуб - той може да бъде разположен в близкия Дом на детското изкуство, в шахматен клуб или дори в училище. Там той ще може да играе в турнири и дори да получи ранг.

Но експертите не съветват децата от предучилищна възраст често да участват в състезания - загубите могат да повлияят неблагоприятно на незрялата психика.

Дори ако сте записали детето си в шахматната секция, не забравяйте за уроците у дома.

Уроци по шахмат по възраст

След 2-3 години

На тази възраст бебето все още е трудно да овладее голяма шахматна дъска. Затова можете самостоятелно да направите или изчертаете бойно поле за деца. Клетките на тази дъска трябва да бъдат големи, те трябва да бъдат много по-малки, отколкото на обикновен борд.

Вместо стандартни фигури, можете да направите фигури на животни - вълци, зайци, мечки. Движенията на животните трябва да са прости - всичко в една посока, но с различен брой полета. Можете да се научите да ядете фигурата. Важно е да донесете на детето приблизителните условия на играта, макар и в такава модифицирана форма.

4 години

На 4-годишна възраст детето е независимо лице. На тази възраст можете да го научите на истинските правила на шахмата, но е по-добре да го правите в игрална форма, а не да бутате и принуждавате да играете със сила. Той все още не може да държи внимание дълго време, така че часовете трябва да бъдат кратки, не повече от половин час. Можете да покажете интересен анимационен филм по тази тема или да разкажете страхотна история за шахматни фигури.

Погледнете с карикатурата на бебето с Fixies.

Малките деца са добре включени във физическата подготовка на упражненията, някак си свързани с играта - например, клякане с любимата си шахматна фигура в дланта на ръката ви.

5-6 години

На тази възраст родителите най-често водят децата в шахматни секции. Детето е готово да овладее изцяло играта на шах. След като се запознаете с основните закони на шахмата, трябва да започнете да учите да правите движения „правилно”, т.е. да правите силни движения - да поставите парчетата в центъра на дъската, да атакувате, да защитавате, когато атакувате.

Но пет-годишният дете все още е малък, така че не забравяйте за децата методи на преподаване - преподаване на приказки, забавни стихотворения, които помагат да запомните правилата.

Съществуват различни методи за преподаване на деца от предучилищна възраст, но всички те са общи, че основната дейност на детето в тази възраст е игра. Следователно е необходимо да се тренира само под формата на игра.

Ученици (над 7 години)

Овладейте науката за шахта напълно - решаване на проблеми, обучаване на най-добрите тактики (например, вилица, куп и други), разказване на интересни факти за шахмата. Вие ще трябва да се научите как да играете трудно - много деца в тази възраст са вече сериозни съперници.

Препоръчителна последователност на занятията с детето.

Първият урок е по-добре да се посвети на историята за произхода на шахмата - шахматна легенда, адаптирана към възрастта на ученика.

Във втория урок обяснете, че бордът е бойно поле, а цифрите са войски. Кажете ни какво прави всяка фигура в армията. Пешките са пехота, конете са кавалерии, слоновете са войски на слонове, лагерите са лодки, кралицата е командир, царят е генерал.

След това отделете един урок на всяка фигура.Разглобете в детайли как вървят и "изяждат" враговете си. Опитайте се да представите всичко това в интересна форма.

Например, можете да разкажете една приказка за пешка, която е успяла да преодолее всички трудности и да стане кралица. Или да се обличаш някаква фигура, да я направиш къща на дъската, да я търсиш.

За да консолидирате познанията за фигурите, играйте играта

 • "Magic bag" (нека детето определи с докосване коя фигура е извадил);
 • „Какво е общото?“ (Трябва да се сравнят две цифри - как са подобни и как се различават, например, цвят, горна част и друга).

В следващия урок научете правилното поставяне на фигури и не забравяйте да го повторите. Ако детето е трудно да постави фигурите в следващия урок, можете да го направите с улики и да му помогнете. След това обяснете правилата на играта, концепцията за проверка, помощник, силен ход.

Детето трябва да разбере, че в шахмата не винаги е този, който има най-много парчета, който печели.

Играйте първата игра. Дотогава можете да играете с ограничен брой парчета - тези, чиито движения вече сте научили.

Основи на стратегията

Дете от предучилищна и училищна възраст Трябва да обясните основите на стратегията, която всеки шахматист трябва да знае:

 • Винаги мисли за защита на своя цар. Ако той попадне в капана, играта ще приключи. Затова, дори да атакувате противниковите фигури, се грижете за сигурността на вашата основна част. Например направете замък и го скрийте в ъгъла на дъската.
 • Не "прозявам" фигури - не ги давайте просто така.

Всяка фигура има определена цена, която трябва да кажете на детето:

 • Пешката струва 1 точка;
 • Коне и слон - с 3 точки;
 • Топка - 5 точки;
 • Queen - 9 точки;

Кралят е безценен, защото ако е приятел, играта свършва.

На бебето може да се покаже цената на парчетата по пример на пионки или други неща - например, рицарът струва 3 пешки (бонбони), топ - 5 пешки (сладки).

 • Контролирайте центъра на дъската. Цифрите в центъра са по-силни от тези в покрайнините. Те имат повече пространство - възможности за движения и атаки. Затова е желателно да се „хване” центъра - да се поставят там, например, пешки и рицари, които не могат да ходят на дълги разстояния. И фигурите на далечни разстояния - слонове, кралове, кралица - можете да го държите под контрол отдалеч, атакувайки централните полета.
 • Използвайте всички шахматни фигури в играта. Ако някои от тях „почиват“, оставайки в оригиналните си места, може да нямате достатъчно сили да атакувате. Всички войници трябва да участват в играта, в този случай победата няма да отнеме много време.

Правила за шахматен турнир

Детето трябва да обясни правилата на шахматните турнири и да ги използва вкъщи. Много важно правило - „докосна - отидете“, „вземете - вземете“ - ако докоснете парче, трябва да направите ход по него. Ако това е вражеска фигура, трябва да я ядете, ако такъв ход е възможен.

В допълнение, турнирите винаги се провеждат със специални шахматни часовници, на които може да се установи контрол. Ако времето изтече, губите. Вземете часовник и понякога играйте с тях у дома.

Но не се увличайте с твърде бърз шах (например, по 5 минути). Детето трябва да мисли и анализира позицията, с такъв контрол е невъзможно.

Как се играе с дете

 • Не се стремете винаги да спечелите бебето - за да може да се разстрои и бързо да загуби интерес към играта, понякога можете да направите равенство или да загубите.
 • Не губете често - детето ще свикне да печели постоянно и ще бъде болезнено да загуби. Можете да дадете малък старт - фигурата, така че играта да е равна.
 • Анализът на грешките след играта е полезен - кои движения са добри и кои не са много добри.
 • Играйте с детето си възможно най-често и той ще стане силен претендент.
 • Хвалете го дори за малки постижения - той намери силен ход, успя да направи равенство, реши пъзел.

Не изисквайте от детето веднага да стане шампион.

Ползите от шахмата и влиянието върху развитието не могат да бъдат надценени - те перфектно развиват логика и абстрактно мислене, учат усърдие и постоянство в постигането на целите. Ето защо, дори ако детето не стане силен шахматист, играта със сигурност ще му помогне да научи по-добре. Например, много шахматисти са добри математици, защото алгоритъмът за решаване на математически и шахматни проблеми е много подобен.

Шах също учи на отговорност - детето трябва самостоятелно да избере коя стъпка да направи на борда, а той сам е отговорен за последствията от избора.

Как да се интересуваме?

Много родители се чудят как да интересуват детето в шах, ако той не изразява специално желание да ги играе? Няма точни инструкции. Можете да си купите големи и красива шахматна дъска (колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е цифрата), заедно с бебето разгледайте фигурата. Кажете им, че всички те са - армия, където пионците са войници.

Ако вече сте запознати с основите на шахмата, можете да играете страхотни шахматни образователни игри, подходящи за 2 деца. Например, играта на унищожаване на пионки. Върху дъската се поставят само пешки и противниците играят само с тях. За да спечелите, трябва да изядете всички пешки на противника.

Можете да вземете палка - който бързо и правилно поставя фигурите. Можете да шиете, рисувате, слепи шахматни войници, измисляте други задачи.

Когато някой в ​​семейството играе шах - например баща, дядо, едно дете може да го помоли да преподава - тук е важен личен пример. Всеки, който може да играе, може да проведе малък майсторски клас.

Ако след всичките ви трикове детето не се интересува от играта, по-добре е да се върнете към нея след няколко месеца.

Няма нужда да принуждавате да играете, вредата от това ще бъде повече от добра.

Fixiki съвети как да играеш шах, виж следващото видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве