Настолни игри за деца 2-4 години

Съдържанието

През последните една и половина или две десетилетия настолни игри престана да бъде много популярен поради бързата атака на компютърни игри и специални приспособления за игри, но търсенето за тях не е напълно изчезнало. Днес все още се правят настолни игри, предназначени за различни възрастови категории играчи, но сега малките деца стават основна целева аудитория за такива продукти. Мнозина осъзнаха, че това забавление има изразена полза. Някои родители купуват игри за деца на 2-4 години.

Ползите

Сред възрастните е широко разпространено мнението, че всички детски игри (макар и активни, макар и настолни игри) не носят друго съдържание, освен забавление. Такова разбиране на геймплея е фундаментално погрешно, тъй като 99% от игрите някак допринасят за развитието на детето.

Може би единственото изключение може да се нарече тези игри, които съдържат определен аморален смисъл или осигуряват морално унижение на губещия.

Ако говорим за настолни игри за деца на 2-4 години, тогава няма никакви безполезни опции - всеки дава полезни практически умения.

обучение

В неговите 2-4 години, детето все още е твърде малко, така че дори и тези задачи, които изглеждат елементарни за нас, могат да бъдат трудни за него - и дори неразрешими. Такова дете не винаги преброява до десет, да не говорим за по-големи числа, има относително слаб речник, недостатъчно развита двигателна способност и много краткотрайна памет.

Всички тези качества трябва да бъдат развити, но трохите не разбират напълно техните ценности, така че той няма да го направи сам. Остава само да го интересува, така че той постоянно да иска да подобри тези и други умения.

И тук се оказва, че дори обикновените "проходилки" са полезни, защото там трябва да преброите ходовете и нека числата бъдат малки, но скоростта на броене ще се увеличи с времето.

Тези или други видове домино и лото ще помогнат да се запомнят повече нови думи, което е полезно както за лексиката, така и за обучението. памет, Има и реакционни игри, които подобряват физическата активност на детето.

социализация

В съвременния свят този, който е в състояние бързо и правилно да установи контакти с някой, постига най-голям успех. Това качество не е вродено, всеки може да го научи, но е необходимо да започнем да учим възможно най-рано - само по този начин детето ще израсне отворен човек. Настолните игри са страхотни за тази цел, тъй като те са достатъчно вълнуващи, за да интересуват повечето деца и обикновено изискват поне двама играчи.

Ако геймплеят е организиран в семейния кръг, тогава всички членове имат възможност да прекарват времето си заедно - дори ако техните интереси и хобита като цяло не съвпадат. В допълнение, играта облекчава стреса и нормализира семейната атмосфера.

Разбирайки истинското значение на игрите на борда, те се използват активно в детските градини, което позволява на децата да се сдобият с нови приятели. Тя развива умения за общуване и ви позволява да научите много интересни неща. Приятели на детска градина вероятно ще бъдат забравени в младши училища, но умението за търсене на приятели ще остане.

Подобрение на настроението

В крайна сметка, в развлеченията (дори без оглед на практическия компонент), също няма нищо лошо.Няма родители, които да искат децата им да бъдат нещастни - трябва да вземете под внимание, че това ще доведе до проблеми за самите родители, които ще трябва да успокоят плач или просто недоволно бебе.

Освен това, ако детето се чувства добре, той е почти винаги нащрек и активен, а в това състояние е много по-добре да възприема нови знания и умения - оказва се, че навременната доза положително помага за подобряване на ученето и ускорява процеса на развитие.

Психолозите, които внимателно са проучили този въпрос, също сочат поведенчески аспекти на развитието на бордовите игри. По-специално, децата обикновено са доста придирчиви, те не винаги са лесни за привикване към всякакви правила (и като цяло на понятието за правила). Само една игра, в която или ги наблюдавате, или не играете изобщо, ви позволява да дадете на детето това умение, без което той не може да направи в живота. Настолни игри ви позволяват да научите детето си, без сериозни последствия, че всичко не винаги ще бъде в негова полза., но това не е причина да се разстрои или да се откаже.

вид

По отношение на разнообразието, настолните игри за деца на възраст между 2 и 4 години са малко по-ниски от игрите, предназначени за по-възрастни възрастови групи - това се дължи на сравнително малък брой умения, които вече са на разположение на играчите от тази възраст. Въпреки това, игрите не са много различни само по съдържание, но има безброй форми, които да измислят. Струва си да се подчертаят най-добрите образователни игри от различен тип.

Ако стриктно преследвате целта на обучението, трябва да обърнете внимание на така наречените дидактични игри. Тяхната специфика е, че те не осигуряват победители и губещи, а обикновено има само един играч - дете. Самата игра е инициирана от възрастни и дори не е подобна на игра, а на задача, но толкова добре прикрита, че детето го възприема изключително като забавление.

Ако имате нужда от конкретни примери за такива игри, тогава най-забележителният пример може да бъде лото, в което например трябва да „хранят“ боядисани или печатни животни с чипове с предпочитаната от тях храна. По време на процеса бебето придобива елементарно екологично знание и умения за асоциативно мислене, тренира паметта. Ако го помолите да нарича животни и любимата им храна, можете също да развиете речеви апарат.

Подобни теми могат да бъдат разработени и от други асоциации - например, кой живее там, плодове и зеленчуци.

Ако желаете, дидактическата игра може да се направи самостоятелно. Най-простото е да се вземат същите кутии (три парчета) и да се поставят върху тях с цветна хартия с различни цветове и след това да се нарязват плодови фигурки от една и съща цветна хартия. Смесете получените чипове и помолете детето да ги подреди в кутии, фокусирайки се върху цвета, и в същото време нека го произнася имената на цветовете. Ако продуктите са ярки и красиви, детето определено ще го хареса.

Друг често срещан тип настолни игри за малки деца е ходилката. Разбира се, хората от всяка възраст могат да играят такива игри, но само за много малки деца такъв дар може да осигури истинско развитие. На първо място, играчите имат уменията за броене, необходими за ходене. Тъй като стандартните кубчета за 2-4 години могат да дадат твърде големи количества, производителите често оборудват игрови комплекти със специални кубчета, където максималният брой ходове е ограничен до три или четири, което дори и много малко дете може да направи.

Въпреки това, ползата не е само в преподаването на сметката - важна роля играе и външното обкръжение, което първоначално е било предназначено да интересува децата. В крайна сметка никой не стига абстрактно до финалната линия - винаги има някакъв заговор, било то състезателни автомобили, всеки от които иска да дойде на първо място, или приказни герои, които бързат да помогнат на другарите си, или дори конвенционални мишки, които искат да ядат сирене възможно най-скоро.

За възрастните това е само черупка, а децата, които се намират в нова ситуация, се представят на мястото на действащите герои, започват да се замислят върху това, за което никога не биха се сетили в ежедневния детски живот.

Това допринася за развитието на фантазията, а в бъдеще - способността да се мисли творчески, да не говорим, че една непозната история може да даде на младия играч някаква нова информация за нещо, което не е знаел преди.

А проходилка също е доста лесно да се направи, особено в ерата на компютърните технологии. За полето можете да използвате всякаква картина от интернет, като я допълвате с пешеходни клетки чрез графичен редактор. Играта на зарове се продава във всеки магазин за играчки. Ситуацията с игрални чипове изглежда малко по-сложна, но те могат да бъдат изрязани от цветни картони. Остава да излезе с вълнуващ заговор - и можете да създадете наистина интересна игра за детето, което никога няма да намерите в магазините.

Друга популярна детска игра е домино. Тази опция е чудесна за детската градина, защото позволява сравнително голям брой участници - до 4-6 души. Самата игра не съдържа хартиени елементи, има само относително тежки кости, което позволява използването на летни площадки и свеж въздух за игра.

В детските домино (за разлика от “възрастните” варианти) се използват не числа, а снимки. Темата е същата: животни, зеленчуци и плодове. Въпреки че играта изглежда доста примитивна, тя допринася значително за социализацията и най-важното е, че тя изисква най-високо ниво на развитие сред всички споменати. Като минимум човек не може да се справи без ясно разбиране на правилата и това изисква активна умствена дейност.

Детето не е ограничено от необходимостта да прави това, което ще каже кубът (за разлика от същите проходилки) - той може да избере коя кост да му даде, и с течение на времето ще започне да разбира как да го използва, за да спечели. В допълнение, благодарение на използването на различни изображения на детските домино, детето бързо запаметява имената им.

Той попълва лексиката и тренира паметта, а самият геймплей със сигурност предизвиква дискусии между играчите, като допълнително стимулира уменията на умствената дейност и речта.

Използването на комплекти „възрастни” домино на възраст от 2 до 4 години е невъзможно по две причини - на децата изглежда прекалено скучно, без картини, и все още им е по-трудно да овладеят, отколкото картините.

Още няколко версии на игри за деца от тази възрастова група, вижте следния видеоклип.

Съвети за избор

Играта на дъска обикновено се възприема като доста добър подарък, но (както всеки друг продукт) може да се избере успешно и неподходящо. Тъй като тя е представена така, че детето да получи полезни умения по желание, а не когато е принудено, е много важно играта да бъде харесана от детето, че той се интересува от него и започва да играе редовно.

Има няколко прости съвета как да постигнете целта си:

  • За едно дете играта е празник. Дори и да го кара да мисли усилено, той все още не се радва на процеса на решаване на сложен проблем, както в шахмата, а от обкръжението. Поради тази причина, игра на дъска за малко дете трябва да бъде ярка и красива, а също и да приеме известна легенда, наподобяваща интересна приказка.
  • Детето играе в името на ярки положителни емоции, той не мисли за ползите - това е начинът, по който той се различава от възрастен, който играе десети по ред шах, но все още сяда на единадесетия. Това означава, че задачата, поставена от правилата на играта, трябва да бъде достъпна както за разбиране, така и за изпълнение - дори от толкова малки деца. В противен случай дарбата бързо ще бъде забравена, тъй като не само „яркостта“ на частите „докосва“, но и процеса на ангажиране.

Можете да бъдете сигурни, че процесът на наблюдение от трета страна ще ви безпокои много по-бързо от вашето активно участие и ще има много по-малко ползи.

  • За 2-4 години децата обикновено нямат изразени предпочитания по отношение на настолните игри.Те обаче вече могат да бъдат поставени по този начин. Като минимум, не купувайте игри за момчета за принцеси и игри за момичета, чийто сюжет дори повърхностно споменава войни, битки и всяко принудително разрешаване на проблеми.

През тези години се формират първите хобита, но те могат или да изчезнат в рамките на няколко години, или да заживеят за цял живот.

Отзиви

Преобладаващото мнозинство от коментарите на настолните игри за деца на възраст между 2-4 години изразяват положителни емоции. Децата са привлечени от всичко светло и наистина са пристрастени към такива подаръци, а ефектът се вижда доста бързо - децата, които постоянно играят настолни игри са по-развити от своите връстници.

Има и други обещани обезщетения - например, да имаме повече приятели, по-голяма социалност и добро настроение, а в тези семейства, където се играят настолни игри у дома, се отбелязва по-топла атмосфера. Много родители специално различават дизайнери, които със сравнително малък набор от значения на играта измислят десетки и стотици различни визуални дизайни.

Критиците са изключително малко и се отнася изключително за нискокачествени части от играта, което е много вероятно при избора в полза на евтини опции.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве