Образователни играчки за деца

Съдържанието

Развитието на детето преминава през тактилни усещания. По време на играта детето се развива, познава себе си и света около него.

Магазините предлагат богат избор от образователни играчки за хармоничното развитие на вашето бебе. Коя играчка да изберете? На каква възраст и колко играчки са необходими? Можете да отговорите на тези и други въпроси, като прочетете тази статия.

Какво е това и как образователните играчки са полезни?

Развитието се нарича такава играчка, чиято основна функция е развитието на умствените способности на детето ви. Тя е способна да развие определени умения у децата ви, като внимание, логика, реч или лексика.

Също така A.S. В писмата си Макаренко отбелязва важната роля на играта като модел на поведение в бъдеще. Когато играят, децата култивират повечето от качествата, които са необходими в живота на възрастните.

Фразата “игра за развитие” дойде в педагогиката, а след това в ежедневието благодарение на Борис Павлович Никитин, един от основателите на теорията за ранното детско развитие. Разработването на игри, разработени от Никитин, заедно със съпругата му Елена Алексеевна, за първи път бяха пуснати в индустриалното производство в Германия.

Можете да си купите развиваща се играчка в магазина или да го направите сами от скрап материали. Тук е важно да запомните основната му функция: да бъде полезна и да помогне на детето да развие фини двигателни умения, логика, реч, тактилни усещания, въображение, памет и / или внимание. Играчката може да бъде насочена към разработване на един или два вида детски дейности, или може да покрие пълния списък, споменат по-горе.

При разработването на игри, заедно с плюсовете, има и отрицателна страна. Те не винаги изпълняват важна функция - независимото изграждане на играта. Най-често те посочват точните препоръки как да играят. Например, разделете плодовете и зеленчуците един от друг. Има деца, които допълват тези правила с елементите на играта, излагайки едни и същи предмети (плодове и зеленчуци), например, като се чувстват кисело-сладки.

С други думи, придобивайки развиваща се играчка, родителите не трябва да следват точните правила на играта. Позволете на децата си да показват въображението си и да създават свои собствени правила на играта. Стани наблюдател.

вид

Голямата селекция от играчки позволява на родителите да намерят най-подходящия за любимото си потомство. Остава само да определите какво искате.

сортировач

Заглавието определя основната функция на артикулите за сортиране. Самият дизайн на играчката (рамката) трябва да каже на детето правилата за сортиране, най-често, по форма. Благодарение на сортировача, изобретен от Мария Монтесори, децата развиват фини двигателни умения, координират движението на влака, получават знания за цвета и формата на обектите, стават усърдни и внимателни. Играчка сортиране е най-доброто за деца до 4 години.

Преподаватели

Тези видове играчки включват мобилни телефони, дрънкалки и музикални инструменти. Всеки родител знае, че подвижното мобилно устройство над бебето перфектно развива паметта и вниманието на бебето, а правилно подбраната дрънкалка ще позволи на бебето да развие фини двигателни умения и музикално ухо.

Борд на борда

изчисляване маса или abacus (от латински abacus - броене борда) - е пирамида с щифтове за подреждане на топки с различни цветове върху тях. Изводите са подредени във възходящ ред: от малък (за нанизване на една топка) до голям (за 5 топки).Целта на играта е да запознае детето с резултата, да сортира топките по цвят и да ги нанизва на щифтовете.

Развиващите се арки с детски играчки

Развиването на арки с играчки ще помогне на родителите ви в кола, инвалидна количка или у дома, развиват моторни умения, тактилни и цветови възприятия.

Такива играчки имат универсална стойка, дължината и широчината им се регулират от панти, което ги прави по-гъвкави. Най-често, дъгите са изработени от ярка пластмаса, а щипката се използва като приставка, тъй като те са лесни за закрепване към инвалидната количка, количката и / или автомобилния превозвач.

Арки с „засмукващо“ закрепване могат да се използват като под в къщата или далеч.

Играчките, прикрепени към дъгата, ще забавляват детето. Повечето от тях са изработени от мек плат, правят силни или шумолещи звуци.

Някои играчки са пълни с малки пластмасови топки за развитието на мотилитета на ръцете, а на други можете да намерите и кърпичка за бебешки зъби.

интерактивен

Самото заглавие има важна цел - развитие чрез забавление. С натискането на определен бутон бебето получава желания резултат и радост. В зависимост от възрастта, звуците могат да бъдат кратки или дълги, под формата на дума или цяла фраза. Помага за увеличаване на лексиката, слуховата памет и координацията на движението.

Desktop

Настолните игри, особено в компанията, помагат да се научите как да работите в екип, да покажете своята инициатива, постоянство и памет на влака.

Настолните игри могат да бъдат разделени на няколко вида, в зависимост от възрастта на децата.

 • 3-5 години. Подробности за играта за тази възраст са големи, ярки. Ако това пъзели, а след това не повече от 40 части. Ако играта е на обучение да вкара, а след това до 10. Ако кубчета, а след това с големи снимки.
 • 6-9 години. На тази възраст става интересно да се играе стратегия. Можете спокойно да играете шпиони или да станете истински детективи!
 • от 10 и нагоре. Тук момчетата могат да посетят ролята на фермери, милионери, имиджмейкъри, фризьори. Много игри помагат за придобиване на физически умения.

По вид развитие

Образователните играчки са условно разделени на няколко вида, способни да развият тези или други способности.

Развитието на фините двигателни умения

За фини двигателни умения, шумолене на обекти, торби с различни пълнежи, малък конструктор, шнур ще бъде идеален. Много родители правят торби с отпадъци или дъски, върху които са прикрепени различни малки предмети. Това включва и лабиринти с пръсти, меки книги и дрънкалки на комбинираните видове тъкани.

За да създадете първите творчески шедьоври, ще помогнете бои за пръсти, моливи или глина.

Попълване на речника

Развитието на речта играе важна роля в живота на всяко дете - той се научава да идентифицира предмета, да описва и отговаря на въпроси, използвайки играта.

С помощта на картите можете да опишете явленията на природата, да сортирате дрехите. Използвайки обикновена топка, играйте с детето в „годни за консумация - негодни за консумация“.

За развитието на логическото мислене и речта се използват ролеви игри с пръсти. Можете да измислите една приказка и да я играете заедно.

Торбичките с изненади се стимулират от развитието на речта, когато детската писалка опипва обект и се опитва да му придаде определени характеристики, например „кръгъл квадрат“, „мек твърд“.

внимание

За развиване на вниманието при бебета, дрънкалки се използват играчки за издънки и мобилни телефони. За децата малко по-възрастни се побира дъга с висящи играчки и / или изтривалки. За тези, които са се научили да говорят, можете да използвате меки кубчета с или без велкро. Най-често тези кубчета помагат да се играят сцени, те са разнообразни по форма и цвят.

памет

За развитието на паметта, пъзелите са подходящи в съответствие с възрастта, книги със звуков дизайн на боядисани животни. Интерактивни приятели, които четат поезия и пеят песни, лесно ще станат помощници в развитието на детската памет.

логика

За развитието на логиката, перфектната играчка ще бъде пъзели. Те помагат на детето да се фокусира и да пресъздаде завършената картина стъпка по стъпка. Настолните игри са отлични симулатори за развитието на логическото мислене. За същата цел, подходящи мелници за баня, играчки за плуване.

създаване

За развитието на творческите умения са подходящи комплекти: моливи, пастели, бои.

"Триъгълните" моливи ще станат незаменими помощници за онези, които скоро ще посещават училище. Благодарение на удобната си форма децата бързо разбират как да държат молив правилно!

Все по-често има комплекти, които използват книжки за оцветяване за многократна употреба. Децата идват на радост от такива рисунки с цветен пясък.

За да се развият сетивни умения ще помогнат комплектите за скулптура с плесени.

Музикално развитие

Музикалните умения помагат за разработването на интерактивни играчки, които правят кратки или дълги звуци, които имитират животни, коли, природа и хора. Децата обичат да свирят на музикални инструменти: натискат клавишите на пианото, свирят на тръбата или бият барабана. Всичко това им помага да развият музикално ухо, да чуят ритъма, някои от тях помагат за развитието на белите дробове.

въображение

За развитието на въображението идеалната играчка ще бъде пръстните кукли. Самият хлапе се замисля какво се случва с тях, избира сюжет и се опитва да го продължи сам.

Дизайнерите, състоящи се от големи и малки части, ви позволяват да създавате различни форми, да изграждате пирамиди, къщи по ваша преценка.

Пясъчните комплекти развиват не само фини двигателни умения на ръцете, но и помагат на децата да се обръщат с въображението си, докато играят.

Емоционално развитие

За развитието на емоциите е добре да използвате детски огледала. Огледалото помага да се видят и осъзнават емоциите, да се види как се изразяват. Комплекти от кукли, изобразяващи емоции, картички, топки с изображения - всичко това помага на детето да познава света.

Пространствено представяне

Развитието на пространственото представяне изисква време. Детето се ражда със слух и зрение, но все още не разбира какво го заобикаля. Той все още не разбира дали обектът е близък или далеч, не разпознава форми, не разбира високо или ниско. Тогава идват на помощ на интересни играчки. Например кубчета, геометрични симулатори, пирамиди, чаши, сортировачи и конструктори.

четене

За развитието на умения за четене помощни картички със снимки. Веднага след като бебето научи лесно да запомня и разпознава форми, цветове и размери, той лесно ще си спомни буквите. Интерактивни книги, азбуката ще дойде на помощ.

Донесете радостта от общуването и помогнете за развитието на умения за четене на интерактивни животни, които могат да произнасят букви, цифри и цели изречения. Вашето дете ще бъде възхитено от играчката, която говори с него на неговия език. Повтаряйки буквите зад интерактивната играчка, детето лесно ще си спомни буквите, ще се научи да ги различава и ще ги възпроизвежда самостоятелно.

За по-големи деца, илюстрирани книги, карти с писма, от които можете да сложите думи, подобни на кубчета, ще бъде отличен треньор.

За да преподават математика на деца на средна възраст, пуловете ще бъдат добри приятели, шах и играта "tic-tac-toe". Повечето от тях са издадени в 3D формат, който позволява на децата не само да се научат как да изчисляват движенията си, но и да научат за пространството.

Играта "Пентамино", състояща се от 12 фигури, всяка от които има 5 квадрата, е подходяща за ученици. Задачата на всеки е да направи правоъгълник от тях.

Децата ще помогнат да се развият математическите умения на броячите - abacus.

Ние избираме по възраст

Не е тайна, че детето се развива, когато играчката е подходяща за възрастта.

 • За деца от 0 до 1 година Подходящи дрънкалки, дъги, мобилни телефони, подложки за светъл етаж. Те развиват слуха и подобряват възприемането на информацията, координират движението.Трябва да се помни, че информацията в тази възрастова група трябва да бъде умерена: не повече от две или три части за една играчка, еднаква за цветните решения - оптималният брой цветове е три. Това няма да позволи на бебето ви да се умори от играта.
 • 1-2 години, В тази възраст са подходящи кубчета, пирамиди и / или абакуси. Можете да се научите да различавате цветовете на формата, както и да разбирате принципа на сортиране на части.
 • 2-3 години. Можете спокойно да давате лесни логически задачи, като например пъзели. Интерактивните играчки ще бъдат идеални за развитието на слухова памет.
 • 3-5 години. Време е да смело да преминем от прости към сложни части. Добър вариант ще бъде играта "въпрос-отговор" под формата на карти за лото или интерактивни табла. Децата се учат да работят с естествени материали и глина. На рафтовете можете да намерите голямо количество глина от съвременни полимерни материали.

Играта с приказни герои, кукли, меки играчки под формата на животни играе важна роля в развитието.

 • 5-7 години, Децата все повече се привличат към игрите в екипа. Те обичат да играят настолни игри със своите връстници. Създавайте сюжетни линии, фантазирайте. Любимата игра става ролевата игра "Семейство", където всеки се опитва да играе ролята на родители и деца. Именно на тази възраст се раждат лидерски умения. Трябва да се помни, че след 5-7 години започва подготовката за учебния сезон. Логическите игри на борда, сложните сметки или просто броенето на пръчки ще ви помогнат да се подготвите за училище.
 • 8-9 години. Играта на тази възраст трябва да съдържа повече информация, да научи децата да вземат самостоятелни решения и да ги научи да доказват своята гледна точка. Ролеви игри "Професиите" стават любими. Така че, момичетата се научават да оплескат косата си, да си приготвят храна, да вземат дрехи за кукли, да се опитат сами като дизайнери на дрехи, да създадат интериор за кукли. Момчетата придобиват уменията на автомеханик, дърводелец, музикант и започват да разбират електрониката.
 • От 9 и нагоре. На тази възраст вече не сте дете, но не и тийнейджър. Децата започват да имитират възрастни, все по-често играят ролеви игри. Идентифицирайте способностите и талантите на детето да станат по-лесни. Момчетата все повече се пристрастяват към игри, свързани с автомобили или уреди. Момичетата са очаровани от творчеството.

Мнозина започват да правят играчки сами, например дърво коли или кукли. Те се интересуват от сложни конструктори с голям набор от части, като "Lego".

Като интерактивни играчки все повече се избират животни, които са най-сходни с истинските. Или музикални инструменти, като синтезатор, китара.

Все по-често децата на тази възраст са привлечени от тематични пиеси, например доктор, салон за красота и готвач.

Популярни производители

Важен показател при закупуването на играчка става производител.

 • Фирмата K Kids е отдавна любител на руския купувач. Производството в голям мащаб започва в началото на 90-те години на 20-ти век. Всяка играчка е патентован герой, разработен от дизайнерите на компанията. В продължение на много години, производителят се фокусира върху деца до 3 години.
 • В продължение на десетилетия LEGO остава най-известният сред производителите на дизайнери. Целта на компанията е да произвежда образователни играчки, които да радват децата. Те се справят с тази задача 100%.
 • Fisher-Price също е добре познат на руския пазар. Нейните образователни играчки радват не само децата, но и възрастните. Те се фокусират върху бебетата от раждането, играчките им са винаги красиви и интересни.
 • Tiny Love от Израел работи от четиридесет години, като дава радост на своите клиенти. Играчки, насочени към развитието на сетивата, познати в целия свят.
 • Ханза е специализирана в производството на интерактивни домашни любимци.
 • Американската компания Mattel е позната на всяко момиче.Техните кукли са най-популярните в света, произвеждат се както в базата, така и в ограничената колекция.
 • Руската компания "Умка" се намира в Башкотарстан. Тя е създадена през 2002 година. Основните направления в производството са създаването на игрални сензорни зали и образователни играчки.
 • Омската фабрика за играчки функционира на руския пазар от 1998 г. насам. През това време тя пусна голям брой пластмасови и меки играчки за деца от всички възрасти.
 • Фирма Каляка-Маляка произвежда не само продукти за творчество, но и образователни играчки. В продължение на 11 години те радват клиентите си с добро качество и асортимент.
 • Компанията Bondibon дойде на пазара сравнително наскоро, но вече успя да се утвърди като един от най-добрите в сегмента на настолните образователни игри. Те освобождават игри - пъзели с различни нива на сложност, научни и образователни игри, сюжетни игри - ролеви игри, дизайнери и много други.

Интересни идеи за подаръци

 1. Bondibon's Shy Rabbit образователна игра е предназначена за деца над три години. Светлият дървен пъзел със задачи създава памет, логическо мислене и цветово възприятие. Може да се играе самостоятелно или в компанията на възрастен. Основната задача е да се изпълни задачата на картата, поставяне на подробности за обема на заек. Купувачите отбелязват, че тази играчка е много полезна, особено за обучение на пространствено мислене.
 • Гъбичката с батерийно задвижване Umka ще ви помогне да научите буквите, думите, усукванията на езика. Той също така помага да се разпознават цветовете и формите на обектите. Клиентите отбелязват, че децата бързо усвояват играчка, запомнят добре буквите и учат поезия с гъсеница.
 • Книжка-играчка "Матю ван флот: зоопарк" издателска къща "Махаон" с текстилни вложки. Подарък за най-любознателните деца. Отваряйки книгата, вие се оказвате в света на флората и фауната, където на всяка страница има забавни стихове. Всяка фигура е снабдена с клапани и части, които могат да се преместват, отварят, създават звуци. Книгата ще зарадва всеки, който я купи. Тук живеят лепкави октоподи, космати паяци, перлени черупки и маймуни с опашка. Децата ще се радват на такъв подарък.
 • Компактна пътна версия на учебната игра "Ноев ковчег" за деца от 5 години. Меките фигури на животните са склонни бързо да заемат мястото си върху ковчега (игралното поле). Но лош късмет: не всички животни имат достатъчно място! Компактна опаковка от 24 * 18 см ще позволи да се вземе със себе си на пътя, като се комбинира в малка чанта.
 • Логическа игра "Спасители", състояща се от игрално поле, 6 лодки, карти и 7 цифри, ще ви покаже как да спасите пътниците на кораба. За да имате време да спасите всички пътници, трябва да сте изключително внимателни - лодките могат да се сблъскат един с друг! Една вълнуваща пъзел игра с многовариантни решения, подходящи за по-големи деца.
 • интерактивен учене по света Vtech с инструкция на руски език ще зарадва децата и възрастните. Глобусът съдържа 5 програмни опции, които ще ви помогнат да изучите имената на континентите, океаните. Научете забележителностите и музиката на различни страни по света. Комплектът включва детектор, джойстик и лупа.

Съвети за избор

 1. Всяка играчка трябва да бъде безопасна, а именно: да има стабилен цвят, да бъде изработена от качествен материал, да няма миризма.
 2. Играчката трябва да съответства на възрастта на детето. Производителите винаги посочват препоръчителната възраст. Някои игри и / или играчки съдържат малки части, които могат да станат опасни за много млади изследователи.
 3. Обърнете внимание на цвета. Основната задача е да развие въображението, вниманието и да донесе радост на бебето, защото прекалено ярки и наперени цветове могат да причинят агресия. Ако бебето ви откаже да играе, просто премахнете новото. Децата по-добре от възрастните смятат, че това е от полза.
 4. Хигиената играе също толкова важна роля. Всички конструкции трябва да бъдат разглобени, така че да могат лесно да бъдат измити или избърсани.По-добре е да не миете играчки с кърпи, използвайте специални сухи бебешки шампоани, за да се грижите за тях.
 5. Сериозен критерий при избора на играчка ще бъде цената. Производителите, които използват в производството си само висококачествени суровини, носят сериозни разходи. Ето защо, качествена играчка не е евтина.
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве