Кризата от 5 години при децата: съвет от психолог

Съдържанието

Възрастовата криза е неразделна част от израстването на всяко дете. Постепенно еволюира, бебето става все по-запознато с външния свят и неговото психическо възприятие се променя. Не приемайте кризата като нещо негативно. В психологията този термин означава преход към нещо ново, промяна в разбирането на света за по-възрастен.

Отдавна се открояват няколко етапа на детските кризи - една година, три години, пет години, седем и накрая, юношеството. Всички тези възрастови категории са най-податливи на промени в психиката и всяко дете преминава през тези етапи по различни начини. Задачата на родителите в този случай е да помогнат на детето да ги преодолее.

Етапи на психологическо съзряване

Най-ранната криза при едно дете започва на възраст от една година. По това време бебето започва активно да изследва света. Той вече пълзи, върви и иска да изследва буквално всеки предмет. Детето все още не разбира, че някои неща могат да бъдат опасни и не ги разграничава от другите. Той би искал да играе с розетка или горещо желязо.

Родителите трябва да бъдат възможно най-внимателни през този период от живота на детето. Не е нужно да го наказвате физически, защото детето не разбира защо има толкова много ограничения. Внимателно дайте на детето информация под формата на игра.

Най-добрият вариант за предотвратяване на интереса към опасни предмети е да не се вижда детето.

За да се осигури максимална безопасност на детето, всички игри трябва да бъдат контролирани от възрастни.

На три години бебето вече започва да се самоопределя, за да разбере, че е отделна, независима личност., Той иска да направи всичко сам, включително и за възрастни. Не му пречи в това, нека детето е малко възрастен.

Помолете го да измие чиниите, извадете играчките. Децата на тази възраст са готови и щастливи да предоставят всякаква помощ. Опитайте се да не налагате много ограничения, по-добре да предложите избор, така че детето да се чувства надеждно.

Пет години е много труден етап. Има няколко възрастови характеристики за този период:

  1. Имитация на възрастни
  2. Управление на емоционалното поведение
  3. Интерес към нови хобита и хобита
  4. Желанието да общуват с връстници
  5. Бързо формиране на символи

Детето се развива много бързо и често му е трудно да се справи с него.

Препоръчваме да гледате видеото от семинара на известния психолог Сатя Дас за родителските деца на възраст от пет години:

Симптоми и причини за кризата

Рязката промяна в поведението на детето, реакцията му към думите или действията на възрастните е първият и най-очевиден знак за преход към нов етап на развитие. На тази възраст, гледайки родителите, детето иска да бъде възможно най-близо до тях. Вероятно всички си спомнят как са искали да растат по-бързо в детството си. Но бързо растат не излиза, и детето започва заради това, нервна и затвори в себе си.

Мозъкът на бебето се развива активно, той вече знае какво да сънува. Децата с удоволствие измислят въображаеми приятели, създават различни истории. Те успешно копират поведението на мама и татко, превръщат изражението на лицето, походката и речта си. Възраст от 5 години се характеризира и с любов към подслушване и подслушване, а любопитството към света около нас расте в детето.

Важно е да не пропуснете момента, когато детето стане самостоятелно.

Когато настъпи кризата, детето се затваря, той вече не иска да споделя успехите и неуспехите си с възрастните. Бебето има различни страхове, вариращи от страх от тъмнина и завършващи със смъртта на близки. През този период децата са изключително нервни и несигурни за себе си, те се притесняват от непознати, страхуват се да започнат да общуват с тях. Те не изглеждат като възрастни. Понякога детето се страхува от най-обикновените неща.

Поведението на бебето се променя напълно в обратната посока. Съвместим преди детето да стане неуправляемо, той не се подчинява, показва агресия. Децата могат постоянно да хленчат, да искат нещо от родителите си, да плачат, да се въртят неконтролируемо избухвания, Раздразнителност, гняв много бързо заместват доброто настроение. След кризата децата стават много уморени и много родители не знаят какво да направят, за да върнат всичко в нормално състояние.

Петгодишната възраст се характеризира с раздразнителност и чести промени в настроението.

Какво трябва да правят родителите: съвет от психолози

Можете да разберете родителите, първо се сблъскали с криза от 5 години при едно дете. Безпокойство, дори страх - това е първоначалната емоция. Израстването обаче е неизбежно и често родителите, които не осъзнават това, вярват, че детето просто ги манипулира. Какво трябва да се направи, за да може бебето спокойно да преодолее трудния етап?

Дръжте детето спокойно. В семействата, в които самите родители постоянно се борят, за детето ще бъде трудно да се справи с вътрешните си проблеми. Опитайте се да го отведете към разговора, да разберете какво не е наред, какво го тревожи. Много деца не правят незабавно, но правят контакт и започват да се доверяват на родителите си на своите тайни и страхове. Помислете как да успокоите детето и да предложите съвместно решение на проблема.

Д-р Комаровски дава някои съвети как да се държим, когато детето е истерично

Покажете внимание на детето си, винаги се интересувайте от него, неговия успех. Привлечете го да помогне около къщата, обяснявайки защо е важно да е чиста. Спокойното обяснение е най-добрият начин да се разбере на детето какви са най-простите задължения. Много добър резултат дава история за собствените си успехи. Споделете ги с детето си, можете да разкажете и за страховете си.

Пет години вече не са трохи, които да се следват навсякъде. Дайте на детето си някаква свобода на действие, покажете му, че вече може да е независим. Ако е необходимо, общувайте с него като възрастен, децата го оценяват много. Винаги го подкрепяйте и не се оплаквайте за грешки. Вземайки трудната задача и проваляйки го, самото хлапе ще разбере, че не е слушал напразно съвета.

Действия „забранени“

Често родителите, които се сблъскват с детска криза, незабавно започват да въвеждат много табута и ограничения, да крещят, да се разстройват, обиждат. В никакъв случай това не трябва да се прави. В някои ситуации е трудно да се поддържа самообладание, но за възрастен е все още по-лесно, отколкото за дете, което има малък опит. С правилната реакция на възрастните към капризите и истерията, кризата няма да продължи дълго време.

Няма нужда да показвате на детето собствената си агресия и гняв върху действията му, да се изгубите и да се изпарите в паника по време на гневно избухване. Реагирайте спокойно, седнете и изчакайте докато детето се успокои. След като загубиха силно настроения зрител, децата бързо се разбраха. След това можете да говорите заедно и да разберете причината за капризите.

Не викайте на детето или го наказвайте физически.

Не забравяйте, че ако се държите агресивно като дете, поведението му ще се влоши.

Не контролирайте детето навсякъде и навсякъде, опитайте се да надмогнете себе си и да спрете да го обучавате, Добър вариант е да измислим задължение, което отсега нататък ще изпълнява само детето., Например, поливайте цветята. Обяснете, че ако не се поливат, те ще изсъхнат. Закупуването на домашен любимец също е огромен принос за развитието на независимостта на децата.

Съветваме ви да гледате прехвърлянето на д-р Комаровски за непокорните деца.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве