Как да се отървем от компютърната зависимост при юноши и деца: съвети от психолог

Съдържанието

В XXI век е трудно да си представим живота без компютър. Виртуалната реалност е твърдо установена в нашия дом и всеки ден улавя в плен все повече и повече нови хора. Ние сме привлечени от невероятни възможности, фантастични перспективи., Когато ентусиазмът за игрите и интернет надхвърля разумното, когато човек не яде, едва ли спи и това, което се случва от другата страна на монитора, става по-важно за него от това, което е наоколо, можем да говорим за болезнена зависимост. Лекарите го наричат ​​компютърна зависимост, хазарт. Особено тревожно е, ако детето стане затворник на виртуалната реалност.

Всичко започва обикновено в един сценарий. Майките и татковците, с надеждата да получат час и половина свободно време, дават на детето шанс борд или телефон. Синът е зает, в къщата тишина, възрастните са щастливи. Тогава възрастното дете овладява интернет и разбира, че има много по-интересно от обикновения живот. И след няколко години, родителите не знаят къде да търсят помощ, какво да правят с натрапчиво бреме на децата към високите технологии.

И техните страхове не са неоснователни: детето не се интересува от изучаване, не иска да ходи с приятели в двора, не мечтае да отиде в морето през лятото, не помага с домашните работи, а понякога забравя да яде и не спи добре.

Да опитаме заедно, за да разберем каква е компютърната зависимост при деца и юноши - болест или просто хоби? Какво да направите, за да предотвратите появата му? А ако детето ви вече е пристрастено към виртуалността?

Диагностика или хоби?

Няма консенсус по този въпрос. Международната класификация на болестите не съдържа диагноза „компютърна зависимост”, въпреки че въпросът за включването на този термин в списъка се повдига всяка година. Но много лекари са склонни да смятат компютърна зависимост просто за болест, заедно с алкохолизма и наркоманията. В Германия беше проведен експеримент, в който на двадесет души бяха показани скрийншотове на любимите си компютърни игри. Реакцията на хората се оказа същата като тази, наблюдавана при алкохолиците и наркоманите, когато им е показана бутилка алкохол или доза от лекарството.

Според статистиката 12 от всеки 7000 души са пристрастени към онлайн компютърни игри. 19% от 250-те милиона потребители на Facebook са признали, че се чувстват пристрастени към игри.

Много лекари настояват за включване на компютърна зависимост в списъка със сериозни заболявания.

Най-пристрастяващите предизвика мрежови игри. През 2005 г. в Китай е умряла тийнейджърка от изтощение. Тя играе World of Warcraft в продължение на няколко дни. Година по-късно, в Башкирия, едно 17-годишно момче почина от епилептичен припадък, който се разви на базата на многочасова компютърна игра. Тъжната статистика може да продължи и да продължи, защото такива случаи напоследък стават все по-чести.

Не е тайна, че учениците, които са преиграли кървавите стрелци, могат да организират кланета в реалния живот. Понякога се организират изстрели и кланета от американски и японски ученици.

Страстта към компютърните игри сама по себе си не е опасна. Но кога става пристрастен? Основните признаци, че детето ви е геймър или жертва на интернет пристрастяване:

 • Започва да общува по-малко с абстрактни теми, Всички разговори са около любимата ви игра.
 • Той не се интересува от изучаване, престана да посещава секции или го прави изключително неохотно.
 • Цялото свободно време, което детето прекарва в компютъра. Всеки опит да го принуди да изключи техниката води до скандал. Опитите на родителите да ограничат времето зад монитора причиняват пристъпи на плач, гняв и истерия при дете.
 • Бебето е станало по-раздразнително, настроението му се променя често и без причина - от вълнение той лесно преминава към депресивния блус.
 • Той не знае как да контролира времето, прекарано в компютъра. Той казва, че ще играе два часа, но може да седи много по-дълго.
 • Детето е престанало да се грижи за себе си - без напомняне той може да забрави да се измие, да си мие зъбите, да се преоблече.
 • Той няма приятели. Той почти не комуникира с никого.
 • Вашето дете има “пропуски в паметта”. Страдате от краткосрочната памет, той може да не си спомни какво е казал или обещал преди няколко часа.

Ако намерите най-малко три съвпадения в този списък, това е причина да се предприемат незабавни действия. В интернет вече има специални тестове, които позволяват, след попълване на въпросник, да разберат колко голям е рискът от развитие на компютърна зависимост. Те са до голяма степен субективни и не позволяват стопроцентна диагноза, но те ще ви помогнат да получите обща представа за проблема.

Ако, отделено от приспособление, едно дете навие избухвания, това е ясен знак за компютърна зависимост.

причини

На компютъра обичат да седят почти всички деца. Но защо някои развиват пристрастявания, а други не? Защо за някои деца е лесно да провеждат корекция на поведението и да са трудни за другите? Всичко е за личните характеристики на вашето потомство - в неговия темперамент, ниво на самочувствие, тип организация на нервната система.

Ако тийнейджър не е уверен в себе си, той има малко комуникация извън дома - той е много вероятно да стане пристрастен към онлайн комуникацията. Там той ще намери това, което му липсва в живота.

Децата с високо ниво на тревожност, страхове често “седят” върху героичните компютърни епоси. Те обичат да се идентифицират като всемогъщ характер на играта, който убива орди от чудовища с една лява ръка. В този случай детето компенсира липсата на смелост и решителност в действителност.

Разработчиците на игри са наясно с това и всяка година те подобряват своя продукт все повече и повече - висококачествен звук, 3D графика, ефектът от присъствието ... Всичко е създадено така, че в играта човек да се чувства “истински”. Психиката на детето е по-лабилна, по-лесно е да ги пленим от възрастните, те бързо вярват в случващото се. Ето защо за всеки възрастен, който страда от компютърна зависимост, в нашата страна сега има повече от 20 деца със същия проблем.

Какво наистина се случва? Детето престава да възприема света като преди. Както компютърната зависимост се развива, тя губи най-добрите човешки качества - съпричастност, любов, честност.

Най-зависимите от притурки са:

 • Деца, страдащи от дефицит на внимание. Родителите прекарват малко време с тях и след това връстниците им ги игнорират. Най-добрата превенция в този случай е любовта и участието в живота на детето.
 • Деца - холерични и деца - меланхоличен. Особеното е тяхното възприемане на света и без компютри. Момчетата с такива темпераменти по-лесно от другите „свикват“ с предложените обстоятелства.
 • Деца от "проблемни" семейства. Става дума за семейства, в които се практикува домашно насилие - скандали, побои и принуда. И дори ако друг член на семейството е жертва на насилие, детето ще се стреми психологически да избяга от тази неприятна реалност в друга. Защо не виртуално? Същото важи частично за семейства, които наскоро са развод родители, и за детето все още е трудно да приеме промяна.
 • Деца, които не са свикнали да пестят време. Ако детето не е било научено рационално да управлява времето си още от детството си, то след 10-12 години има прекалено много свободни минути и часове.Той искрено вярва, че задължението за почистване на помещението или изваждане на боклука може да бъде отложено за по-късно. В действителност е много по-интересно да прекарвате време. Без родителски контрол такива деца няма да ударят с пръст домашните работи, но ще седят пред компютъра с голямо удоволствие.
 • Деца, страдащи от комплекси. Едно момиче, което не харесва собствения си вид, в компютърна игра, получава шанс да стане красив воин. Срамежливо и плахо момче успява да бъде победоносен герой. Играта изпълва празнините в душата на детето и постепенно престава да бъде себе си, но става характер в играта.
Ако не обръщате достатъчно внимание на детето, той вероятно ще развие компютърна зависимост

вещи

Компютърната зависимост може да доведе до много лоши последствия:

 • Социална изолация, липса на способност за общуване и преговори.
 • Нарушения на нервната и психическата личност - психоза, клинична депресия, истерия, шизофрения.
 • Трудност при учене, липса на мотивация.
 • Асоциативно поведение, неразбиране на границите на разрешеното, включително закона. В резултат на това детето може да стане престъпник.
 • заболявания: гастрит, нарушение на позата, хемороиди, синдром на хроничната умора, изтощение на целия организъм, язвена болест и дванадесетопръстника, миопия, глаукома, "синдром на сухото око", далекогледство, синдром на дисплея.

помощ

Има няколко начина да помогнете на детето да се отърве от компютърната зависимост. Но трябва да се вземе предвид степента на пристрастяване. В някои случаи родителите могат да помогнат на детето си, а в някои се нуждаят от помощ от специалисти.

Говоренето е първата стъпка, за да се отървете от компютърната зависимост в бебето

Образователен разговор

Чудесен начин в началния етап на зависимост. Важно е да се разберат причините за пристрастяването. Защо детето от другата страна на монитора е по-добро от вас? Най-често срещаната грешка е да започнете да преподавате за опасностите на компютъра, да създавате проблеми и да се харесвате на съвестта на детето. Това само ще го дразни. Опитайте се да станете "колега".

Прекарайте вечерта със сина си в любимата му игра. Играй с него, чат. Нека ви разкаже за всички герои и техните способности. В хода на виртуалните приключения, внимателно предизвикани от детето, защо той иска да бъде този герой, а не други? Защо се нуждае от толкова много оръжия? С кого се бори? Ще бъде направен контакт, може би не за първи път. Но когато разберете за себе си какво привлича син или дъщеря в игра, ще можете да планирате свободното си време малко по-различно, включвайки в него самото нещо, което липсва.

Скандали и злоупотреби - вашите основни врагове в борбата срещу пристрастяването

психоанализа

Днес това е най-често срещаният начин за справяне с компютърната зависимост при децата и възрастните. Опитният психоаналитик ще ви помогне да разкриете истинските коренни причини за преминаването към друг виртуален свят. Понякога, след само една сесия, специалистът ще определи точно кои семейни проблеми, лични комплекси, морална травма тласкат детето в различно пространство и измерение. Родителите се насърчават да участват в терапията.

Ако вземете цялото семейство с искрено желание да промените нещо в живота си, резултатът ще бъде положителен. Основното условие е родителите да са готови да правят промени в собствения си начин на живот, навици и характер. Психоаналитичните услуги не са евтини. Но този метод е ефективен, когато пристрастяването отдавна е превишило началния етап.

хипноза

Преди десет години психотерапевтите започнаха да лекуват компютърната зависимост с хипноза. Опитът придоби достатъчно. Хипнологът въвежда детето в транс (със съгласието на родителите) и нежно му дава психо-отношение към безразличието към компютърните игри и комуникацията в интернет. Алкохолиците кодират по този начин.

обаче не трябва да мислите, че хипнозата е панацея. Първо, не всички хора са хипнотични, и второ, симптомите на зависимост могат да изчезнат, но скритите им причини остават. И тогава детето, от чийто живот са отишли ​​компютърните игри, ще започне да запълва празнотата с нещо друго. Не фактът, че нещо добро и полезно. Други патологични състояния могат да заместят компютърната зависимост - от кражба до наркотици.

Хипнозата не е ефективна във всички случаи.

лекарства

Често, за да се отървете от пристрастяването към компютъра (особено при "пренебрегваните" етапи) използвайте лечение с наркотици. Наркотиците се предписват от лекар. Обикновено това се случва, ако детето има нарушения на личността, депресия, тревожност. Назначава специалист антидепресанти, успокоителни.

Необходимо е веднага да се каже, че е невъзможно да се отървем от таблетки и инжекции само от компютърна зависимост, тъй като те лекуват последствията, а не причината. Както и да е, и без психологическа помощ и рехабилитация не е достатъчно. Да, и употребата на психотропни лекарства никога не е носила голяма полза за тялото на детето.

Съвети от психолог

 • Ако откриете пристрастяване към компютър в дете, не се паникьосвайте. Можеш да го плашиш с реакцията си и да го изкараш още по-дълбоко в отделно състояние. Анализирайте ситуацията и направете план от нея.
 • Не крещи, не обвинявайте детето си. Той не е виновен. В крайна сметка, не бяхме ли ние някога му подарили притурка в ръцете си, за да я заемем за известно време? Поемете отговорност за себе си и бъдете търпеливи. Компютърната зависимост не отстъпва бързо.
 • Намерете подходящо време да говорите със своя син или дъщеря. Потърсете причината за доброволното му отклонение във виртуалността.
 • Предложете на детето си интересни начини да прекарате свободното си време. Не забравяйте, че те трябва да съответстват на причината за пристрастяването. Ако плахо дете е любител на игрите, да се чувстват всемогъщи, да го даде на секцията за бокс, карате, организира скок на парашут. Ако тийнейджър няма остри впечатления в ежедневието, предложи да отидеш заедно на почивен ден и да играеш пейнтбол или да участваш в интерактивно търсене в реалността. Сега те са общи. Там детето ще може да се чувства като един и същ герой, но за истински. Ако вашият син или дъщеря имат проблеми с общуването, запишете детето в театралното училище, на танцови курсове, където и да е, където работи принципът „ние сме екип“.
Дайте на детето ярки впечатления и незабравими мигове!
 • Задайте цели за дете на издръжка. И постепенно го привиквайте да си поставя цели и да отидете при тях.
 • Не трябва да му забранявате да седи пред компютъра или да му отнеме приспособлението, опитвайки се да се разграничи със сила от таблета. Това ще предизвика агресия и негодувание. И тези чувства не водят до установяване на контакт.
 • Определете отговорностите на детето, Уроци, почистване, ходене на кучета, изваждане на боклука. Не се страхувайте да го претоварвате. Никой не е умрял от домашните задължения. Насърчавайте, но не и допълнително време на компютъра. Инсталирайте системата за награди сами. Какво би могло да бъде? Малко пари, които едно дете може да спаси за мечтаните си маратонки или нещо друго, което той иска.
 • Компютърната зависимост бързо нараства. Ако преди 10 години от нея пострадаха 14-16-годишни юноши, сега можете да срещнете майки, които се оплакват, че не могат да изгонят 4-5-годишното си дете заради монитора. Ако детето все още не е на 10 години, опитайте се стриктно да натоварите времето, прекарано в играта. За предпочитане е не повече от половин час на ден. А най-добрият начин за намиране на алтернативна професия - компютърът не е най-добрата играчка за малки деца.
 • Бъдете готови да промените себе си. Заедно с детето ще скочите с парашут, научете ролкови кънки, отидете на риболов или танци. Не забравяйте, че да си сам с пристрастяване не може да се справи.
 • Не се отпускайте. Както при лечението на алкохолизъм или пристрастяване към наркотици, пациентът може да има рецидиви, нарушения. Изглеждаше, че детето е в състояние да отвлече вниманието от „танчиките“ и „войната“, но вие сте се карали и той отново се отдалечава, опитвайки се да се скрие в играта.

Врагът трябва да знае лично

Родителите, чиито деца са прекалено страстни към интернет и игрите, трябва да знаят кои игри са най-пристрастяващи и осакатяват психиката.

В този списък, според експерти, The Sims, ужасът на Петте нощи във Фреди, Second Life, Prototype, Left 4 Dead 2, Fallout 3, Splatterhouse и Светът на Warcraft. Наскоро децата и подрастващите се насочват къмСветът на танковете».

“Танковете” не са толкова кървави като “Splatterhouse”, където отрязаните крайници, разкъсана от врагове, е норма, а не дивак, но имат свои собствени нюанси. Играта "Танкове" изисква парични инвестиции - защото техниката трябва да бъде подобрена ("изпомпвана"), Къде взема детето? Правилно, с родители. И ако не го направят, могат да го откраднат от външни лица, защото желанието да има най-готиния резервоар в този момент е по-силно от здравия разум. Видях възрастни мъже, които „инвестират” по-голямата част от доходите си в танкове, без да мислят за семействата, децата и задълженията си. Какво да кажете за тийнейджърите? Отделете малко време, попитайте какво играе вашето дете, опитайте се да го играете сами, опознайте врага колкото е възможно повече.

Ако детето има пристрастяване към интернет, трябва да бъдете нащрек всеки ден. Измамници, педофили, перверти от всички ивици напоследък чакат деца, които не са вкъщи, а в интернет. Погледнете групите в социалните си мрежи. Влезе ли в така наречената група на смъртта? Това са общности, в които тийнейджърите са обучени да се самоубиват. Има ли някакви непознати възрастни сред неговите контакти?

За кода за сигурност в социалната мрежа вижте Училището на д-р Комаровски.

Би било несправедливо всички компютърни игри да се записват в злонамерени. Разбира се, има образователни игри, които развиват логика, мислене, памет.

И така, най-големият ми син по едно време изучаваше английската азбука. В това му помогна Мечо Пух от игра, отбелязана с 3+. Когато забелязах, че син в 3-ти клас вместо уроци концентрирано унищожава друга партида кървави зомбита в Left 4 Dead от пушка, и когато го попитаха къде да си почиват, той отговори: "Мога ли да остана вкъщи?" - или сега, или никога. Синът по това време, между другото, тежеше под 70 килограма, страдал от затлъстяване на първия етап, и по принцип не искал да ходи на никакви секции. Трябваше само да се обърне, докато грабваше чинията си и отиде да яде пред компютъра. Като подарък за празниците поисках нова игра или друг диск с продължаването на играта ...

Затова го заведох в кадетското училище, където той облече военната си униформа, научи се да бягам и да се качвам, да скачам с парашут и да разглобявам автомата Калашников. В началото, капризна, разбира се, невероятно, страда и се оплака. Когато в пети клас обяви, че ще бъде военен човек, едва ли бяхме изненадани. Сега той е на 17 години. Завършил е с отличие в Президентското кадетско училище в Ставропол. Научава три чужди езика. Това лято възнамерявам да се запиша във висше военно училище. Мечтата му е да стане скаут.

Хора на същата възраст, които прекарват свободното си време в компютърните игри, не го наричат ​​много печатна дума и са изненадани как може да седи за компютъра толкова дълго. Сега съм благодарен на съдбата, че успях да видя навреме симптомите на началото на зависимостта и бързо да го блокирам. Сега гледам на средния син. Досега не става въпрос за зависимост, но аз винаги съм готов.

С течение на времето, признавайки зависимостта от виртуални игри в едно дете, можете да спасите бъдещето му

Други крайности

Веднъж един стар познат ми се обади и избухна с дълъг и подробен текст на тема „Как да живеем по-нататък?“. Казват, че “този идиот” няма да постигне нищо в живота, защото освен “компанията” той не се нуждае от нищо. Той прекарва цялото си свободно време там и не иска да чуе нищо.Беше за нейния 13-годишен син. Въображението ми веднага изрисуваше най-тъмните изображения и обещах да се кача на другия ден и да говоря с тийнейджър.

Миша ме поздрави с тъжна усмивка. Беше очевидно как го измъчваха постоянните упреци и дори истерии от майка си. Отидох на масата и, за моя изненада, намерих на нея книги за програмиране и графичен дизайн. Няколко въпроса бяха достатъчни, за да се разбере - детето не играе на компютъра. Той работи за него. С голяма трудност успях да го убеди да поне малко да намали времето, прекарано зад монитора, и моята приятелка - да остави тийнейджър сам. Сега Миша учи в университета и скоро ще стане програмист. Той вече е получател на президентска стипендия и редовен от всички видове информационни събития и срещи от всички руски мащаби.

Заключение - не бързайте да виси на детето етикетите "геймъри", "зависими", "болни" ... Разберете, разберете какво иска вашето дете и мечтите., Той има зависимост или не - ще разберете доста бързо, а развалените отношения и прекъснатият контакт с тийнейджър ще предизвикат много повече неприятности. Основното е да обичаш детето, да го приемаш с всичките си странни и хобита. Но в същото време, от любовта, да не ослепяваме и да виждаме симптомите на предстоящото бедствие във времето. Ако компютрите вече са започнали да „поглъщат“ самоличността на вашия син или дъщеря, не се колебайте да помолите за помощ от специалисти.

Общувайте с родителите на други деца, които са паднали в упорити виртуални лапи, споделяйте опит. За да се победи тази зависимост може и трябва да бъде. Но да се прави това е реално само за всички заедно, чрез обединяване на силите.

Гледайте следните видеоклипове на GuberniaTV и Channel One за пристрастяване към компютри при деца.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве