Липса при деца: от признаци на лечение

Съдържанието

Краткосрочна загуба на връзка с реалността, загуба на съзнание без конвулсии при децата се възприема от родителите като нещо неизвестно и странно. Имаше моменти, когато такива явления се считаха за признаци на мания и необичайни паранормални способности. Всъщност говорим за абсанс.

Какво е това?

Заглавието е дадено на абсанс от красивата френска липса на дума, която се превежда като „отсъствие“. Това се отнася до липсата на съзнание за известно време. Абсан в медицината е незначителен припадък, много подобен на епилептичен, но не придружен от гърчове. Клиничните прояви с такъв конвулсивен припадък се наричат ​​абсани.

Такава епилепсия без конвулсии е била известна дори на лекарите от древността, по-специално тя е описана от Хипократ, който нарича болестта "свещена болест". След великия лекар Хипократ, странна епилепсия, която не е свързана с конвулсии, а се проявява само със загуба на съзнание и треперене на очите, е описана от швейцарския лекар Самуел Тисо през XVIII век. Един век по-късно, отсъствията са изучавани от френския психиатър Есколиол и неговите ученици.

Досега учените и лекарите твърдят, че по своята същност липси. Но в по-голямата си част лекарите са съгласни, че това е отделна епилептична форма. Тя, разбира се, може да съпътства нормалната епилепсия и може да се наблюдава отделно.

Такива гърчове без припадъци обикновено се наблюдават. при деца след 4 години, най-често на възраст 4-7 години, малко по-малко на възраст 7-14 години, абсцеси много рядко започват след 15 години. По-често срещано при момичетата и момичетата, отколкото при момчетата и младежите. При бебета до една година подобно явление практически не се среща поради незрялостта на мозъчната кора (фактът, че абсанса изисква определена степен на зрялост на мозъка и нервната система).

причини

Лекарите все още спорят за истинската причина за отсъствията. Досега се смята, че вината е липсата на баланс между процесите на инхибиране и възбуждане на нервните клетки на мозъчната кора. Хипократ подозирал такава причина и изследванията на неговите последователи не допринесли нищо съществено за въпроса за произхода на отсъствията.

Следните фактори могат да доведат до липса на баланс между спирачните и възбуждащите импулси в невроните.

  • Органично увреждане на мозъка: пренесени енцефалити, мозъчни абсцеси, както и тумори и неоплазми. Такива отсъствия се наричат ​​вторични, т.е. възникнали като усложнение на основната патология.
  • Причини, медицина и наука неизвестни и неразбираеми - това са идиопатични абсанси. Има версия, че те зависят от генетична информация и обикновено се появяват при деца, в чието семейство има случаи на епилепсия. Има и версия, че подобни деца могат да се развият при деца, които са имали епизоди на фебрилни припадъци в ранна възраст (на фона на висока температура), но тази връзка все още не е надеждно доказана.

Абсанността започва под въздействието на определени тригери, които медицинската наука не е установена със сигурност. Смята се, че твърде честото и дълбоко дишане, което води до хиперверсии на белите дробове, може да предизвика атака. Също така провокирайте пароксизъм, който може да избухне от светлина, например светкавица или ярък поздрав.

Смята се, че вероятността от атаки е по-висока при деца в състояние на недоспиване, както и по време на опит, стрес и тежки физически и психологически стрес.

Какво се случва и видовете припадъци

Абсанът с право може да се счита за най-загадъчната патология, тъй като механизмите за развитие на припадъци са тайната на седемте печата. Много учени вярват в това В основата на такъв неконвулсивен припадък е преобладаването на инхибиране в мозъчната кора, докато конвулсивният епилептичен припадък обикновено е свързан с прекомерна нервна възбуда. Версията за значението на такива припадъци за компенсиране на някои процеси в мозъка на децата също изглежда много надеждна, поради което в повечето случаи няма следа от отсъствия до зрялост - мозъкът напълно узрява.

Самите по себе си абсцеси се разделят на прости и нетипични. Прости (те са типични) се случват с къси епизоди на затъмнение - буквално половин минута. Липсват всякакви други симптоми с типично отсъствие. В повечето случаи детето по време на такъв припадък може да продължи работата, която е започнал преди атаката, но действията му са много бавни и инхибирани. Труден абсанс (те са атипични) текат с промяна в състоянието на мускулния тонус. Атаката продължава от 5 до 20 секунди, те обикновено придружават епилептичен припадък.

Симптоми и признаци

Типични и атипични абсцеси се срещат по различни начини. Обикновено, както вече споменахме, те са придружени само от краткосрочна загуба на съзнание. Атаката идва внезапно, нищо не го предсказва, няма предвестници. Просто едно дете, което играеше или се занимаваше с разговор, внезапно спира да се движи бързо, "става камък", изглежда точно пред него, мимическите мускули не се свиват, затова Изразът на лицето на детето не се променя по време на целия припадък. Бебето може без отговор на външни стимули - гласове, звуци, светлина. След около половин минута състоянието се нормализира. Детето не си спомня атаката, за него тази половин минута сякаш изчезва от живота.

Такива пароксизми могат да се повтарят няколко пъти на ден и няколко пъти на месец. С висока честота типичните пристъпи достигат честота от няколко десетки на ден. Всеки трае не повече от половин минута, дете с отворени очи е в откъснато състояние, външните стимули не го отстраняват от атака. Такива типични атаки върху електроенцефалограмата са маркирани като пикови вълни с определена честота - 3 Hz.

При нетипични отсъствия, детето не само губи съзнание за времето на атаката, но също така се появява и други явления, за конкретното бебе всеки път същото. Например, със същите движения на устните, езика, някакъв специфичен повтарящ се жест, постоянна корекционна прическа. Това означава, че детето продължава да действа, дори когато е в безсъзнание, поради което такива пароксизми често остават незабелязани дълго време.

Много често атипичните абсанси се появяват на фона на промените в мускулния тонус. Детето може да придвижи главата си назад, докато очите му се търкалят, или може да се огъне назад и в същото време да запази равновесието си за сметка на отпуснатата крака. Ако тонът се промени в посока на хипотонуса, падането все още е неизбежно, тъй като мускулите, независимо от стойката, бързо отслабват.

Често такива атаки са придружени от вкусови, слухови или зрителни халюцинации. Детето си спомня самото нападение, но счита за нещо необичайно какво се е случило с него и че не може да обясни.

Усложнение на отсъствията може да бъде развитието на резистентна епилепсия. Това се случва при всяко трето дете с периодични отсъствия. Ако попадате по време на комплексна атака, детето може да бъде наранено. Понякога наличието на отсъствия води до отклонения в умственото и умствено развитие на детето.

Какво да правим

Ако родителите забележат такива „странности“ за детето, важно е да се обърнете навреме към педиатричен невролог, който ще помогне да се определи дали има абсцеси и каква е причината за това. Неврологът изследва дете, но с неепилептични отсъствия (идиопатични) не се откриват неврологични аномалии при изследване.

Препоръчва се детето да се подложи на ЕЕГ (електроенцефалограма), като в някои случаи се препоръчва извършване на ЯМР на мозъка, за да се изключат туморите и органичните лезии.

Лечението се предписва само след като лекарите могат да определят дали детето има сериозни заболявания или не. От това, всъщност, ще зависи от терапията. Деца с прости отсъствия се препоръчват да приемат лекарства за валпроева киселина - в около 75% от случаите лечението е ефективно.

Сложните отсъствия изискват използването на антиконвулсанти. Антиепилептичната терапия продължава толкова дълго, колкото лекарят счете за необходимо, дозата след това постепенно намалява. Обикновено за премахване на лекарството се нуждаят от индикации, например липсата на атаки за 2-3 години.

Народни средства, конспирации, остеопатия за отсъствия не съществуват, родителите не трябва да забравят за това.

В повечето случаи прогнозите са благоприятни: абсцеси остават в миналото, когато детето расте до 18-20 години. Ако първите атаки се появят в юношеска възраст, тогава вероятността човек да ги „вземе” с него в зряла възраст се оценява на около 25-30%. Уви, прогнозите не са твърде благоприятни, ако отсъствията се проявяват твърде рано, те се появяват отново, ако продължат с закъснение в умственото развитие, нарушената памет, мисленето.

За детската абсанса повече разказва специалистът във видеото по-долу.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве